Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Op 6 januari 2018 gaat de legendarische Dakar rally voor de 40e keer van start. Twee weken lang dendert het deelnemersveld voluit door Peru, Bolivia en Argentinië. De Nederlandse Dakar- én Toyota-veteraan Bernhard ten Brinke treedt in ’s werelds zwaarste rally voor het eerst aan als lid van een fabrieksteam: Toyota Gazoo Racing South Africa.

Dakar
De Toyota HiLux is klaar voor de strijd

Bernhard ten Brinke debuteerde in 2012 in de Dakar Rally en werd meteen 8e, de beste Nederlandse Dakar-klassering ooit.

Dit wordt zijn 5e deelname aan de legendarische rally en de eerste keer dat de 40-jarige ondernemer uit Zeddam voor een fabrieksteam aan de start van deze rally staat.

deze equipe behoort tot de grootste favorieten voor de overwinning

Samen met zijn nieuwe navigator Michel Périn uit Frankrijk doet Ten Brinke mee met een van de drie gloednieuwe Toyota’s Hilux Evo van het team Toyota Gazoo Racing South Africa. Met als teamgenoten Dakar-winnaars Giniel de Villiers en Nasser Al-Attiyah behoort deze equipe tot de grootste favorieten voor de overwinning.

Met je kont zo diep mogelijk in de auto

Ten Brinke reed de meeste van zijn Dakar rally’s in een Toyota Hilux. Voor dit jaar bouwde Toyota een compleet nieuwe versie. “Het is een heel andere auto geworden”, zegt Ten Brinke. “De V8-motor ligt bijvoorbeeld in het midden, laag tussen mij en de bijrijder in en de wielophanging is compleet herzien.

Dakar

Dat betekent dat we nu met de benen horizontaal in de auto liggen, met je kont zo diep mogelijk in de auto, vlak boven de vloer. Dat draagt allemaal bij aan een perfect, laag zwaartepunt en dat zorgt weer voor een fantastische wegligging.”

We kunnen hoge ogen gooien met deze auto

Ten Brinke heeft zijn Hilux al uitgebreid getest: “Hij voelt heel uitgebalanceerd en stabiel aan. De grenzen ten opzichte van het eerdere model liggen heel veel verder weg; je kunt sprongen veel gecontroleerder nemen bijvoorbeeld, en dat is zó belangrijk in een rally als deze. We kunnen hoge ogen gooien met deze auto.” Aan de betrouwbaarheid zal het niet liggen, want niet alleen de atmosferische V8-bezinemotor is van het vorige rallymodel overgenomen, maar ook de versnellingsbak en de rest van de aandrijflijn – allemaal componenten die hun betrouwbaarheid in vele duizenden rallykilometers hebben bewezen.

Wederzijds respect

“Het is een eer om in een fabrieksteam te zitten met ook nog eens twee voormalige Dakar-winnaars als teamgenoten”, zegt Ten Brinke.

“De teamleden hebben elkaar gedurende de tests in Zuid-Afrika goed leren kennen”

Ook navigator Michel Périn heeft meerdere Dakars gewonnen. Ten Brinke: “De teamleden hebben elkaar gedurende de tests in Zuid-Afrika goed leren kennen en we zijn goed op elkaar ingespeeld; er is veel wederzijds respect – natuurlijk rijden we tegen elkaar, maar we verliezen het teambelang nooit uit het oog. De nieuwe auto, de nieuwe navigator en ik vormen voor mijn gevoel een prima combinatie, het basisgevoel is heel positief.”

Dit wordt de zwaarste Dakar ooit

Vanaf de start in Lima, Peru tot de finish in de Argentijnse stad Córdoba wordt de Dakar een tienduizend kilometer lange uitputtingsslag. “Dit wordt de zwaarste Dakar ooit, denk ik”, zegt Ten Brinke. “Alleen al in de eerste week zit een zware duinpassage in Peru: vijf tot zes dagen door bijna alleen maar zand!

De Toyota in actie in ruige zandduinen

In Bolivia rijden we soms op meer dan 3.000 meter hoogte, met pieken tot 4.800 meter. Dat is zwaar voor mensen en machines – om over de navigatie nog maar te zwijgen; dat wordt ook een uitdaging.”

Fouten gá je zeker maken

“De essentie van de Dakar is simpelweg om zo min mogelijk fouten te maken”, zegt Ten Brinke. “En fouten gá je zeker maken. Het is niet per se de snelste die wint, het is degene die de rally, het team en de auto het beste weet te managen. Je bent in de Dakar daardoor veel meer dan een coureur, dat maakt het des te mooier als alles klopt.” En áls alles klopt, waar denkt Ten Brinke dan te kunnen finishen? “Ik denk dat een plek in de top vijf zeker haalbaar moet zijn.”


Volgt Toyota en Bernhard ten Brinke in de Dakar 2018 via Toyota Gazoo Racing en op Toyota.nl/toyotaworld.nl.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer