Strengere regels voor beklimming Mount Everest
Strengere regels voor beklimming Mount Everest
Door Edwin Hagenouw
De Nepalese overheid gaat hoogstwaarschijnlijk strengere regels invoeren voor beklimmingen van de Mount Everest. Een speciaal comité dat is gevormd na de vele doden die afgelopen klimseizoen vielen, adviseert de nieuwe regels die naar verwachting per volgend klimseizoen ingaan.
Om straks nog een vergunning te krijgen voor ’s werelds hoogste berg (8848 meter), moeten bergbeklimmers bewijzen dat ze eerder een berg van tenminste 6500 meter hebben beklommen. Bergen van die hoogte liggen enkel in Azië en Zuid-Amerika. Ter vergelijking: de Mont Blanc is 4810 meter.
Verder moet iedere klimmer een goede gids hebben en een verzekering die ook een eventuele redding dekt. Ook blijft staan dat een bewijs van goede gezondheid moet worden overlegd. Dat laatste is, samen met een kopie van het paspoort, nu nog de enige eis die wordt gesteld aan klimmers.
Enorme drukte
Het comité dat de veranderingen voorstelt is opgezet nadat de Nepalese overheid veel kritiek kreeg. In mei overleden elf bergbeklimmers in een poging de top van de Mount Everest te bereiken. Volgens critici waren er veel te veel vergunningen verstrekt, wat leidde tot enorme drukte op sommige delen van de berg.
de klimmers hebben maar een beperkte hoeveelheid zuurstof bij zich en er is kans op hoogteziekte en bevriezing
Berucht is inmiddels de foto van een lange rij wachtende klimmers. Dat wachten is erg gevaarlijk, de klimmers hebben maar een beperkte hoeveelheid zuurstof bij zich en er is kans op hoogteziekte en bevriezing. Ook het toelaten van onervaren alpinisten werd de Nepalese overheid aangerekend.
Bron: NOS.nl
Lees hier ook: alle artikelen over Mount Everest
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.