ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Vier lichamen gevonden tijdens opruimactie Mount Everest

Door Maaike de Vries

Afval vinden we overal. Zo ook op de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Tal van klimmers dromen ervan de 8848 meter hoge top te bereiken en ondernemen deze expeditie. Helaas wordt hierbij flink veel afval achter gelaten.

Daarom zijn momenteel veertien vrijwilligers hard aan het werk om het puin op de Mount Everest te ruimen. Het doel is om in 45 dagen tijd 10.000 kilo afval te ruimen. Nu, na ruim twee weken hebben ze hiervan al zo’n 3000 kilo geruimd.

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er steeds meer lichamen blootgelegd zullen worden

Naast het vele afval, vonden de vrijwilligers ook vier lichamen van klimmers die overleden zijn tijdens hun klim. Volgens de voorzitter van de NMA, de Nepalese Alpinismebond, is dat niet verwonderlijk. Sinds 1922, toen de eerste slachtoffers werden geregistreerd, zijn er al ruim 200 klimmers overleden tijden de tocht. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er steeds meer lichamen blootgelegd zullen worden.

Mount Everest
Bron: Pixabay

De Nepalese regering probeert al jaren de hoeveelheid afval op de berg af te laten nemen, maar dat blijkt lastig. Zeker nu steeds meer klimmers de tocht naar boven aangaan. Zo maakte het Nepalese Ministerie van Toerisme eerder bekend dat er in 2018 een record aantal klimmers op de Mount Everest waren.

Met hulp van een militaire helikopter brengen de veertien vrijwilligers het afval naar beneden. Inmiddels zijn zij op het op 5300 meter hoge Nepalese basiskamp aangekomen, vanwaaruit zij de opruimactie nog verder voortzetten.


Lees hier alle artikelen over Mount Everest


 

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.