Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Over 7 dagen vertrek ik naar Aconcagua!

Door Bart Baars

Nog iets meer dan een week en dan vertrek ik naar Zuid-Amerika om daar de hoogste berg van Amerika, en de hoogste berg buiten de Himalaya te beklimmen; de Aconcagua. Op 29 januari stap ik in het vliegtuig om pas uit te stappen als ik geland ben op Menzoda, Argentinië.

Ben ik er helemaal klaar voor? Dat weet je pas achteraf, maar ik denk het wel!

Wat gaat er gebeuren?

Mijn expeditie start op 1 februari. De eerste dag besteden we aan het op orde maken van al het materiaal en de kleding. Inmiddels ken ik de paklijst uiteraard behoorlijk uit mijn hoofd. Voor 90% neem ik dezelfde spullen mee al naar Denali. Sneeuwschoenen laat ik uiteraard thuis, maar daar voor in de plaats komen wat minder warme kleren.

Bij het begin van de tweede dag moeten we eerst nog even een klimvergunning krijgen. Maar als deze eenmaal in bezit is kunnen we echt beginnen. De eerste dagen zijn vooral een trek door de Vacas Valley. Hierbij worden we ondersteunt door ezels om alle spullen op de juiste plek te krijgen. Maar, dankzij deze langere aanloop krijgen we wel de kans om de wennen aan het expeditieleven. En ongetwijfeld te genieten van de schitterende omgeving.

Aconcagua Polish glacier
De Polish Glacier op Aconcagua. Bron: Wikipedia

Bij het begin van de trek winnen we direct langzaam hoogte. In het begin zal dit nog geen grote rol spelen, maar vanaf 3000 meter hoogte wordt dit zeker merkbaar. Juist doordat we door de Vacas Valley trekken gaat het stijgen wat rustiger. En daarmee krijg ons lichaam beter de kans om te acclimatiseren, en aan de inspanningen te wennen.

Vanaf basecamp gaan we actief acclimatiseren. Dit houdt dat we een deel van onze spullen naar het volgende camp brengen, en dan weer terug naar het basecamp gaan om te slapen.

Vanaf basecamp gaan we actief acclimatiseren. Dit houdt dat we een deel van onze spullen naar het volgende camp brengen, en dan weer terug naar het basecamp gaan om te slapen. De dag erop gaan we dan definitief naar het volgende kamp. Door overdag de hoogte op te zoeken wordt je lichaam getriggerd om te starten met het aanmaken van extra rode bloedlichamen. En juist deze zijn erg hard nodig om op grotere hoogte te kunnen presteren ondanks de ijle lucht. Basecamp ligt op ongeveer 4200 meter en alle volgende campen liggen steeds ongeveer 500 meter hoogte.

De Polish Direct Route
De polish Direct Route. Pittig klimmen op flinke hoogte. Foto: aconcaguaexpeditions

Vanaf camp 2, op ongeveer 5900, begint de Polish Direct route. Hoe de expeditie op dit moment voor mij gaat lopen weet ik nu niet. Er is nog een camp 3, op ongeveer 6400 meter, maar deze ligt niet op de Polish Direct. Mogelijk ga ik hier wel naartoe om te acclimatiseren, om vervolgens weer af te dalen om daadwerkelijk de Polish Direct in te stappen. Ongetwijfeld zal ik dit snel te horen krijgen bij het begin van de expeditie, maar voor nu laat ik mijn lot liggen in de handen van de expeditieleiding.

Een ding is zeker; op 23 februari ben ik weer terug in Mendoza. Enkele dagen daarvoor hoop ik dus op de top te hebben gestaan!

Tot nu toe heb ik ervaren dat de planning vooraf niet gevolgd wordt tijdens de expeditie. Het is een mooie leidraad, maar er zijn teveel factoren die de planning in de war kunnen schoppen. Een ding is zeker; op 23 februari ben ik weer terug in Mendoza. Enkele dagen daarvoor hoop ik dus op de top te hebben gestaan!

Voorbereiding

In tegenstelling tot mijn voorbereiding op Denali verliepen de trainingen voor Aconcagua niet zo als ik gehoopt had. Afgelopen maanden heb ik veel geworsteld met blessures waardoor ik niet de trainingen heb kunnen doen zoals ik deze op de kalender heb gezet. Hierdoor weet ik dat ik nu minder fit ben dan toen ik in mei 2018 naar Denali afreisde. Gelukkig heb ik nu een mooie balans gevonden tussen hardlopen en wielrennen. Beide vooral gericht op rustige (hartslag zone 2) inspanningen die langer duren. En dat is precies wat ik nodig heb!

Afgelopen maanden heb ik veel geworsteld met blessures waardoor ik niet de trainingen heb kunnen doen zoals ik deze op de kalender heb gezet.

Tijdens de trainingen voel ik dat ik zeker niet slecht presteer en dus heb ik volop vertrouwen in Aconcagua. Nog enkele sessies en dan begin ik aan mijn rustperiode om zo uitgerust aan de expeditie te beginnen.

Aconcagua. Bron: Wikimedia

Hoe zit het er nu uit?

Via Facebook volg ik natuurlijk de nodige klimmers die op de Aconcagua zijn. In het begin van het seizoen was het weer slecht, maar nu zijn er betere berichten. Gedurende januari lag de Polish Direct Route er erg goed bij met voldoende ijs. Maar in een maand kan er veel gebeuren. Afwachten dus, maar de voortekenen zijn goed!

Updates tijdens de expeditie?

Helaas is er lang niet overal rond Aconcagua bereik voor je mobiele telefoon. Het is voor mij dan ook niet mogelijk om tussentijds updates te versturen. Maar uiteraard volgt er een mooi expeditieverslag en een video samenvatting!

Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab, Haglöfs en Mountainreporters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer