Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Bekende klimmer Brad Gobright maakt dodelijke val in Mexico

Door Edwin Hagenouw | Bronnen: NOS.nl, RTL Nieuws en Jiska Appel

De bekende Amerikaanse bergbeklimmer Brad Cobright is tijdens een klim in Mexico omgekomen. Brad viel tijdens afdaling op een steile en rotsachtige berg in een ravijn, zo’n 300 meter naar beneden. Gobright klom samen met een vriend, Aidan Jacobsen. Ook Jacobsen viel, maar niet zo ver als Gobright en hij kan het daardoor navertellen. Jacobsen brak wel een paar botten, waaronder zijn enkel.

Abseilen

Waarschijnlijk gebeurde het ongeluk tijdens het abseilen waarbij de mannen vergaten een knoop in het uiteinde van het klimtouw te leggen en het touw te kort bleek. Dit is een fout die elke klimmer kan overkomen, een menselijke fout. Het heeft niet te maken met soleren of te weinig materiële zekerheid inbouwen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brad Gobright (@bradgobright) op

Vrij-klimmer

De 31-jarige omgekomen klimmer Brad Gobright was een gerespecteerde ‘vrij-klimmer’.

Er wordt bij het klimmen onderscheid gemaakt tussen het vrij klimmen en het artificieel klimmen. Bij artificieel klimmen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van ladders en het optrekken aan touwen en opblokken in haken. Het vrij klimmen houdt in dat er wel degelijk gebruik wordt gemaakt van materiële beveiliging zoals klimtouw, gordel, setjes en dergelijke. Het betekent dat iemand wel volledig op eigen kracht klimt en dus niet met behulp van bijvoorbeeld een touwladder.

Iemand klimt dus wel veilig omhoog, maar dan op eigen kracht in plaats van met hulpmiddelen die zorgen dat er geen eigen kracht nodig is om de top te bereiken.

Lees meer over de verschillende klimstijlen in het Kenniscentrum van de NKBV

In tien jaar tijd zijn zeven anderen bij het klimmen om het leven gekomen. Het Amerikaanse vaktijdschrift Rock and Ice noemde Gobright een van de beste vrij-klimmers ter wereld.

Collega klimmers tonen hun medeleven op sociale media. Alex Honnold bijvoorbeeld, die bekend werd met de film ‘Free Solo‘. Hij maakte een documentaire over zijn beklimming van de El Capitan, een berg in het Amerikaanse Yosemity Park.

Veiligheid en risico’s

Honnold liet weten Gobright één van de leukste klimmers vond om een dag mee te spenderen. En verder: “Misschien is er nu iets te zeggen over de veiligheid van het klimmen en de risico’s die inherent zijn aan het klimmen, maar dat maakt me nu eigenlijk niet veel uit. Ik ben gewoon verdrietig voor Brad en zijn familie.”

Meer informatie en updates over het ongeval kun je lezen op rockandice.com


Lees hier alle artikelen en verhalen over bergbeklimmen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer