Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Outdoor reistip: Bergsportreizen van NKBV

Door Wim Rill

De Nederlandse Klim en Bergsportvereniging (NKBV) organiseert regelmatig bijzondere en uitdagende huttentochten in de bergen. Een hele mooie combinatie vinden wij de huttentochten met gletsjeroversteek in Zwitserland en Italië. Graag lichten we er een aantal voor je uit in dit artikel. Welke reis heeft jouw voorkeur?

gletsjeroversteek
Met deze huttentochten kom je op de mooiste plekken in de bergen. Bron: NKBV

De huttentocht met gletsjeroversteek is een gecombineerde tocht. Je maakt een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij een of meerdere gletsjerovergangen op het programma staan. Je hebt specifieke materialen nodig en wordt in het gebruik ervan geïnstrueerd door een deskundige tochtleider.

Huttentocht
Een bijzondere combinatie: huttentocht met gletsjeroversteek. Bron: NKBV

Je rugzak is wat zwaarder dan bij een gewone huttentocht omdat je spullen als stijgijzers, touw en pickel meeneemt. ’s Avonds maak je gebruik van half pension in een knusse berghut om weer op krachten te komen. Bekijk hieronder de selectie van de tochten die wat ons betreft zeker de moeite waard zijn.


Bernina – Bellevista

Tijdens deze meerdaagse huttentocht doorkruis je eerst de zuidelijke, Italiaanse kant van de Bernina. Typisch voor dit gebied is het zeer afwisselende terrein met veel gletsjers, sneeuwvelden en wilde paden. Na een treinritje via het Ospizio Bernina ga je het noordelijke, Zwitserse deel van de Bernina op. Via de grote Diavolezzahut brengt een klassieke gletsjertocht je op de Chamanna da Boval.

Sommige gletsjers zijn met rots en puin bezaaid en stellen hoge eisen stellen aan je looptechniek

Bernina huttentocht
Mysterieuze beelden tijdens de gletsjeroversteek. Bron: NKBV

De wandelroute voert behalve over gemarkeerde paden ook regelmatig door ongebaand terrein met blokkenvelden en over steile passen met los puin. Sommige gletsjers zijn met rots en puin bezaaid en stellen hoge eisen stellen aan je looptechniek.

Wil je alvast bekijken hoe de route loopt, inclusief hoogtemeters en tochtlengte? Bekijk hem dan in de NKBV-Tochtenwiki.

MEER INFO OVER DEZE HUTTENTOCHT


Bij de Grand Combin

Tussen de Mont Blanc en de Matterhorn ligt het Val des Bagnes de Grand Combin in Zwitserland. Hoog boven het groen gaat deze huttentocht met gletsjeroversteek door sneeuw en ijs. Je hebt uitzicht op de grillige en imposante ijsmassa’s van de Grand Combin. (4314 m). De wandelroute leidt ons over passen en gletsjers. We overnachten in zes berghutten.

Mont Blanc
Met elkaar verbonden tijdens een intense dagtocht. Bron: NKBV

Op het programma staan een oefendag in sneeuw en ijs, wandeltochten over gletsjers – waaronder één over de schitterende Glacier d’Otemma – en de beklimming van de Rosablanche (3360 m). Tot slot genieten we in Cabane de Louvie, grenzend aan een blauw meertje, van het avondrood over de Grand Combin en dalen we af naar Fionnay.

MEER INFO OVER DEZE HUTTENTOCHT


La Guerra Bianca Historisch WO I 50+

De Adamello is het zuidelijkst gelegen gletsjergebied in Italië. In de Eerste Wereldoorlog is hier vreselijk gevochten, maar het merendeel van de soldaten sneuvelde niet door oorlogsgeweld, maar door de weersomstandigheden. Deze huttentocht laat zien hoe mooi het gebied is, maar ook hoe grimmig de oorlog was.

Huttentocht Italië
Passo Premassone. Foto: Luc Tiggelman | NKBV

Deze huttentocht laat zien hoe mooi het gebied is, maar ook hoe grimmig de oorlog was

Deze tegenstelling ervoeren de soldaten ook zelf. Je loopt en klimt door de bergen terwijl historicus Mark van Hattem het verhaal achter de kartetsen en kanonnen vertelt. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

MEER INFO OVER DEZE HUTTENTOCHT


Bekijk hier andere huttentochten van de NKBV


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer