Pure outdoor-inspiratie: Rab Young Alpinists 2019

Door Edwin Hagenouw | fan van Rab

“Toen we in het pikkedonker om drie uur ’s nachts onze eerste sporen maakten op de gletsjer en uiteindelijk de top bereikten, kroop de zon over de schilderachtige bergen om ons te verrijken met het eerste daglicht. Een surrealistisch gevoel om op de top te staan met deze zonsopgang. Ik geniet na van de meest verbazingwekkende foto’s.”

Kun je dat moment nog herinneren dat je de beslissing nam die de rest van je leven veranderde. Het zaadje dat werd geplant, dat de koers voor de rest van je tijd op aarde heeft bepaald? Voor Ric Potter, IMFGA Mountain Guide en Rab-atleet, is dat eenvoudig. Hij herinnert zich dit moment als de dag van gisteren. Toen had hij als tiener de gelegenheid had om vanuit Wales naar Arolla in Zwitserland te gaan.

De reis werd georganiseerd door twee van zijn leraren, Andrew Gunning en Clive Kemp. Dit was in 1982 en zou de eerste zijn in veel reizen en was voor Ric de basis van een succesvolle carrière als berggids.

Rab Young Alpinists 2019 – Foto: Ben Tibbetts

Het maken van een vergelijkbare reis was altijd in zijn gedachten, met het ethos dat het voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Vooral voor diegenen die deze mogelijkheid normaal niet zouden hebben, vanwege verschillende barrières zoals financiën of gewoon niet weten hoe ze het moeten regelen.

Rab Young Alpinists 2019 – Foto: Ben Tibbetts

De reis moest erop gericht zijn de jongeren de totale Alpenervaring te geven. Van reizen naar de Alpen, verblijven in het dal en je eigen eten koken, tot verblijf in berghutten en natuurlijk klimmen in de hoge bergen zelf.

Droom in vervulling

Met de steun van Rab kon Ric zijn droom in vervulling laten gaan. Het project werd op scholen en via sociale media gepubliceerd en leidde tot een groot aantal aanvragen. Er werd een shortlist samengesteld met degenen die de minste kansen hadden in het leven. De uiteindelijke deelnemers, met een even aantal mannelijke en vrouwelijke tieners, waren afkomstig van vijf verschillende middelbare scholen in Gwynedd in Wales.

De geselecteerde tieners werden uitgenodigd voor een trainingsweekend in Noord-Wales.  Het National Outdoor Centre van Play-Y-Brenin ondersteunde het project door de deelnemers hun klimmateriaal te lenen. Het trainingsweekend bestond uit een bergbeklimming in bergschoenen en klimtouw op Tryfan om de groep kennis te laten maken met de bergomgeving. Hierdoor kregen ze een voorproefje van wat ze konden verwachten in de alpiene omgevingen. Ook was het ook de perfecte manier om elkaar te leren kennen.

Naar de toppen van Arolla, Zwitserland

Na deze uitgebreide voorbereidingen vloog de groep naar Zwitserland en reisde per trein en bus naar Arolla. Na wat eerste trainingen en acclimatisatie begonnen ze verschillende hoge bergtoppen te beklimmen. Waaronder de Pigne d’Arolla op iets minder dan 3800 meter hoogte.

Rab Young Alpinists 2019 – Foto: Ben Tibbetts

Elke beklimming betrof een verblijf in een berghut, een lange approach met gehele uitrusting, omgaan met gletsjerovergangen en een aantal eenvoudige klimmen op rots en ijs.

Rab Young Alpinists 2019 – Foto: Ben Tibbetts

De gidsen waren benieuwd hoe deze groep tieners zou omgaan met de vroege alpine starts. Maar na een paar keer mopperen toen het vroege alarm afging en wat geeuwen tijdens het ontbijt, was de groep klaar om te gaan. De zonsopgang bekijken vanaf de bergtoppen was een bijzonder moment voor de groep.

Rab Young Alpinists 2019 – Foto: Ben Tibbetts

Op hun dagen in de bergen stonden op tussen 02.00 en 04.00 uur en waren dan rond de middag klaar. Ze brachten de meeste tijd door met het oversteken van gletsjers en het beklimmen van gemiddeld lastige pieken, terwijl ze onderweg nieuwe vaardigheden leerden. Iedereen kon het goed met elkaar vinden en het gemeenschappelijke koken van curry’s en pasta bleek een uitstekende manier om vriendschappen te sluiten in het basiskamp.

“Ik was dol op ons basecamp en de locatie van Arolla was perfect voor alles wat we nodig hadden. Het voelde goed dat we een kleine groep van acht personen hadden van dezelfde leeftijd en afkomstig uit ongeveer hetzelfde gebied. Dit betekende dat we veel dingen gemeen hadden en dus snel nieuwe vrienden maken konden maken. Daarnaast heb ik erg genoten van de tijd in het kamp, waar we gewoon konden ontspannen na een lange dag in de bergen. Het voelde bijzonder om te worden omringd door eindeloze bergruggen terwijl we gewoon ontspannen in het dal.”

Een terugblik door de Rab Young Alpinists

We vroegen de Rab Young Alpinists of ze hadden genoten van de reis en wat voor hun het beste deel van de reis was geweest. Hieronder een aantal citaten.

“Er is zoveel om uit te kiezen, maar ik denk dat de wandeling bij zonsopgang het beste was, omdat de uitzichten adembenemend waren. Dat had ik nooit eerder gezien.”

“De hoge bergtoppen en de zonsondergangen! Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen en wil mijn vader meenemen naar de Alpen.”

“100% ja, ik heb genoten en zou het opnieuw doen. Het was een geweldige reis en kans, bedankt Rab, Ric, Cal en Tamsin. Deze reis gaf me avonturen en uitdagingen die ik alleen nooit zou doen. Ik ben nu zoveel zelfverzekerder!”

“Ik wil Rab heel erg bedanken voor het ondersteunen van Ric en ons. Het was een geweldige reis en ik ben zeker van plan terug te keren naar de Alpen!”

“Ik zou zeker teruggaan. Het was een levensveranderende ervaring die ik nooit zal vergeten.”

“Ik zou zeker weer op een dergelijke reis gaan, omdat ik denk dat ik ooit een carrière als berggids wil beginnen. Zelfs als ik niet doorga met het creëren van een outdoor-carrière, dan is een reis als deze buitengewoon en zou ik iedereen aanraden om mee te gaan als hij of zij de kans zou krijgen.”

Outdoor-carrière

Enkele teamleden wilden in de toekomst een outdoor-carrière nastreven en hopelijk zal een deze ervaring zowel inspireren als een solide basis bieden om verder te gaan.

https://rab.equipment/eu/basecamp

En hoe nu verder? Na het succes van het Rab Young Alpinist-programma van dit jaar wil Rab de reikwijdte van het programma uitbreiden met jongeren uit een veel breder gebied. We hopen dat het programma jonge mensen blijft inspireren om met alpinisme te starten en de barrières die misschien tussen hen en de bergen bestaan te doorbreken.

Gidsen: Ric Potter, Callum Muskett, Tamsin Gay

Fotograaf: Ben Tibbetts

Rab Kit van de Young Alpinists


Ben je geïnteresseerd in de activiteiten en projecten van de atleten en ambassadeurs van Rab. Kijk dan ook eens op: rab.equipment/eu/basecamp


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.