Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

LEES HIER DE UPDATES OVER DE EXPEDITIE

Mountainreporters volgt Wilco van Rooijen naar de top van Kanchenjunga

Afgelopen week hebben we de afrondende gesprekken gevoerd met het TeamWilco en zijn een samenwerking aangegaan waarbij wij het team op de voet volgen tijdens de loodzware beklimming van de Kanchenjunga. De top van de Kanchenjunga (8586m) is tot op heden nooit door een Nederlander met succes beklommen! In totaal is de top bereikt door 183 klimmers met zuurstof en 151 zonder gebruik te maken van extra zuurstof.

De top van de Kanchenjunga (8586m) is tot op heden nooit door een Nederlander met succes beklommen!

TeamWilco.nl
Wilco in actie. Foto: TeamWilco.nl

Wilco van Rooijen staat aan de vooravond van een inspirerend en ambitieus avontuur dat ontstaan is en gemonitord wordt vanuit ‘Het Basiskamp’. In mei 2018 zal hij de op twee na hoogste berg van de wereld, de Kanchenjunga (8586m), wederom zonder extra zuurstof, gaan beklimmen. Hij zal deze expeditie samen doen met zijn trouwe klimmaat Cas van de Gevel in een internationaal team van klimmers.

LEES HIER DE UPDATES OVER DE EXPEDITIE


De Kangchenjunga is, met zijn 8586 meter, de derde hoogste berg ter wereld. Het Kanchenjunga-bergmassief is gelegen op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim. Tot midden negentiende eeuw werd gedacht dat de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld was. Uit berekeningen in het kader van de Great Trigonometric Survey bleek in 1852 dat Mount Everest de hoogste moest zijn. De hoogte van nummer twee, de K2, werd een paar jaar later berekend.


Kanchenjunga
Kangchenjunga. Foto: Siegmund Stiehler, Wikimedia

De Kangchenjunga bevat vijf toppen, waarvan vier boven de 8,400 meter: Main Summit (8,586 m), West Summit (8,505 m), Central Summit (8,482 m), South Summit (8,494 M) en de Kangbachen (7,903 m). De betekenis van de Kanchenjunga, Kangchen Dzo-nga or Kachendzonga, betekend “The Five Treasures of Snows”.

8000-ers

Op 25 mei 1955 werd de Kangchenjunga voor het eerst beklommen door de Britten George Band en Joe Brown. De Britse expeditie stopte op enkele meters van de top waarmee ze het geloof van de plaatselijke bevolking, die de top als heilig beschouwt, in ere hield. In alle daaropvolgende succesvolle expedities werd hetzelfde gedaan.

Kanchenjunga in Nepal. Afbeelding: Google Maps

De Kanchenjunga is de op een na laatste 8000-er die werd beklommen in de jaren 50 nadat de andere twaalf 8000-ers al beklommen waren. Op de Annapurna na is het ook de minst beklommen 8000-er.

Wie is Wilco

Wilco heeft als enige Nederlander op eigen kracht, zonder zuurstof de zeven hoogste toppen op elk continent én de noordpool, zuidpool en Mount Everest (hoogste pool) bereikt. Van Rooijen is gelouterd bergbeklimmer en poolreiziger en één van de weinige beroepsavonturiers die Nederland rijk is Daarnaast is Wilco één van de weinige nog levende avonturiers met de drie polen op zijn naam. Hij is de enige Nederlander die op eigen kracht en zonder extra zuurstof, de Seven Summits, de zeven hoogste toppen op elk continent heeft weten te schrijven.

Hij is de enige Nederlander die op eigen kracht en zonder extra zuurstof, de Seven Summits, de zeven hoogste toppen op elk continent heeft weten te schrijven

Hij bereikte ook als eerste Nederlander de drie ‘polen’ op eigen kracht. De geografische Noord- en Zuidpool en de hoogste ‘pool’, de Mount Everest. Wilco Heeft tevens in 2008 de top van de roemruchte K2 bereikt. En is Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

LUISTER HIER NAAR EEN INTERVIEW MET WILCO IN HET RADIO 1 JOURNAAL

Respectvol omgaan met moeder aarde

Als bergbeklimmer is Wilco op vele prachtige plekken in de wereld geweest. Keer op keer constateerde hij dat we vaak respectloos met de aarde omspringen. Dat we haar uitputten. Hij realiseerde zich dat dit grote consequenties voor die wereld heeft. Als gevolg van deze waarnemingen onderneemt Wilco projecten en expedities vanuit een heldere filosofie: dromen, durven, delen, DOEN! Met zijn expedities, verhalen en avonturen wil Wilco grenzen over, dromen waarmaken en mensen inspireren. Maar ook bewustwording creëren en mensen inspireren duurzaam en respectvol met moeder aarde om te gaan.

Wilco van Rooijen
Wilco van Rooijen. Foto: TeamWilco.nl

Team Wilco van Rooijen betrekt graag de jeugd bij duurzaamheid. Want wat is dat dan eigenlijk? Wat heb je eraan? Wat kan jij doen? Wat is duurzame energie? Met haar jeugdexpedities, verhalen en avonturen wil het team de jeugd inspireren duurzaam en respectvol met de aarde om te gaan en hen te laten inzien hoe belangrijk de natuur is.

Kanchenjunga 2018
Wilco tijdens een eerdere expeditie. Foto: TeamWilco.nl

De expeditieleden

Cas van de Gevel
Nederlander, timmerman en aannemer, maar bovenal gepassioneerd klimmer enalpinist. Cas heeft vele 6000- en 7000 meter bergen op zijn naam. Samen met Wilco beklom hij de K2 in 1995 en 2008 en de Cho Oyu in 2014 en 2016. Ze worden wel de Siamese tweeling genoemd. Cas blijft graag uit de publiciteit. Wij laten daarom ook geen foto zien van Cas.

Arjun Vaipai
Hij heeft een cameraman bij zich en een Sherpa die klimmen met zuurstof. Zij portretteren Arjun. Arjun zal voor de eerste keer proberen zonder extra zuurstof te klimmen. Ook wil hij solo naar de top. Arjun Vajpai is de op twee na jongste Indiër die de Mount Everest beklom. Hij bereikte deze prestatie in 2011 op de leeftijd van 16 jaar, 11 maanden en 18 dagen.

Arjun Vajpai
By Srj.cooldudeOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Sophie Lavaud
Zij zal ook met een Sherpa en extra zuurstof klimmen. Na Mount Everest (8850m), Makalu (8485m), Cho Oyu (8201m), Shishapangma (8027m), Gasherbrum II (8035m), Broad Peak (8051m) en Manaslu (8163m), werd Sophie de eerste Zwitserse en Franse vrouw die zeven toppen van meer dan 8000 meter bedwong.

Kanchenjunga
Sophie Lavaud. Foto: Sophie Lavaud

Meer info: www.sophielavaud.com

Verder zal ook Marco Confortola op de berg zijn. In een ander Basiskamp, maar uiteraard trekken we ook met hem op want we kennen elkaar erg goed van K2 2008. Net als Wilco verloor Marco ook daar al zijn tenen. Marco is professioneel berggids en bergredder.

Kanchenjunga 2018
Marco Confortola. Foto: www.marcoconfortola.it

Tot en met het basiskamp gaat Sjors Ruijter mee als professioneel fotograaf en cameraman. Hij zal onder anderen beelden maken met een drone. Zodra Sjors terug is zullen wij een aantal van zijn beelden delen op Mountainreporters.com

Tijdschema Kanchenjunga expeditie

  • 10 april: Trek Khangdim naar Khebang (1915m)
  • 11 apr Trek Khebang (1915m) naar Yamphudin (2080m) 
  • 12 apr Trek Yamphudin (2080m) naar Tortong ( 2995m)
  • 13 apr Trek Tortong ( 2995m) naar Tseram (3870m) 
  • 14 apr Trek Tseram (3870m) naar Ranche (4580m) 
  • 15 apr Trek Ramche (4580m) naar Oktang (4730m)
  • 16 apr Trek Oktang naar Kanchenjunga Base camp (5143m) 

Onderweg naar de top volgen na het Base Camp nog drie kampen: C1 (6200m), C2 (6400), C3 (7100m) en C4 (7550m). De periode om de top te bereiken is 18 mei – 24 juni.

Helping Hands 4 Smiling Faces

Wilco is ambassadeur van de Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces, een stichting die zich inzet voor (wees)kinderen in Nepal. Hij zal het nieuwe boek ‘Opgroeien in Tegenwind, Kindkracht uit Nepal’ meenemen naar 8586m hoogte. Vanaf het dak van de wereld schreeuwt Wilco om aandacht voor één van de ‘2048 Antarctica’ initiatieven.

Tjitske Weersma, is de initiator van Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces: “Het opzetten van de stichting was nooit het plan noch het doel. Dat was, is en blijft voor mij altijd gaan over de kinderen en wat voor hen het beste is. De rest is mij als het ware overkomen. Ik ging in 2008 gewoon een paar weken vrijwilligerswerk doen in een Nepalees kindertehuis, niet wetende dat dat mijn leven vanaf dag 1 een nieuwe dimensie zou geven.”

“De Helping Hands komen van ons als ‘rijke westerlingen’ en we doen dat voor de lachende gezichten van de kinderen”

“Het was mij al snel duidelijk dat er veel verbeterd kon worden aan de levensomstandigheden in de DRC. Dankzij steun van familie, vrienden, collegae en werkrelaties – die tot op de dag van vandaag voortduurt – is er genoeg geld ingezameld om flinke verbeteringen in het tehuis te realiseren. In maart 2009 heb ik Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces opgericht om alle inspanningen voor de DRC verder te professionaliseren. De Helping Hands komen van ons als ‘rijke westerlingen’ en we doen dat voor de lachende gezichten van de kinderen die we weg helpen.”

“Het doel was en is om het tehuis een nog betere plek te maken om op te groeien. Daarnaast ondersteunen we de kinderen ook als ze met 18 jaar de tehuizen moeten verlaten zonder dat ze een vangnet hebben om op terug te vallen.” Meer informatie vind je op wilcoklimt.4smilingfaces.nl

LEES HIER DE UPDATES OVER DE EXPEDITIE


Volg ons ook op Facebook en Twitter voor de laatste updates over deze expeditie


#kangchenjunga2018

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer