Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De Isle of Man TT

Door Edwin Hagenouw

Ver van de kust, ergens in de Ierse zee tussen Ierland en Engeland, ligt een bijzonder eilandje met de naam Isle of Man. Het eilandje is 52 kilometer lang en 22 kilometer breed en er wonen ongeveer 80.000 mensen. Het heeft een schitterende onbedorven natuur, met heuvelachtige bossen, ruige kliffen, heide en zandstranden. Vroeger werd er een eigen taal gesproken, het Manx Gaelic, maar nu spreken ze er gewoon Engels. Ook al is dit eiland deel van het Brits Kroonbezit, het behoort niet tot het Verenigd Koninkrijk noch tot de Europese Unie.

Veerponten, trams en stoomtreinen

Kenmerkend voor het eiland is haar uitgebreide historische netwerk van openbaar vervoer, dat bestaat uit veerponten, elektrische trams en stoomtreinen. De stoomtreinen zijn al sinds 1873 in handen van het spoorwegbedrijf Isle of Man Steam Railway, dat vandaag de dag nog steeds een aantal trajecten verzorgd in een authentieke stoomtrein, oa. tussen de hoofdstad Douglas en het zuidelijke gelegen Port Erin! Het is niet voor niks dat de film van Thomas the Tank Engine op het Isle of Man is gedraaid.

Voetbal en Marc Cavendish

Andere noemenswaardige weetjes over het eiland is dat voetbal hier heel populair is. Het landje heeft zijn eigen voetbalcompetitie, de Isle of Man Football League, bestaande uit twee divisies, waarin wel 26 clubs spelen. En het eiland is het geboorteland van de beroemde wielrenner Marc Cavendish. De economie is voornamelijk gebaseerd op landbouw en visserij, maar op het eiland zijn ook veel grote bedrijven gevestigd. Maar als er een ding is waar dit eiland echt bekend om staat dan zijn het wel de beroemde motorraces.

Maar als er een ding is waar dit eiland echt bekend om staat dan zijn het wel de beroemde motorraces

Al meer dan 100 jaar lang wordt hier jaarlijks de TT (Tourist Trophy) van Isle of Man georganiseerd, de meest spectaculaire en tegelijkertijd een van de gevaarlijkste races van de wereld. De race gaat over de 60 km lange Snaefell Mountain Course, een openbare weg tussen Douglas, Peel en Ramsey die voor de race wordt afgezet. Dit stratencircuit telt 200 bochten waarvan sommigen, als eerbetoon aan de winnaars of ter nagedachtenis aan de verongelukten, de naam van deelnemers dragen.

De charme van de TT

Het is geen gemakkelijke race, maar daar ligt nou juist de charme van de TT, in het contrast tussen een wereld waarin veiligheid altijd voorop staat en het gevaar van de race. Elke jaar nemen ’s werelds beste off-circuit racers het tegen elkaar op in verschillende categorieën en racen met snelheden van soms wel 300 kilometer per uur over de wegen. Er zijn verschillende categorieën waarvoor de racers zich kunnen kwalificeren. De kwalificatierondes en trainingssessies vinden dit jaar plaats van zaterdag 25 mei tot vrijdag 31 mei vanaf een uur of 18:00. Op zaterdag 1 juni beginnen de races volgens dit schema:

ZATERDAG 1 JUNI 2019

 • 12:00 Superbike TT Race
 • 15:00 Sidecar TT Race 1
 • 16:35 Superstock/Supersport/Lightweight TT Qualifying 
 • 17:10 TT Zero: Qualifying   

MAANDAG 3 JUNI 2019

 • 10:45 Monster Energy: Supersport TT Race 1   
 • 12:25 Sidecar TT: Qualifying     
 • 14:15 RL360 Superstock: TT Race    
 • 15:55 TT Lightweight: Qualifying   
 • 16:15 TT Zero: Qualifying    

WOENSDAG 5 JUNI 2019

 • 10:45 Monster Energy: Supersport TT Race 2  
 • 12:45 SES TT Zero: Race
 • 14:10 Bennetts: Lightweight TT Race
 • 15:55 Sidecar TT: Qualifying
 • 16:10 Senior TT: Qualifying                             

VRIJDAG 7 JUNI 2019

 • 10:30 Sidecar TT Race 2    
 • 12:45 PokerStars Senior: TT Race   

Op dinsdag, de vrije dag tussendoor, worden bovendien diversen activiteiten georganiseerd zoals een strandrace in Douglas en een bikeday in Peel.

Om mee te doen aan de TT is onwaarschijnlijk veel voorbereiding nodig. Naast de tijd die vereist is om het 60 km lange ‘circuit’ te leren kennen, moeten degene die mee willen doen eerst een aantal andere races doen die ook op gesloten openbare wegen plaatsvinden. Slechts nadat ervaring is opgedaan met dergelijke races (NorthWest200 of Ulster Grand Prix) kan een kandidaat in aanmerking worden genomen. Slechts meedoen aan de TT is dus al een hele overwinning! Daarom zijn er ook veel extra prijzen te winnen naast die van de winnaars. Zo is er bijvoorbeeld de PokerStars ‘Spirit of the TT’ prijs voor de coureur die het beste de mentaliteit en waarden van de TT vertegenwoordigt of de “Gavin Lee Trophy” voor de hoogst geëindigde inwoner van Isle of Man. Beroemde prijzenwinnaars zijn bijvoorbeeld John McGuinness met 23 overwinningen en de onevenaarbare Joey Dunlop.

Door meerdere dodelijke ongelukken heeft de organisatie geprobeerd om de veiligheid te verhogen door de rijders individueel te laten starten en zo de afstand tussen de coureurs te vergroten zodat ze meer ruimte hebben en te zorgen dat er minder wiel op wiel wordt geracet, maar de TT Isle of Man blijft toch nog steeds een van de gevaarlijkste en daardoor ook spectaculairste races ter wereld.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer