De mooiste wandelingen in de bergen van Polen
Liefhebbers van bergwandelingen en bergbeklimmen zullen zeker iets bijzonders kunnen vinden in de bergketens van Polen. Er zijn maar liefst achtentwintig bergtoppen die tot de zogenaamde Kroon van de Poolse bergen behoren. Daarnaast zijn er vele aantrekkelijke dorpjes in de bergketens Tatra, Beskiden, Bieszczady, Pieniny en Karkonosze. Van half augustus tot eind september wordt traditioneel beschouwd als de beste tijd om naar de Poolse bergen te gaan.
Het weer is dan stabieler, de zomerse hitte is ingeruild voor een aangename wandeltemperatuur en het is niet druk meer op de bergpaden. Bovendien hebben de bergen dan prachtige kleurschakeringen die een onvergetelijke achtergrond zijn voor je bergwandelingen. Maar ook in de winter zou ik je willen adviseren om naar Polen te gaan voor een actieve vakantie. Je vindt hier dan pure ongereptheid en ultieme rust in de natuur.
Tatra (Klein Polen)
Het Tatra-gebergte is de hoogste bergketen in Polen, gelegen in het zuiden, aan de grens met Slowakije. De hoogste berg aan Poolse kant is de Rysy, dat op 2.499 meter boven de zeespiegel ligt. Wij adviseren je dan voor een tocht door de valleien te kiezen, waarvan de meest populaire routes zijn: de Kościeliska-vallei, Chochołowska of Vijf Poolse Bergmeren.
Voor ervaren wandelaars
De meer ervaren reizigers kunnen hun hart ophalen op de ongerepte bergtoppen. De wat lagere bergen vind je in de Westelijke Tatra en de hoogste toppen in de Hoge Tatra.
De meest populaire pieken zijn Kasprowy Wierch, de Giewont, de Rysy en een groep pieken genaamd de Czerwone Wierchy.
Een van de mooiste routes leidt van Palenica Białczańska naar de vallei van de Vijf Poolse Bergmeren, en vandaar via Szpiglasowa Pas naar Morskie Oko.
Je loopt bij deze wandeling langs de hoogste Poolse waterval, Wielka Siklawa, de mooiste berghut en je ziet de twee grootste en zeker de mooiste bergmeren van de Tatra. De trek over deze route is elke wandelaar met een basisconditie al goed te doen en duurt ongeveer vijf uur.
Het pad naar Orla Perć
De moeilijkste en de mooiste route in de Hoge Tatra is het pad naar de beroemde Orla Perć. Deze loopt langs een rotsachtige bergrug vanaf de Zawrat-pas, via Kozie Wierchy, Granaty en Buczynowe Turnie naar de Krzyżne-pas.
Het pad staat bekend om een groot aantal moeilijke plaatsen verzekerd met kettingen en gespen, en hier en daar een aantal nuttige ladders. Het oversteken van de Orla Perć zelf duurt ongeveer zes uur, maar kan ook in veel kortere delen worden opgedeeld. Het voltooien van de hele klimroute duurt ongeveer tien uur.
Pieniny – Sokolica (Klein Polen)
Een van de mooiste routes in de Poolse bergen is de Sokola Perć in Pieniny. De meest bekende piek is Sokolica, genoemd omdat ooit valken op de steile hellingen nestelden. Sokół is het Poolse woord voor valk. Het uitzicht vanaf het pad is adembenemend. Onder je stroomt de Dunajec-rivier en aan de horizon zie je de toppen van de Tatra. Geniet van een bijzondere Pieniny klassieker: de eenzame pijnboom die op de top groeit.
Je kunt de Sokolica bereiken vanuit Krościenko, Sromowce Niżne en, gedurende het seizoen als je op de Dunajec kunt varen, ook vanuit Szczawnica. De lengte van de route naar Sokalica is 8,5 kilometer, met een wandeltijd van drie tot 3 tot 3,5 uur. Het meest aantrekkelijke deel van de route loopt langs een rotsachtige bergkam.
Het pad is niet moeilijk, maar het kan best spannend zijn voor mensen met hoogtevrees. Deze route wordt niet aangeraden voor ouders met kleine kinderen. De hoogste berg van de Pieniny is de Trzy Korony (982 meter boven zeeniveau) die je via de zogenaamde blauwe route bereikt.
Beskid Śląski – Van Salmopol naar Skrzyczne (Silezië)
De route van Salmopol naar Skrzyczne is een van de mooiste routes in de Beskid Śląski. Deze wandelroute loopt van de Salmopol-pas, via de Malinowska rots naar de berghut bij Skrzyczne. Om het prachtige uitzicht op het Żywiecka-vallei te bewonderen moet je de Malinowska-rots beklimmen. Na het bereiken van de berghut kom je steeds weer andere uitkijkpunten tegen. Je staat dan op de hoogste berg van de Beskid Śląski, de Skrzyczne, met een hoogte van 1257 meter boven zeeniveau. De hele wandeling is ruim vijftien kilometer lang maar het is een technisch eenvoudige route.
Bieszczady: eindeloze weides
Bieszczady is een pittoreske bergketen gelegen op het kruispunt van drie landsgrenzen- Polen, Oekraïne en Slowakije. De bergketen maakt deel uit van de oostelijke Karpaten, die zich uitstrekken tot Roemenië. Binnen de grenzen van Polen ligt een deel van de Westelijke Bieszczady met als hoogste top de Tarnica (1346 m boven zeeniveau). Het meest karakteristieke voor deze bergketen zijn de kilometerslange weiden, waarvan de bekendste de Wetlińska en Caryńska zijn.
Tarnica is ongetwijfeld het meest aantrekkelijke uitkijkpunt in de hele Poolse Bieszczady. Vanaf de top zie je een verbazingwekkend panorama van bergketens. Bij goed zicht kun je onder andere het Tatra gebergte zien.
Het beklimmen van de Tarnica is niet erg lastig en de uitzichten zijn overweldigend en zo verschillend dan de meesten van ons kennen in de Alpen of de Pyreneeën. Er zijn twee routes met verschillende moeilijkheidsgraden.
Als je kiest voor de steilere route, dan bereik je de top waarschijnlijk sneller omdat het ondanks de grotere moeilijkheid een stuk korter is. Het eenvoudige alternatief is een wandeling van drie tot vier uur. Op deze route heb je meer rust om te genieten van de prachtige landschappen. Voor een bezoeker van het Bieszczady-gebergte is de beklimming van de Tarnica een absolute must.
Karkonosze – route naar de Śnieżka (Neder Silezië)
De Karkonosze is de hoogste bergketen van de Sudeten in het zuidwesten van Polen. De bergen vormen een natuurlijke grens met Tsjechië. De twee populairste pieken zijn de Śnieżka en de Szrenica, die beiden hoog boven de belangrijkste toeristische centra Karpacz en Szklarska Poręba uittorenen. De Karkonosze staat bekend om zijn vele watervallen, waarvan de twee meest populaire de Kamieńczyk-waterval en Szklarki-waterval zijn.
De Śnieżka is de hoogste bergtop in de Karkonosze met een hoogte van 1.602 meterau. Vanaf de top zie je het prachtige panorama van de Karkonosze bergketen. Dit is ook de plek waar je zeldzame natuurverschijnselen kunt aanschouwen, zoals de Brocken geest en het Sint-Elmsvuur.
Er loopt een korte route van twee uur vanaf Karpacz, maar het is de moeite waard om de langere, maar aantrekkelijkere route te kiezen. Deze begint bij de Wang-tempel, een van de grootste attracties in Karpacz.
Naast de houten kerk uit de dertiende eeuw vind je een blauwe toeristische route. Deze loopt eerst naar het Mały Staw-keteldal, waar je de berghut Samotnia vindt. Vervolgens voert het pad richting het bovenste station van de Kopa-kabelbaan, waar een uitkijkpunt is. De route leidt verder naar de berghut “Dom Śląski”. Een brede verharde weg kronkelt vanaf de berghut naar de Śnieżka. De hele route vanaf de Wang-tempel duurt ongeveer drie uur, uiteraard afhankelijk van het tempo en hoe lang de stops onderweg zijn.
Op www.polen.travel/nl/natuur lees je alles over de pure natuur in de Poolse bergen.
Voor degenen die niet willen klimmen, is er een stoeltjeslift die naar de Kopa voert en vanaf daar kun wandelend naar de top. Ongeacht welke route je neemt naar de top, je wordt beloond met prachtige uitzichten, die nog lang in je geheugen zullen blijven.
Ga voor je komende outdoorreis een keer van de gebaande paden en voeg Polen toe aan je bucketlist. De ongerepte, pure en bijzondere natuur zullen je echt verrassen. Dit in combinatie met de uiterst gastvrije bevolking, het lekkere eten en het ruime aanbod van activiteiten op het land en te water en in de lucht maken Polen een echte outdoorbestemming.
Lees hier meer artikelen over outdoor reizen naar Polen
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.