Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Wat eerder als een tijdelijke maatregel werd gepresenteerd wordt nu de standaard. De burgemeester van het nabijgelegen dorpje Saint-Gervais-les-Bains heeft besloten dat vanaf volgend jaar 214 klimmers per dag de hoogste berg van West-Europa mogen beklimmen via de belangrijkste toegangsweg. Deze maatregel is in het leven geroepen om de overlast te voorkomen.

Goûterroute

Dit bijzondere aantal is evenredig aan het aantal slaapplekken in de berghutten langs de Goûterroute. Om de Mont Blanc te beklimmen is een reservering vereist, anders mogen de alpinisten niet aan de klim beginnen.

Burgemeester Jean-Marc Peillex is al langer klaar met de overlast. Hij vroeg zich onlangs openlijk op Twitter al af of de top van respectloosheid bereikt is. Ook gebruikte hij de woorden ‘gekken’ en ‘straffeloos dwaas doen’. Dit tweette hij naar aanleiding van een serie gebeurtenissen met onder andere vechtpartijen, nepgidsen en klimmers die op de Dôme du Goûter, een soort met ijs bedekte koepel, een hazenslaapje wilden doen. Ook was een schuilplaats voor noodsituaties, Vallot, ontoegankelijk geworden doordat het een kampeerplaats was geworden. Zijn woorden lijken terecht maar niet iedereen is het schijnbaar met hem eens. In de buurt van de Mont Blanc groeit het verzet tegen het maximum aantal klimmers.

Mont Blanc
Een prachtig gelegen bergaccommodatie: Refuge du Goûter. Foto Pixabay

Zestien doden

Er waren deze zomer dagelijks zo’n 300 tot 400 alpinisten die de top probeerden te bereiken. Dit ging niet zonder slag of stoot, zestien klimmers vonden hier de dood. Dit werd mede door het warme weer veroorzaakt. Dankzij de hitte ontdooide de grond tot op grote hoogte, hierdoor vielen er stenen naar beneden.

Ook geeft de Franse overheid aan dat de drukte tot spanningen leidde onder de klimmers. Sommigen waren zo slecht voorbereid dat ze de klim op sportschoenen aangingen of in een tentje wilden kamperen op de bergtop. En dus gaat de maatregel vanaf 2019 in werking en wordt er gehoopt op betere tijden.

Mont Blanc
Niet de top van de Mont Blanc maar wél een bergtop van het Mont Blancmassief, Aguille du Midi. Vanaf deze top heb je een prachtig uitzicht op het hoge broertje, de Mont Blanc. Foto Pixabay

Bron: NOS & VRT
Foto’s: Pixabay

2 Reactie op “Maximum aan aantal klimmers op Mont Blanc vanaf 2019”

 • Roy
  6 september 2018 at 22:11

  Ilse, dat is de aguille die midi. Niet de mont blanco.

  • Ilse Nijhof
   Ilse Nijhof
   6 september 2018 at 23:01

   Hallo Roy. Dat klopt inderdaad! We hebben nog een extra stukje onder de foto gezet, hopelijk is het zo duidelijker! Bedankt voor de reactie en de oplettendheid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer