Deze prestatie veranderde het klimmen voor altijd

Door: Pauline van der Waal

De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, blijft altijd tot de verbeelding spreken. Wij hebben er op Mountainreporters dan ook heel wat over geschreven. De top halen is sowieso al een prestatie van wereldformaat, maar exact veertig jaar geleden legden twee heren de lat nog wat hoger. Reinhold Messner en Peter Habeler haalden op 8 mei 1978 de top zonder gebruik te maken van extra zuurstof.

Reinhold Messner heel wat jaren later, maar nog steeds in de bergen. Foto: Pixabay
Reinhold Messner heel wat jaren later, maar nog steeds in de bergen. Foto: Pixabay

Onmogelijk om zonder zuurstof te klimmen

Totdat Messner en Habeler op 8 mei 1978 rond de klok van één de top haalden, was de wetenschappelijke overtuiging dat het voor mensen fysiek onmogelijk was om tot 8848 meter te klimmen zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Dat ze het er levend vanaf brachten en twee dagen later kapot maar euforisch terugkeerden in het basiskamp, was onomstotelijk bewijs van het tegendeel.

Emotioneel op de top

Messner en Habeler waren ten tijde van de klim respectievelijk 33 en 35 jaar oud en hadden er samen al heel wat klimavonturen op zitten. Op de top maakten ze een korte film en wat foto’s, en ze lieten een stuk touw en een oude batterij achter, om te kunnen bewijzen dat ze ook echt op de top hadden gestaan. In totaal hebben ze ongeveer een kwartier op de top doorgebracht en vielen elkaar huilend van vreugde in de armen.

De hoogte in met die lat

Nu het de heren was gelukt, werd de uitdaging voor andere klimmers natuurlijk om dit ook te kunnen. Ook voor zichzelf legden Messner en Habeler de lat blijvend hoog. Al was de beklimming van de reus van de wereld zonder aanvullende zuurstof het onbetwiste hoogtepunt na jaren van samen klimmen. Zo beklommen ze in 1974 de noordwand van de Eiger in slechts 10 uur en deden ze meerdere andere beklimmingen die andere klimmers nog niet in de vorm hadden gedaan. Of in z’n geheel niet.
Overigens stond Habeler -destijds 74- in 2017 opnieuw op de top van de Everest, samen met de bekende David Lama, die in 2019 tijdens een klim overleed.

Over Reinhold Messner staat er trouwens een heel interessante documentaire online. Klik hier om daar meer over te weten te komen.

Lees alle artikelen over de Mount Everest op Mountainreporters.com

Bron: Planet Mountain

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer