klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Ga je kamperen of trekken in de bergen, en dan bedoel ik echt de wildernis in, dan heb je natuurlijk alles bij je. Om te slapen, schuilen en om te koken op reis. Omdat je in zo’n geval alles zelf moet dragen wil je zo efficiënt mogelijk met gewicht omgaan. Hoe minder, hoe beter. Maar ook als je iets minder extreem gaat, is het handig om te weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de verschillende branders.

Koken op reis

Niets zo romantisch als op de camping of in het wild je eigen kostje te koken. Je hebt droogvoer bij je waar alleen kokend water bij moet of je bakt en braad erop los voor een  ‘sterren diner’. Je wil wel dat het efficiënt en gemakkelijk gaat en dat je kooktoestel heet genoeg wordt om bijvoorbeeld ook op grote hoogte water snel aan de kook te brengen.

‘Oei, hebben ze daar wel Camping Gaz?’

Kan ik wel gas krijgen

We zijn in Nederland erg gewend op gas te koken en dankzij een aantal sterke Camping merken doen we dat op vakantie dan ook. In Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje en in de buurt van bekende vakantieplaatsen kun je natuurlijk alles krijgen. Ga je daar even buiten, dan wordt het al lastiger. Camping Gaz is in het Kroatische binnenland bijvoorbeeld niet te krijgen. Maar ook andere gasmerken (systemen) zijn ook niet zomaar voor handen.

Koken op hoogte

Een ander probleem kan de hoogte te zijn. In een gastankje heerst een bepaalde druk en die staat weer in een zekere verhouding tot de druk buiten het tankje. Zolang je onder laten we zeggen 2.000 meter blijft geen probleem. Daarboven wordt het gasbrandertje minder effectief. Het duurt langer tot je maaltijd warm is. Bovendien krijg je het gastankje niet meer helemaal leeg. Daarnaast is zo’n tankje gewoon ballast: als ze leeg is moet je er wel nog mee lopen, afval gooi je immers niet zo in de ongerepte natuur (mag ik hopen).

Koken op reis
Primus Omnifuel brander

Benzine, diesel of zelf kerosine

Met een Omnifuel brander van Optimus maakt het niet zoveel uit wat je erin gooit, als het maar vloei- en brandbaar is. En het mooie is dat je deze brandstoffen echt overal op de wereld kan krijgen. Je bent niet afhankelijk van bepaalde koppelingen of merken.

Bovendien zijn dit soort branders veel efficiënter als het gaat om energie levering. Geeft een gemiddelde Camping Gaz brander 1.300 watt, een Omnifuel brander van Optimus haalt al gauw tussen de 2.600 en 3.000 watt. En meer energie betekent ook sneller koken.

Nog goedkoper ook …

Tot nu toe betaalde ik me letterlijk blauw aan gas. Ik heb namelijk een middle of the road Camping Gaz setje. Lekker goedkoop in aanschaf totdat je gas moet gaan kopen. Het gesloten systeem van Camping Gaz drijft de prijs met soms wel factor 10 op. En dan is het nog even de vraag of je het tankje dat je nodig hebt wel kunt krijgen. In de Westeuropese vakantiecentra gaat dat wel goed maar ga je verder weg (Kroatië is dan al ver) dan wordt het lastiger.

Nu zijn de branders van Optimus veel duurder maar als je regelmatig gaat koken op reis wordt het als snel het overwegen waard, en dus niet alleen vanwege de kosten.

Pannetjes en warmhoudzakken

Behalve een goeie efficiënte brander helpt het ook als je de juiste pannetjes en toebehoren hebt. Zo zijn er pannetjes met een zeer stevige anti aanbak laag (veel beter dan thuis) waar je dus wel met een scherp mes in mag komen. Een ander slimmigheidje is de warmhoudzak. Kook pasta of rijst, doe dat met pannetje en mal (als het bijna gaar is) in de warmhoudzak en bak dan groenten en bijvoorbeeld wat champignons.

Primus
Wij vinden deze allesbrander ook nog eens erg mooi vormgegeven.

Omdat de Optimus zoveel meer energie geeft is dat allemaal zo klaar en heb je toch twee aparte maaltijdcomponenten vanaf één enkele brander. Al deze mooie spullen en meer kun je vinden bij onze partner Buitensport Four Seasons. Eet smakelijk!

Bewaren

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer