Afgelopen maand was hij nog betrokken bij een spectaculaire reddingsoperatie van de Franse bergbeklimster Elisabeth Revol, nu legt hij zijn eigen leven in de waagschaal, zo vindt zijn expeditieteam. De Russisch-Poolse klimmer Denis Urubko besloot na een ruzie in het team solo verder naar de top te gaan.

Klimmer Denis Urubko vlak voor zijn vertrek uit het team. ©AFP or licensors

Het Poolse expeditieteam hoopte de op een na hoogste berg ter wereld, de K2, als eerste team in de winter te beklimmen. Maar de klimmers kregen zaterdag ruzie in het basiskamp over de voortgang, waarna de 44-jarige Urubko besloot op eigen houtje verder te gegaan, zo schrijft de BBC. ,,Volkomen suïcidaal”, zo noemt de Pakistaanse klimmer Mirza Ali Baig die soloactie. Voor het leven van de klimmer wordt nu gevreesd.

Winterbeklimming

Woordvoerder Michal Leksinski van de expeditie denkt dat Urubko per se nog deze maand de top wilde halen, zodat die zeker als winterbeklimming zou worden aangemerkt. Volgens hem zijn de komende 48 uur cruciaal. Hij vermoedt dat Urubko inmiddels een bestaand kamp op 7200 meter bereikt heeft.

Denis Urubko met de Franse klimster Elisabeth Revol en de Pool Adam Bielecki op 28 januari. ©REUTERS

Urubko zou zonder radio zijn vertrokken en zonder iemand te hebben ingelicht over zijn plannen. Professionele bergbeklimmers hebben grote bedenkingen bij die beslissing en noemen het ‘buitengewoon riskant’. ,,Hij staat bekend als Himilaya-expert, maar dit doe je niet. Dit past ook niet bij iemand van zijn statuur”, zei zijn vriend en medeklimmer Karim Shah.

Urubko is een zeer ervaren klimmer die alle 14 bergtoppen boven de 8000 meter al heeft bedwongen. Eind januari maakte hij deel uit van het reddingsteam dat met een helikopter van de K2 naar de 8,126 meter hoge Nanga Parbat in Pakistan werd gebracht – ook wel Killer Mountain genoemd- waar het via een gewaagde nachtelijke beklimming de gestrande en halfbevroren Franse klimster Elisabeth Revol wist te redden.

K2
Bron: www.facebook.com/AltitudePakistan/

De 8611 meter hoge K2 is de enige piek boven de 8000 meter die nog nooit in de winter is beklommen. Er komen meer klimmers om het leven dan op de Mount Everest.

Bron: AD.nl

UPDATE VIA FACEBOOK 26/2 om 7.30 uur: (facebook.com/AltitudePakistan/):

Denis Urubko op zijn weg terug naar beneden. Credits: facebook.com/AltitudePakistan/

“Denis Urubko is coming down. He is currently in C2.” – message from Wielicki. Volg deze Facebookpagina voor meer updates.

UPDATE 26/2 om 10.00 uur: altitudepakistan.blogspot.nl/2018/02/a-rebellious-unsuccessful-summit-push.html

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer