Reisverslag Croagh Patrick: Mijn beklimming van Ierland's heiligste berg
Croagh Patrick: Ierland’s heiligste berg
Een reisverhaal van Lucy Deutekom
Volgens de traditie beklim je de heilige berg Croagh Patrick op blote voeten, maar dat raad ik je zeker niet aan. Het bergpad gaat over gravel en losse stenen, waar stevige bergschoenen juist goed van pas komen. De 764 meter hoge berg aan de westkust van Ierland, bij het plaatsje Murrisk, is anders dan andere bergen. Het is niet de hoogste, maar wel de heiligste van het katholieke Ierland. En dat zie je gelijk bij het startpunt: ik werd welkom geheten door religieuze teksten en de heilige Maria.
Geen toeters en bellen
Alhoewel de berg voor de Ieren heel belangrijk is, maken ze er gelukkig geen circus van. Op de parkeerplaats staan een aantal picknicktafels om je schoenen te wisselen, een klein koffiekioskje en een sober toiletgebouwtje. Wel een bescheiden bezoekerscentrum maar geen souvenirwinkels of andere overbodige decoraties. In de koffiekiosk huurde ik voor een paar euro stokken die ik daar na afloop weer terugbracht. En het softijsje dat ze hier verkopen, hield ik scherp in mijn achterhoofd als beloning na mijn beproeving. Het was voor Ierse begrippen een warme dag (twintig graden) en smaken deed ie!
Steil, steiler, steilst
Voor het gemak deel ik de klim naar de top op in vier delen, zodat je een beeld krijgt van hoe de wandeling eruit ziet. Het eerste deel gaat door een hobbit-achtig landschap met schaapjes en een rivierstroompjes. Op een heldere dag heb je na de eerste meters al een mooi uitzicht als je achterom kijkt.
Het eerste deel gaat door een hobbit-achtig landschap met schaapjes en een rivierstroompjes
Je ziet Clew Bay en de eilandjes die voor de kust liggen. Het zouden er 365 zijn, één voor elke dag van het jaar.
Witte kapel
Het tweede deel wordt steiler en de losse stenen en grind maken het iets lastiger begaanbaar. Gelukkig kan je goed van de grotere rotsen aan de kant gebruik maken om even bij te komen en, hopelijk, van het uitzicht te genieten. Na de top van het eerste deel vervolgt het pad minder steil, maar zoals wel vaker zit ook hier het venijn in de staart. Het laatste stukje is nog even behoorlijk klauteren. Als je bij de witte kapel bent weet je dat je de top van Croagh Patrick hebt bereikt. Als het niet te mistig is heb je een adembenemend uitzicht over de kustlijn, de Wild Atlantic Way, en de stad Westport.
Extra afzien
Met een miljoen klimmers per jaar is Croagh Patrick de beroemdste en meest beklommen berg van Ierland. Je zal het hele jaar door vele andere ‘pelgrims’ de berg op zien gaan, met een piek in juli. Ik zat even uit te rusten op een platte steen toen ik het zag, iemand op blote voeten. Dus toch!
Ik zat even uit te rusten op een platte steen toen ik het zag, iemand op blote voeten
Sommige mensen houden van een extra uitdaging. Als je nog meer wil afzien, volg dan Saint Patricks voorbeeld door bovenop de berg veertig dagen te vasten. Tijdens deze overpeinzingen greep ik naar een tweede mueslireep.
Wild Atlantic Way
De Ierse westkust heeft vele schitterende plekken en Croagh Patrick is daar slechts één van. De graafschappen Mayo en Galway bieden met de gezellige pubs, zandstranden en wandelroutes alles voor een geweldige vakantie, waar je vooral in de zomer volop van outdoor activiteiten kan genieten.
De bergfeitjes van Croagh Patrick op een rij
- Officiële naam: Croagh Patrick Mountain, bijnaam: Ierland’s heiligste berg
- Hoogte: 764 meter
- Niveau: gemiddeld tot zwaar
- Lengte: 7 km (3-4 uur)
Hou mijn verhalen op Mountainreporters in de gaten voor meer over de Wild Atlantic Way. Lees meer over het schiereiland Dingle, een ander deel van de Wild Atlantic Way.
Ik ben Lucy, geboren in Londen (1982), en opgegroeid in Amsterdam. Sinds 2013 leid ik mensen rond in Groot-Brittannië en Ierland en ik schrijf hier regelmatig blogartikelen over. In 2015 vertrok ik voor een nieuw avontuur naar Dublin en de stad en het land hebben mijn hart veroverd. Als fervent wandelaar heb ik al veel van Ierland gezien, en gelukkig is er nog veel over om te ontdekken. In mijn boek “Dublin. De stad, bergen en zee.” schrijf ik over de mooiste plekken van de stad en omgeving. Het staat vol praktische tips en suggesties voor tien wandelingen en vijf fietstochten.