Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De Isle of Man TT

Door Edwin Hagenouw

Ver van de kust, ergens in de Ierse zee tussen Ierland en Engeland, ligt een bijzonder eilandje met de naam Isle of Man. Het eilandje is 52 kilometer lang en 22 kilometer breed en er wonen ongeveer 80.000 mensen. Het heeft een schitterende onbedorven natuur, met heuvelachtige bossen, ruige kliffen, heide en zandstranden. Vroeger werd er een eigen taal gesproken, het Manx Gaelic, maar nu spreken ze er gewoon Engels. Ook al is dit eiland deel van het Brits Kroonbezit, het behoort niet tot het Verenigd Koninkrijk noch tot de Europese Unie.

Veerponten, trams en stoomtreinen

Kenmerkend voor het eiland is haar uitgebreide historische netwerk van openbaar vervoer, dat bestaat uit veerponten, elektrische trams en stoomtreinen. De stoomtreinen zijn al sinds 1873 in handen van het spoorwegbedrijf Isle of Man Steam Railway, dat vandaag de dag nog steeds een aantal trajecten verzorgd in een authentieke stoomtrein, oa. tussen de hoofdstad Douglas en het zuidelijke gelegen Port Erin! Het is niet voor niks dat de film van Thomas the Tank Engine op het Isle of Man is gedraaid.

Voetbal en Marc Cavendish

Andere noemenswaardige weetjes over het eiland is dat voetbal hier heel populair is. Het landje heeft zijn eigen voetbalcompetitie, de Isle of Man Football League, bestaande uit twee divisies, waarin wel 26 clubs spelen. En het eiland is het geboorteland van de beroemde wielrenner Marc Cavendish. De economie is voornamelijk gebaseerd op landbouw en visserij, maar op het eiland zijn ook veel grote bedrijven gevestigd. Maar als er een ding is waar dit eiland echt bekend om staat dan zijn het wel de beroemde motorraces.

Maar als er een ding is waar dit eiland echt bekend om staat dan zijn het wel de beroemde motorraces

Al meer dan 100 jaar lang wordt hier jaarlijks de TT (Tourist Trophy) van Isle of Man georganiseerd, de meest spectaculaire en tegelijkertijd een van de gevaarlijkste races van de wereld. De race gaat over de 60 km lange Snaefell Mountain Course, een openbare weg tussen Douglas, Peel en Ramsey die voor de race wordt afgezet. Dit stratencircuit telt 200 bochten waarvan sommigen, als eerbetoon aan de winnaars of ter nagedachtenis aan de verongelukten, de naam van deelnemers dragen.

De charme van de TT

Het is geen gemakkelijke race, maar daar ligt nou juist de charme van de TT, in het contrast tussen een wereld waarin veiligheid altijd voorop staat en het gevaar van de race. Elke jaar nemen ’s werelds beste off-circuit racers het tegen elkaar op in verschillende categorieën en racen met snelheden van soms wel 300 kilometer per uur over de wegen. Er zijn verschillende categorieën waarvoor de racers zich kunnen kwalificeren. De kwalificatierondes en trainingssessies vinden dit jaar plaats van zaterdag 25 mei tot vrijdag 31 mei vanaf een uur of 18:00. Op zaterdag 1 juni beginnen de races volgens dit schema:

ZATERDAG 1 JUNI 2019

 • 12:00 Superbike TT Race
 • 15:00 Sidecar TT Race 1
 • 16:35 Superstock/Supersport/Lightweight TT Qualifying 
 • 17:10 TT Zero: Qualifying   

MAANDAG 3 JUNI 2019

 • 10:45 Monster Energy: Supersport TT Race 1   
 • 12:25 Sidecar TT: Qualifying     
 • 14:15 RL360 Superstock: TT Race    
 • 15:55 TT Lightweight: Qualifying   
 • 16:15 TT Zero: Qualifying    

WOENSDAG 5 JUNI 2019

 • 10:45 Monster Energy: Supersport TT Race 2  
 • 12:45 SES TT Zero: Race
 • 14:10 Bennetts: Lightweight TT Race
 • 15:55 Sidecar TT: Qualifying
 • 16:10 Senior TT: Qualifying                             

VRIJDAG 7 JUNI 2019

 • 10:30 Sidecar TT Race 2    
 • 12:45 PokerStars Senior: TT Race   

Op dinsdag, de vrije dag tussendoor, worden bovendien diversen activiteiten georganiseerd zoals een strandrace in Douglas en een bikeday in Peel.

Om mee te doen aan de TT is onwaarschijnlijk veel voorbereiding nodig. Naast de tijd die vereist is om het 60 km lange ‘circuit’ te leren kennen, moeten degene die mee willen doen eerst een aantal andere races doen die ook op gesloten openbare wegen plaatsvinden. Slechts nadat ervaring is opgedaan met dergelijke races (NorthWest200 of Ulster Grand Prix) kan een kandidaat in aanmerking worden genomen. Slechts meedoen aan de TT is dus al een hele overwinning! Daarom zijn er ook veel extra prijzen te winnen naast die van de winnaars. Zo is er bijvoorbeeld de PokerStars ‘Spirit of the TT’ prijs voor de coureur die het beste de mentaliteit en waarden van de TT vertegenwoordigt of de “Gavin Lee Trophy” voor de hoogst geëindigde inwoner van Isle of Man. Beroemde prijzenwinnaars zijn bijvoorbeeld John McGuinness met 23 overwinningen en de onevenaarbare Joey Dunlop.

Door meerdere dodelijke ongelukken heeft de organisatie geprobeerd om de veiligheid te verhogen door de rijders individueel te laten starten en zo de afstand tussen de coureurs te vergroten zodat ze meer ruimte hebben en te zorgen dat er minder wiel op wiel wordt geracet, maar de TT Isle of Man blijft toch nog steeds een van de gevaarlijkste en daardoor ook spectaculairste races ter wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer