Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Outdoor in het echte Kroatië

Een reisverhaal van Maartje Bevers

In Kroatië aangekomen keek ik mijn ogen uit. We vlogen via Zagreb, de super moderne splinternieuwe airport. De huurauto van Nova Car Rental stond voor ons klaar, alles was strak en lean geregeld, binnen een half uur na de landing zaten we in de auto op weg naar Starigrad, onze eerste bestemming tijdens deze korte roadtrip aan de Paklenica Riviera.

De Paklenica Riviera maakt deel uit van het Velebit natuurpark, dat vanwege het specifieke reliëf, de vegetatie en de landschappelijke waarde is opgenomen als UNESCO Werelderfgoed. Gelegen in het uiterste noordwestelijke deel van Dalmatië (een provincie in Kroatië) en hoort bij de regio Zadar. Zoals de Kroaten het zelf noemen ‘dit is de plek waar de berg de zee raakt.”

Kroatié
Plitvička Jezera National Park. Foto: Edwin Hagenouw

Waarom keek ik mijn ogen nou uit? Ik ben enorm geïnspireerd geraakt door de ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen. De rotsachtige kust met de vele romantische baaien met grind en zandstranden. De groene bergen gaan over in krijtkleurige imposante rotspartijen, waar als je goed kijkt je Winnetou nog voorbij ziet komen.

Ja echt, want dit is het land waar de filmopnamen van Winnetou zijn gemaakt. Op veel plekken wordt je er nog aan herinnerd, terwijl de laatste filmcrew vertrok voordat de 70’s begonnen. Bijzonder dat met name veel Duitsers, zelfs Millennials en Generation Z, hier naartoe komen om zich onder te dompelen in lang vervlogen sentimenten.

 Van 1962 tot 1969 zijn elf Winnetou-films opgenomen met Pierre Brice en Lex Barker in de hoofdrollen. De opnames vonden plaats op verscheidene locaties in Kroatië, zoals de gebergtes Velebit, Dinara en Mosor, de natuurparken Paklenica en het Nationaal Park Plitvicemeren, het Vransko-meer en de rivieren Cetina, Zrmanja en Krka. Bron: Wikipedia

De azuurblauwe zee steekt prachtig af tegen groene bergen en grijze, soms bijna witgekleurde, door de zon overgoten rotspartijen met zijn wonderbaarlijke vormen.

plitvicka
Plitvička Jezera National Park. Foto: Edwin Hagenouw
Kroatië
Plitvička Jezera National Park. Foto: Edwin Hagenouw

Onderweg naar Starigrad maken we een tussenstop van een paar uur bij de meren van Plitvička Jezera National Park. Hier vind je prachtige watervallen, ingesloten tussen rotsen en bossen. Echt de moeite waard om te bezoeken.

National Park Kroatie
Plitvička Jezera National Park. Foto: Edwin Hagenouw

Houd er wel rekening mee dat dit een populaire toeristische trekpleister is en je dus het beste vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag een bezoek kunt brengen. Op deze tijdstippen kun je echt nog genieten van de rust op deze prachtige plek. Bekijk hier onze fotoreportage van ons bezoek aan Plitvička Jezera.

Zadar Starigrad
Van Zagreb, via Plivicka Jezera, naar Starigrad en Zadar.

Tijdens onze reis in Kroatië verblijven we in Starigrad en Zadar. Starigrad is de eerste twee dagen onze thuisbasis. Dit is een echte ontmoetingsplaats voor bergbeklimmers en alpinisten. Ook wetenschappers, natuurliefhebbers en avonturiers komen hier graag. Van hieruit worden dan ook veel outdooractiviteiten georganiseerd.

Dag 2: Paklenica National Park

Starigrad ligt als het ware aan de voet van het Paklenica National Park. Vanuit het centrum van Starigrad is het 1,5 kilometer naar de parkeerplaats bij de ingang van het park. Hier is voldoende ruimte om je auto te parkeren. Als je de hele dag de tijd hebt en komt om te hiken, dan kun je het beste hier gelijk je auto parkeren.

Paklenica
De ingang van Paklenica National Park. Foto: Edwin Hagenouw

Goed om te zien dat ze hier in Kroatië beseffen dat de natuur niet alleen prachtig, maar ook kwetsbaar is. Er wordt hier regelmatig op gewezen om je rotzooi mee te nemen of om die in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. En dat zien wij, als buitensporters, natuurlijk graag!

Kroatie Duurzaam
Je ziet dan ook vrijwel geen rotzooit in het park. Top geregeld! Foto: Edwin Hagenouw

Vanaf de entree van het park loop je over een slingerend bospad, omringd door zwarte pijnbomen en berken. Geologisch en historisch is dit een interessant pad. Overal staan informatieborden waarop je kunt lezen over historie, geologie, flora en fauna.

Winnetou
Een informatiebord over Winnetou in Paklenica. Foto: Edwin Hagenouw
Paklenica
Dit pad leidt van de ingang van het park naar het bezoekerscentrum. Foto: Edwin Hagenouw

Bij het bezoekerscentrum aangekomen heb je na die eerste wandeling al een mooie eerste indruk van het park. Het bezoekerscentrum is een voormalige bunker die is gebouwd met behulp van de Russen toen Kroatië nog deel uitmaakte van Joegoslavië en onder invloed stond van het communisme. Als je bezoekerscentrum binnenloopt heb je het gevoel terecht te zijn gekomen in een James Bond film uit de tijd van de koude oorlog. De bizar grote ruimte is volledig uitgehouwen uit de berg en daardoor dus helemaal ondergronds.

kroatie klimmen
De ingang van het ondergrondse bezoekerscentrum. Foto: Edwin Hagenouw

In het bezoekerscentrum vindt je een prachtige foto-expositie, een grote klimschool met een presentatie over klimmen en instructies. Daarnaast kunnen kinderen oefenen op de mini-klimwand binnen. Het is zeker de moeite waard om even te bekijken, het verraste mij.

klimmen in Paklenica

Tegenwoordig zijn er op het Paklenica-klimterrein, dat met name bestaat uit kalksteen, ongeveer 400 goed uitgeruste gemarkeerde routes van verschillende niveaus en lengtes, zodat er voor iedere klimmer iets te vinden is.

klimmen packlenica
De klimschool in het park. Foto: Edwin Hagenouw

Belangrijkste en grootste klimberg van Kroatië is de Anica Kuk, vanuit de hele wereld komen klimmers hier naartoe om te klimmen. Klik op de foto’s hieronder voor grotere afbeeldingen.

Het klimseizoen in Paklenica begint in het voorjaar en duurt tot laat in de herfst. Veel klimmers komen hier rond 1 mei bijeen voor de International Climbers Meeting.

Wandelen in Paklenica National Park

De wandeling start net voorbij het bezoekerscentrum. Daar kun je nog een lekkere cappuccino nemen en wat snacks. Het hike-pad gaat direct omhoog en is de eerste paar honderd meter aangelegd met rotsblokken variërend van glad en dicht naar grof met grote gaten ertussen. Goede wandelschoenen zijn dus zeker aan te bevelen, ook al ga je maar een klein deel van de route lopen.

Tijdens die eerste kilometers proef je direct de sfeer van de klimmers. Her en der zie je groepjes staan en als je omhoog kijkt, hangen er verspreid tientallen klimmers aan de wand. Het is een indrukwekkend gezicht en een wereld die ik nog niet kende.

Er wordt gezegd dat wandelen de enige manier is om Paklenica echt te leren kennen. Het parkgebied bevat 150 tot 200 kilometer aan paden van de Velika Paklenica-kloof tot de Manita-peć-grot, het Lugarnica-boshuisje en de berghut.

De paden in het park zijn gemarkeerd met een rood met witte stip en houten bewegwijzering.

Wij hebben deze dag een uitzonderlijke mooie hike gedaan. Deze varieerde van eenvoudig tot behoorlijk zwaar. We liepen door bossen, over een zachte ondergrond, maar ook over onregelmatige rotsachtige ondergronden en grindpaden. Dus zoals ik al eerder schreef zijn goede wandelschoenen geen overbodige luxe bij wandelingen in dit park.

Als je meerdere dagen wilt verblijven in het park, zijn er 3-daagse en 5-daagse tickets beschikbaar voor Paklenica National Park, evenals jaartickets. In het park vind je een aantal kleine restaurants en je ook kun je er overnachten in de buitenlucht.

Na ongeveer dertig minuten lopen vanaf het startpunt hebben wij een afbuiging naar links de hoogte in gemaakt naar de druipsteengrot. Naar horen zeggen is het echt de moeite waard. Wij hebben bij de ingang van de grot een korte pauze genomen om wat te eten en drinken. Om de hele route rondom het park te lopen bij daglicht hadden we geen tijd voor een rondleiding door de grot. Van de aanwezige gids begrepen we overigens dat het zeer aan te raden is om een extra trui of jack aan te trekken binnen in de berg. De temperatuur kan er erg laag zijn en de luchtvochtigheid is hoog natuurlijk.

Na nog even te hebben genoten van het mooie uitzicht zijn we met redelijke hoge snelheid afgedaald. Er stonden nog een paar mooie beklimmingen op het programma van de dag hadden we gezien. En op die stukken zou onze gemiddelde snelheid een stuk lager liggen, dus we wilden nog even wat tijd inhalen nu het nog kon.

Al het eten en drinken voor de restaurantjes in het park worden door twee ezels en een paard naar boven gebracht. In de restaurantjes kun je wat drankjes en eenvoudige snacks verkrijgen. Daarnaast zijn er in het park overal natuurlijke waterbronnen waar je je bidon weer kunt vullen

Paklenica
Drinkwaterpunten langs de route. Foto: Edwin Hagenouw
Zo worden de goederen naar de restaurants vervoerd. Foto: Edwin Hagenouw

Bedenk wel dat er veel drinkwaterpunten zijn langs het eerste deel van de route, maar tijdens het tweede deel van de tocht moet je het echt doen met de flessen water die je bij je hebt. Dat deel is nog zo’n 2,5 uur, dus houdt rekening met minimaal 1,5 liter water per persoon. Bij erg hoge temperaturen zul je meer water mee moeten nemen.

Hiking Kroatie
Een uitzicht van vele kilometers naar de zee. Foto: Edwin Hagenouw
Wandelen Kroatie
Wandelen door de bossen in de schaduw. Foto: Edwin Hagenouw

Ik vond deze hike bijzonder mooi door zijn afwisselende karakter. Je loopt zowel door ruige bossen als over ongerepte rotspaden. Soms hadden we een uitzicht van slechts een aantal meter en dan keken we weer tientallen kilometers over de bergen naar de zee.

De nazomerzon verwarmt de bergen in de namiddag. Foto: Edwin Hagenouw

Wij hadden uitgerekend dat we net voor het donker (rond 19.30) weer terug zouden zijn bij onze auto. Doordat een groot stuk van het laatste deel van de route bestond uit een afdaling over grote en scherpe losliggende stenen, daalden we iets minder snel af dan we hadden verwacht. Gelukkig bereikten we net voordat het laatste zonnelicht verdween ons einddoel en reden we naar ons restaurant. Zonder ons te kunnen opfrissen, maar met honger als een paard, genoten we van een heerlijke maaltijd van vlees, vis en groente van de gril.

Tijdens het eten hadden we mooi de tijd om onze ervaringen van de dag met elkaar te delen. Dit smaakte naar meer, ik had hier nog wel dagen willen blijven.

Bekijk hieronder een animatie van onze hike

 Nationaal park Paklenica is een nationaal park in Kroatië, werd opgericht in 1949 en is 95 vierkante kilometer groot. Het park omvat een kustbergrug van het zuidelijke Velebit-gebergte, van het einde van de Velika Paklenica-canyon tot de hoogste bergtoppen Vaganski vrh (1757 m) en Sveto brdo (1753 m). In het park liggen de kloven van de Mala Paklenica en de Velika Paklenica.

Er komen verschillende diersoorten voor, waaronder steenarend, slechtvalk, slangenarend, spitssnuitadder, ree, gems en de bruine beer. Bron: Wikipedia

Onze bijzondere accommodatie

Moe en voldaan kwamen wij na het avondeten in ons farmhouse aan. Hoewel we de hele dag op pad zijn is het een aanrader om de echte sfeer van en het leven in Kroatië te leren kennen.

Het huis is gebouwd van historische elementen (steen en hout) uit de directe omgeving en ademt een gezellige en stoere sfeer. We voelden ons hier gelijk thuis, te midden van de natuur en met uitzicht op zee.

Vakantiehuis Varoš. Foto: Edwin Hagenouw

Meer informatie vind je hier: Vakantiehuis Varoš in Starigrad 


Wil je alles lezen over actieve reizen naar Kroatië? Ga naar croatia.hr/nl-NL


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer