klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Bekende klimmer Brad Gobright maakt dodelijke val in Mexico

Door Edwin Hagenouw | Bronnen: NOS.nl, RTL Nieuws en Jiska Appel

De bekende Amerikaanse bergbeklimmer Brad Cobright is tijdens een klim in Mexico omgekomen. Brad viel tijdens afdaling op een steile en rotsachtige berg in een ravijn, zo’n 300 meter naar beneden. Gobright klom samen met een vriend, Aidan Jacobsen. Ook Jacobsen viel, maar niet zo ver als Gobright en hij kan het daardoor navertellen. Jacobsen brak wel een paar botten, waaronder zijn enkel.

Abseilen

Waarschijnlijk gebeurde het ongeluk tijdens het abseilen waarbij de mannen vergaten een knoop in het uiteinde van het klimtouw te leggen en het touw te kort bleek. Dit is een fout die elke klimmer kan overkomen, een menselijke fout. Het heeft niet te maken met soleren of te weinig materiële zekerheid inbouwen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brad Gobright (@bradgobright) op

Vrij-klimmer

De 31-jarige omgekomen klimmer Brad Gobright was een gerespecteerde ‘vrij-klimmer’.

Er wordt bij het klimmen onderscheid gemaakt tussen het vrij klimmen en het artificieel klimmen. Bij artificieel klimmen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van ladders en het optrekken aan touwen en opblokken in haken. Het vrij klimmen houdt in dat er wel degelijk gebruik wordt gemaakt van materiële beveiliging zoals klimtouw, gordel, setjes en dergelijke. Het betekent dat iemand wel volledig op eigen kracht klimt en dus niet met behulp van bijvoorbeeld een touwladder.

Iemand klimt dus wel veilig omhoog, maar dan op eigen kracht in plaats van met hulpmiddelen die zorgen dat er geen eigen kracht nodig is om de top te bereiken.

Lees meer over de verschillende klimstijlen in het Kenniscentrum van de NKBV

In tien jaar tijd zijn zeven anderen bij het klimmen om het leven gekomen. Het Amerikaanse vaktijdschrift Rock and Ice noemde Gobright een van de beste vrij-klimmers ter wereld.

Collega klimmers tonen hun medeleven op sociale media. Alex Honnold bijvoorbeeld, die bekend werd met de film ‘Free Solo‘. Hij maakte een documentaire over zijn beklimming van de El Capitan, een berg in het Amerikaanse Yosemity Park.

Veiligheid en risico’s

Honnold liet weten Gobright één van de leukste klimmers vond om een dag mee te spenderen. En verder: “Misschien is er nu iets te zeggen over de veiligheid van het klimmen en de risico’s die inherent zijn aan het klimmen, maar dat maakt me nu eigenlijk niet veel uit. Ik ben gewoon verdrietig voor Brad en zijn familie.”

Meer informatie en updates over het ongeval kun je lezen op rockandice.com


Lees hier alle artikelen en verhalen over bergbeklimmen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer