Zuid-Patagonische IJsveld

Een reisverhaal van Christianne Bongertman

Als je aan Patagonië en aan gletsjers denkt, komt al snel de wereldbekende Perito Moreno naar boven. De Perito Moreno vind ik erg indrukwekkend, maar voor de ultieme ijsbeleving ga je naar de minder bekende Viedma gletsjer. Beide gletsjers maken deel uit van het Zuid-Patagonische IJsveld, dat – na gletsjers op Groenland en Antarctica – behoort tot de grootste ijsmassa ter wereld. Vanuit het bergdorp El Chaltén kun je avontuurlijke expedities boeken naar de Viedma gletsjer.

Op korte afstand vaar je langs afgebrokkeld ijs en langzaamaan nadert de gletsjer

De Viedma gletsjer is slechts bereikbaar per boot en de overtocht over het Viedma meer duurt ongeveer 45 minuten. Op korte afstand vaar je langs afgebrokkeld ijs en langzaamaan nadert de gletsjer, die gedeeltelijk nog achter rotsen verscholen ligt. Onvoorstelbaar dat wij daar straks op gaan hiken en dat wij ook nog de mogelijkheid hebben om te gaan ijsklimmen, waar ik overigens op dat moment nog niet veel voorstelling bij heb.

Viedma Gletsjer
Viedma Gletsjer (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)
Viedma Gletsjer
Viedma Gletsjer (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)

Steile hellingen en krakend ijs

Het avontuur begint al op het moment dat de boot aanmeert en de wandeltocht richting de gletsjer kan beginnen. Voor niets gaat de zon op, dus vol goede moed hiken we over geelkleurige rotsen met steile en gladde hellingen. Op de bijna verticale delen zijn stalen ladders geplaatst, maar je moet goed opletten. Eenmaal op hoogte heb je voor het eerst echt goed zicht op de immens grote gletsjer. De kraakgeluiden van het ijs zorgen voor een onheilspellende sfeer en die doffe knallen doen mij denken aan oudejaarsavond. Hoewel de gletsjer aardig bedekt is met morenen en zand, is de heldere ijsblauwe kleur toch op veel plekken nog te zien. Vanaf de top van de rotsen hoeven we alleen nog maar naar beneden, waar we de stijgijzers aandoen. Het wandelen op ijs kan nu echt beginnen!

Steile hellingen
Steile hellingen (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)

Lopen op stijgijzers is in het begin wel even wennen. Als je deze aan hebt, is het belangrijk dat je je hele voet goed optilt. Het is een fantastische uitvinding, want je kan – tegen je gevoel in – gewoon op ijsvlaktes naar boven lopen. Ik had al eens eerder gewandeld op een gletsjer, maar de tocht op de Viedma is naar mijn gevoel spannender; er is geen eerder bewandeld pad en je moet af en toe op hele smalle delen jezelf goed in balans houden om ander leed te voorkomen. Je krijgt er een adembenemend uitzicht over het grote ijsveld voor terug. Bij het zien van zo’n krachtig ijsveld voel ik mij zo nietig en vind ik het onbegrijpelijk dat de temperatuurstijging ervoor zorgt dat ook deze gletsjer langzaamaan wegsmelt.

IJsmarcheren
IJsmarcheren (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)
Helderblauw water
Helderblauw water (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)
Gletsjer hike
Gletsjer hike (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)

Natte voeten?

Na een mooie tocht op de gletsjer breekt het moment aan om te gaan ijsklimmen. We staan bij een wand van ongeveer zes meter hoog. Op een afstandje stelt het niet veel voor, maar zodra je daar beneden staat, komt er gelijk een ander gevoel naar boven. Een gids doet voor hoe je naar boven moet klimmen. De ijsbijlen sla je in het ijs, waarna je jezelf omhoog lift. Vervolgens steek je de twee uitstekende pinnen van de stijgijzers aan de voorkant van je voet loodrecht in het ijs zodat je grip hebt. Vervolgens doe je dat ook met je andere voet en stukje bij beetje klim je naar boven. Klinkt makkelijk, toch? Niets is minder waar…

Op de vraag wie als eerste naar boven wil, is iedereen even stil

Het startpunt van de klim is in mijn ogen al vrij discutabel; op een stuk van ongeveer maar twintig centimeter kun je staan, maar let wel: dit valt niet op, want er liggen van die – ik noem het – mojito ijsklontjes in het water. De gidsen lijken zich daarover minder zorgen te maken, dus het zal wel in orde zijn. Op de vraag wie als eerste naar boven wil, is iedereen even stil. Uiteindelijk “moet” ik er ook aan geloven, nadat sommigen bij de aftrap en/of bij de landing met een (volledig!) been in het water zijn terecht gekomen. Klein beetje vermaak ook wel, en een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met af en toe wat afglijdingen naar beneden ben ik blij dat ik uiteindelijk weer met twee droge benen op het ijs sta.

IJsklimmen
IJsklimmen (Fotocredits: Patagonia-Aventura.com)
IJsklimmen
IJsklimmen (fotocredits: Patagonia-Aventura.com)

Verrassing op de weg terug

Na afloop van de klim drinken we ter afsluiting van deze ultieme ervaring in Patagonië met z’n allen een Baileys met echt Viedma ijs op de gletsjer. Vervolgens keren we weer terug naar de steile rotshellingen die we in omgekeerde volgorde moeten trotseren. Als klap op de vuurpijl horen we tijdens de klim ineens een enorme knal. Zelfs de gidsen zijn onder de indruk en gaan in snelvaart naar het punt waar je goed zicht hebt op de gletsjer. Er is zojuist een deel van de ijswand afgebroken en met een enorme klap terecht gekomen in het Viedma meer. We hebben de actie helaas gemist, maar de helderblauwe kleur van de wand van de gletsjer waar het ijs is afgebroken is nog goed zichtbaar. Na dit spektakel gaan we aan boord en keren we terug naar El Chaltén.

Als klap op de vuurpijl horen we tijdens de klim ineens een enorme knal

Deze expeditie op de Viedma gletsjer is een bijzondere ervaring en bij uitstek geschikt voor reis- en ijsfanaten die graag een keer willen ijsklimmen. De gevorderden kunnen ook een tour boeken die voornamelijk uit ijsklimmen bestaat. Ik heb er voor vandaag in ieder geval weer genoeg avontuur op zitten!

Afkalvend ijs
Blauw ijs laat afgebroken ijswand zien (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)
Boottocht op Viedma meer
Boottocht op Viedma meer (eigen foto: Christianne Smit-Bongertman)

Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer