klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Outdoor reistip: Bergsportreizen van NKBV

Door Wim Rill

De Nederlandse Klim en Bergsportvereniging (NKBV) organiseert regelmatig bijzondere en uitdagende huttentochten in de bergen. Een hele mooie combinatie vinden wij de huttentochten met gletsjeroversteek in Zwitserland en Italië. Graag lichten we er een aantal voor je uit in dit artikel. Welke reis heeft jouw voorkeur?

gletsjeroversteek
Met deze huttentochten kom je op de mooiste plekken in de bergen. Bron: NKBV

De huttentocht met gletsjeroversteek is een gecombineerde tocht. Je maakt een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij een of meerdere gletsjerovergangen op het programma staan. Je hebt specifieke materialen nodig en wordt in het gebruik ervan geïnstrueerd door een deskundige tochtleider.

Huttentocht
Een bijzondere combinatie: huttentocht met gletsjeroversteek. Bron: NKBV

Je rugzak is wat zwaarder dan bij een gewone huttentocht omdat je spullen als stijgijzers, touw en pickel meeneemt. ’s Avonds maak je gebruik van half pension in een knusse berghut om weer op krachten te komen. Bekijk hieronder de selectie van de tochten die wat ons betreft zeker de moeite waard zijn.


Bernina – Bellevista

Tijdens deze meerdaagse huttentocht doorkruis je eerst de zuidelijke, Italiaanse kant van de Bernina. Typisch voor dit gebied is het zeer afwisselende terrein met veel gletsjers, sneeuwvelden en wilde paden. Na een treinritje via het Ospizio Bernina ga je het noordelijke, Zwitserse deel van de Bernina op. Via de grote Diavolezzahut brengt een klassieke gletsjertocht je op de Chamanna da Boval.

Sommige gletsjers zijn met rots en puin bezaaid en stellen hoge eisen stellen aan je looptechniek

Bernina huttentocht
Mysterieuze beelden tijdens de gletsjeroversteek. Bron: NKBV

De wandelroute voert behalve over gemarkeerde paden ook regelmatig door ongebaand terrein met blokkenvelden en over steile passen met los puin. Sommige gletsjers zijn met rots en puin bezaaid en stellen hoge eisen stellen aan je looptechniek.

Wil je alvast bekijken hoe de route loopt, inclusief hoogtemeters en tochtlengte? Bekijk hem dan in de NKBV-Tochtenwiki.

MEER INFO OVER DEZE HUTTENTOCHT


Bij de Grand Combin

Tussen de Mont Blanc en de Matterhorn ligt het Val des Bagnes de Grand Combin in Zwitserland. Hoog boven het groen gaat deze huttentocht met gletsjeroversteek door sneeuw en ijs. Je hebt uitzicht op de grillige en imposante ijsmassa’s van de Grand Combin. (4314 m). De wandelroute leidt ons over passen en gletsjers. We overnachten in zes berghutten.

Mont Blanc
Met elkaar verbonden tijdens een intense dagtocht. Bron: NKBV

Op het programma staan een oefendag in sneeuw en ijs, wandeltochten over gletsjers – waaronder één over de schitterende Glacier d’Otemma – en de beklimming van de Rosablanche (3360 m). Tot slot genieten we in Cabane de Louvie, grenzend aan een blauw meertje, van het avondrood over de Grand Combin en dalen we af naar Fionnay.

MEER INFO OVER DEZE HUTTENTOCHT


La Guerra Bianca Historisch WO I 50+

De Adamello is het zuidelijkst gelegen gletsjergebied in Italië. In de Eerste Wereldoorlog is hier vreselijk gevochten, maar het merendeel van de soldaten sneuvelde niet door oorlogsgeweld, maar door de weersomstandigheden. Deze huttentocht laat zien hoe mooi het gebied is, maar ook hoe grimmig de oorlog was.

Huttentocht Italië
Passo Premassone. Foto: Luc Tiggelman | NKBV

Deze huttentocht laat zien hoe mooi het gebied is, maar ook hoe grimmig de oorlog was

Deze tegenstelling ervoeren de soldaten ook zelf. Je loopt en klimt door de bergen terwijl historicus Mark van Hattem het verhaal achter de kartetsen en kanonnen vertelt. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

MEER INFO OVER DEZE HUTTENTOCHT


Bekijk hier andere huttentochten van de NKBV


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer