Croagh Patrick: Ierland’s heiligste berg

Een reisverhaal van Lucy Deutekom

Volgens de traditie beklim je de heilige berg Croagh Patrick op blote voeten, maar dat raad ik je zeker niet aan. Het bergpad gaat over gravel en losse stenen, waar stevige bergschoenen juist goed van pas komen. De 764 meter hoge berg aan de westkust van Ierland, bij het plaatsje Murrisk, is anders dan andere bergen. Het is niet de hoogste, maar wel de heiligste van het katholieke Ierland. En dat zie je gelijk bij het startpunt: ik werd welkom geheten door religieuze teksten en de heilige Maria.

croagh patrick
De heilige berg Croagh Patrick. Credits: Lucy Deutekom

Geen toeters en bellen

Alhoewel de berg voor de Ieren heel belangrijk is, maken ze er gelukkig geen circus van. Op de parkeerplaats staan een aantal picknicktafels om je schoenen te wisselen, een klein koffiekioskje en een sober toiletgebouwtje. Wel een bescheiden bezoekerscentrum maar geen souvenirwinkels of andere overbodige decoraties. In de koffiekiosk huurde ik voor een paar euro stokken die ik daar na afloop weer terugbracht. En het softijsje dat ze hier verkopen, hield ik scherp in mijn achterhoofd als beloning na mijn beproeving. Het was voor Ierse begrippen een warme dag (twintig graden) en smaken deed ie!

wild atlantic way
Credits: Lucy Deutekom

Steil, steiler, steilst

Voor het gemak deel ik de klim naar de top op in vier delen, zodat je een beeld krijgt van hoe de wandeling eruit ziet. Het eerste deel gaat door een hobbit-achtig landschap met schaapjes en een rivierstroompjes. Op een heldere dag heb je na de eerste meters al een mooi uitzicht als je achterom kijkt.

Het eerste deel gaat door een hobbit-achtig landschap met schaapjes en een rivierstroompjes

Je ziet Clew Bay en de eilandjes die voor de kust liggen. Het zouden er 365 zijn, één voor elke dag van het jaar.

beklimming croagh patrick
Credits: Lucy Deutekom

Witte kapel

Het tweede deel wordt steiler en de losse stenen en grind maken het iets lastiger begaanbaar. Gelukkig kan je goed van de grotere rotsen aan de kant gebruik maken om even bij te komen en, hopelijk, van het uitzicht te genieten. Na de top van het eerste deel vervolgt het pad minder steil, maar zoals wel vaker zit ook hier het venijn in de staart. Het laatste stukje is nog even behoorlijk klauteren. Als je bij de witte kapel bent weet je dat je de top van Croagh Patrick hebt bereikt. Als het niet te mistig is heb je een adembenemend uitzicht over de kustlijn, de Wild Atlantic Way, en de stad Westport.

Extra afzien

Met een miljoen klimmers per jaar is Croagh Patrick de beroemdste en meest beklommen berg van Ierland. Je zal het hele jaar door vele andere ‘pelgrims’ de berg op zien gaan, met een piek in juli. Ik zat even uit te rusten op een platte steen toen ik het zag, iemand op blote voeten. Dus toch!

Ik zat even uit te rusten op een platte steen toen ik het zag, iemand op blote voeten

Sommige mensen houden van een extra uitdaging. Als je nog meer wil afzien, volg dan Saint Patricks voorbeeld door bovenop de berg veertig dagen te vasten. Tijdens deze overpeinzingen greep ik naar een tweede mueslireep.

Wild Atlantic Way

De Ierse westkust heeft vele schitterende plekken en Croagh Patrick is daar slechts één van. De graafschappen Mayo en Galway bieden met de gezellige pubs, zandstranden en wandelroutes alles voor een geweldige vakantie, waar je vooral in de zomer volop van outdoor activiteiten kan genieten.

De bergfeitjes van Croagh Patrick op een rij

  • Officiële naam: Croagh Patrick Mountain, bijnaam: Ierland’s heiligste berg
  • Hoogte: 764 meter
  • Niveau: gemiddeld tot zwaar
  • Lengte: 7 km (3-4 uur)

Hou mijn verhalen op Mountainreporters in de gaten voor meer over de Wild Atlantic Way. Lees meer over het schiereiland Dingle, een ander deel van de Wild Atlantic Way.


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer