Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

In mei 2018 zal onze landgenoot Wilco van Rooijen de op twee na hoogste berg van de wereld, de Kanchenjunga (8586m), wederom zonder extra zuurstof, gaan beklimmen. Hij zal deze expeditie samen doen met zijn trouwe klimmaat Cas van de Gevel in een internationaal team van klimmers. Lees hier meer over de expeditie en het team.

Kanchenjunga 2018
Wilco tijdens een eerdere expeditie. Foto: TeamWilco.nl

Op Mountainreporters volgen wij Wilco en zijn team op de voet en delen zijn ervaringen met onze lezers.

Update 17 mei 2018

De expeditie is over. Door het slechte weer en ziekte moet het team deze poging op de top van Kangchenjunga staken. Wij zijn onder de indruk van de prestatie die de mannen in het team van Wilco van Rooijen hebben geleverd en zijn ervan overtuigd dat op de flanken van de berg de plannen voor een nieuwe poging alweer zijn gemaakt. Succes met de terugreis TeamWilco!

Update 15 mei 2018 (deel II)

Het wordt nu echt spannend voor Wilco en het team: Er gaan klimmer naar huis, omdat er te veel sneeuw valt en dus lawines voorkomen. Komende dagen valt er 1 tot 1,5 meter sneeuw. Wilco hoopt op een laatste kans voor een toppoging na het weekend.

Update 15 mei 2018

Nog steeds erg veel wind op de top van Kangchenjunga. Wilco’s klimpartner Arjun Vajpai moet even wat energie kwijt in de buurt van het basiskamp. Credits: Arjun Vajpai.

Kangchenjunga2018
Arjun Vajpai klimmend bij het basiskamp. Foto: Arjun Vajpai

Update 14 mei 2018

Het sneeuwt weer op Kangchenjunga. Geen berg te zien. Wilco en het team hebben er goed aan gedaan door in het basiskamp te wachten, want alle teams komen weer naar beneden in verband met het slechte weer en beperkte voorraden. Nu maar duimen voor snel komend beter weer.

Update 13 mei 2018

Wilco meldt via Twitter dat bijna alle klimmers inmiddels kamp 2, 3 en 4 hebben bereikt. Maar ze hebben problemen met bevestiging van de touwen. Daarom zijn Wilco en het team nog in het basiskamp…het weer wordt beter…

Update 12 mei 2018

Morgen valt de beslissing over de toppoging van Kangchenjunga 2018. Zullen er voor het eerst in vier jaar weer succesvolle klimmers de top behalen?

Update 10 mei 2018

Wilco op Twitter: Snowing hard! Still strong winds. Climbers getting nervous. Next week summit push Kangchenjunga! Wish us luck (+ smart decisions).

Arjun Vajpai (teamgenoot van Wilco) op Twitter:

Update 9 mei 2018

Kangchenjunga2018
Kangchenjunga Basecamp. Foto: Arjun Vajpai @ArjunV_Everest

Update 7 mei 2018

Fotograaf Sjors Ruijter reisde tot aan het basecamp mee met team Wilco van Rooijen. Onderweg en op de berg maakte hij foto’s, films en dronebeelden. Sjors is ondertussen weer terug in Nederland. Wij ontvingen zojuist de onderstaande foto’s van de expeditie.

Basecamp Kanchenjunga 2018
Ruige omstandigheden in een basecamp. Foto: Sjors Ruijter
Kangchenjunga2018
Met dit weer is het prima wakker worden in basecamp. Foto: Sjors Ruijter
Wilco
Wilco met het boek onderweg naar de top van Kangchenjunga. Foto: Sjors Ruijter
glacier kangchenjunga
Met je tent aan de rand van de gletsjer. Foto: Sjors Ruijter

Update 6 mei 2018

Teamgenoot Arjun Vajpai: “Vanaf nu verblijven we in het basiskamp van Kangchenjunga. De jetstreams jagen steeds hoger de bergen op, waardoor het onmogelijk is om op de berg te klimmen. Het weer is extreem sinds een paar dagen met zware bewolking en harde wind overal om ons heen. Volgens de weersvoorspelling zullen de straalstroomwinden na 10 mei opstijgen, waardoor we een klein weervenster krijgen waarin we de berg op kunnen gaan. Nu bidden tot de berggoden om ons te zegenen met goede weersomstandigheden. Ik zal jullie op de hoogte houden van onze vorderingen!”

Kanchenjunga
Koffiepauze in het basiskamp Bron: Arjun Vajpai, teamgenoot van Wilco. #Kangchenjunga2018
Kangchenjunga2018
De ladders tussen kamp 1 en kamp 2. Foto: Bron: Arjun Vajpai

Update 5 mei 2018

“We willen nog een keer naar kamp 3, weer terug en herstellen en dan de summitpush”

Wilco spreekt: “Kamp 1 (6200 m), 2 (6400 m) en 3 (7100 m) staan. De overnachting in kamp 3 was erg koud, dicht tegen Cas aan hebben we gewacht op de volgende ochtend om weer te kunnen afdalen. Nu is het herstellen, acclimatiseren en wachten op goed weer. Momenteel is er een yetstream over de top aan het blazen. We willen nog een keer naar kamp 3, weer terug en herstellen en dan de summitpush…”

Hieronder de eerste beelden van Sjors Ruijter vanuit het basiskamp van de Kanchenjunga.

Update 2 mei 2018

Wilco heeft drie flinke problemen:

1. Hij is ziek door de droge lucht op hoogte en natte sneeuw
2. Gisteren viel er 25 cm sneeuw
3. De harde wind die naar verwachting vanaf half mei opsteekt is in aantocht

Sterkte Wilco!

Update 29 april 2018

Het blijft sneeuwen, maar TeamWilco heeft kamp 3 op 7100 meter bereikt.

Update 28 april 2018

Wilco en het team hebben vandaag kamp 2 bereikt, na een tocht door de sneeuw.

Kangchenjunga2018
Kamp 2 op 6400 meter hoogte. Foto: Philippe Gatta

Update 27 april 2018

Slecht weer vandaag op de berg. Het team blijft in het kamp en kan hopelijk morgen naar kamp 2 klimmen.

Update 25 april 2018

Alles goed met Sjors – de cameraman die t/m het basiskamp bij het team was. Het was een turbulente start met de helikopter die hem van het basiskamp naar de bewoonde wereld zou brengen. En dat vanwege de kleine start/landingsplek in combinatie met wind…

Momenteel zijn Wilco en het team we aan het bijkomen in het basiskamp (5450 m) van de Kanchenjunga (8586 m). Het sneeuwt. Afhankelijk van het weerbericht voor de komende week willen het team morgen weer omhoog, door klimmen richting kamp 2 (6400 m) en wellicht door naar kamp 3.

Update 20 april 2018

Het team is aangekomen in Puja. Het grote klimwerk kan binnenkort beginnen.

Puja Kanchenjunga
Team Wilco van Rooijen in Puja. Foto: TeamWilco.nl
#Kangchenjunga2018
De trekking tot en met 20 april 2018.

Update 18 april 2018

Wilco en het team zijn in het basiskamp op 5450 meter hoogte, met een prachtig uitzicht op Kanchenjunga! Medeklimmer Sophie Lavaud maakte de onderstaande foto van het base camp.

Kangchenjunga2018
Base Camp Kanchenjunga. Foto: Sophie Lavaud

Update 16 april 2018

Het team is aangekomen bij Ramche op 4400 meter. Hier zien ze het laatste gras voor de ze gletsjer op gaan.

Update 15 april 2018

De trekkingtocht van tien dagen naar de basiskamp.

De trekking van tien dagen richting het basiskamp van de Kanchenjunga (8586 m) – zuidkant. Op 12 april is het team aangekomen in Yamphudin (2080 m) en een dag later is Tortongn, op een hoogte van 2995 meter, bereikt. Van daaruit ging de trekkingtocht gisteren, op een prachtige dag met zon en bewolking, naar Tseram (3870m).

TeamWilco.nl
De huidige locatie van TeamWilco.nl

Daar wordt vandaag – een koude en bewolkte dag – gebruikt als acclimatisatiedag. De trekking gaat de komende dagen verder via Ramche (4580m) en Oktang (4730m) naar het base camp (BC) op 5143 meter boven zeeniveau. Bekijk hier het expeditieschema.

#Kangchenjunga2018

Bron hoofdfoto: Arjun Vajpai (teamgenoot van Wilco)


Lees meer over de expeditie op wilcoklimt.4smilingfaces.nl en teamwilco.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer