Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Deze prestatie veranderde het klimmen voor altijd

Door: Pauline van der Waal

De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, blijft altijd tot de verbeelding spreken. Wij hebben er op Mountainreporters dan ook heel wat over geschreven. De top halen is sowieso al een prestatie van wereldformaat, maar exact veertig jaar geleden legden twee heren de lat nog wat hoger. Reinhold Messner en Peter Habeler haalden op 8 mei 1978 de top zonder gebruik te maken van extra zuurstof.

Reinhold Messner heel wat jaren later, maar nog steeds in de bergen. Foto: Pixabay
Reinhold Messner heel wat jaren later, maar nog steeds in de bergen. Foto: Pixabay

Onmogelijk om zonder zuurstof te klimmen

Totdat Messner en Habeler op 8 mei 1978 rond de klok van één de top haalden, was de wetenschappelijke overtuiging dat het voor mensen fysiek onmogelijk was om tot 8848 meter te klimmen zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Dat ze het er levend vanaf brachten en twee dagen later kapot maar euforisch terugkeerden in het basiskamp, was onomstotelijk bewijs van het tegendeel.

Emotioneel op de top

Messner en Habeler waren ten tijde van de klim respectievelijk 33 en 35 jaar oud en hadden er samen al heel wat klimavonturen op zitten. Op de top maakten ze een korte film en wat foto’s, en ze lieten een stuk touw en een oude batterij achter, om te kunnen bewijzen dat ze ook echt op de top hadden gestaan. In totaal hebben ze ongeveer een kwartier op de top doorgebracht en vielen elkaar huilend van vreugde in de armen.

De hoogte in met die lat

Nu het de heren was gelukt, werd de uitdaging voor andere klimmers natuurlijk om dit ook te kunnen. Ook voor zichzelf legden Messner en Habeler de lat blijvend hoog. Al was de beklimming van de reus van de wereld zonder aanvullende zuurstof het onbetwiste hoogtepunt na jaren van samen klimmen. Zo beklommen ze in 1974 de noordwand van de Eiger in slechts 10 uur en deden ze meerdere andere beklimmingen die andere klimmers nog niet in de vorm hadden gedaan. Of in z’n geheel niet.
Overigens stond Habeler -destijds 74- in 2017 opnieuw op de top van de Everest, samen met de bekende David Lama, die in 2019 tijdens een klim overleed.

Over Reinhold Messner staat er trouwens een heel interessante documentaire online. Klik hier om daar meer over te weten te komen.

Lees alle artikelen over de Mount Everest op Mountainreporters.com

Bron: Planet Mountain

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer