Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Op 6 januari 2018 gaat de legendarische Dakar rally voor de 40e keer van start. Twee weken lang dendert het deelnemersveld voluit door Peru, Bolivia en Argentinië. De Nederlandse Dakar- én Toyota-veteraan Bernhard ten Brinke treedt in ’s werelds zwaarste rally voor het eerst aan als lid van een fabrieksteam: Toyota Gazoo Racing South Africa.

Dakar
De Toyota HiLux is klaar voor de strijd

Bernhard ten Brinke debuteerde in 2012 in de Dakar Rally en werd meteen 8e, de beste Nederlandse Dakar-klassering ooit.

Dit wordt zijn 5e deelname aan de legendarische rally en de eerste keer dat de 40-jarige ondernemer uit Zeddam voor een fabrieksteam aan de start van deze rally staat.

deze equipe behoort tot de grootste favorieten voor de overwinning

Samen met zijn nieuwe navigator Michel Périn uit Frankrijk doet Ten Brinke mee met een van de drie gloednieuwe Toyota’s Hilux Evo van het team Toyota Gazoo Racing South Africa. Met als teamgenoten Dakar-winnaars Giniel de Villiers en Nasser Al-Attiyah behoort deze equipe tot de grootste favorieten voor de overwinning.

Met je kont zo diep mogelijk in de auto

Ten Brinke reed de meeste van zijn Dakar rally’s in een Toyota Hilux. Voor dit jaar bouwde Toyota een compleet nieuwe versie. “Het is een heel andere auto geworden”, zegt Ten Brinke. “De V8-motor ligt bijvoorbeeld in het midden, laag tussen mij en de bijrijder in en de wielophanging is compleet herzien.

Dakar

Dat betekent dat we nu met de benen horizontaal in de auto liggen, met je kont zo diep mogelijk in de auto, vlak boven de vloer. Dat draagt allemaal bij aan een perfect, laag zwaartepunt en dat zorgt weer voor een fantastische wegligging.”

We kunnen hoge ogen gooien met deze auto

Ten Brinke heeft zijn Hilux al uitgebreid getest: “Hij voelt heel uitgebalanceerd en stabiel aan. De grenzen ten opzichte van het eerdere model liggen heel veel verder weg; je kunt sprongen veel gecontroleerder nemen bijvoorbeeld, en dat is zó belangrijk in een rally als deze. We kunnen hoge ogen gooien met deze auto.” Aan de betrouwbaarheid zal het niet liggen, want niet alleen de atmosferische V8-bezinemotor is van het vorige rallymodel overgenomen, maar ook de versnellingsbak en de rest van de aandrijflijn – allemaal componenten die hun betrouwbaarheid in vele duizenden rallykilometers hebben bewezen.

Wederzijds respect

“Het is een eer om in een fabrieksteam te zitten met ook nog eens twee voormalige Dakar-winnaars als teamgenoten”, zegt Ten Brinke.

“De teamleden hebben elkaar gedurende de tests in Zuid-Afrika goed leren kennen”

Ook navigator Michel Périn heeft meerdere Dakars gewonnen. Ten Brinke: “De teamleden hebben elkaar gedurende de tests in Zuid-Afrika goed leren kennen en we zijn goed op elkaar ingespeeld; er is veel wederzijds respect – natuurlijk rijden we tegen elkaar, maar we verliezen het teambelang nooit uit het oog. De nieuwe auto, de nieuwe navigator en ik vormen voor mijn gevoel een prima combinatie, het basisgevoel is heel positief.”

Dit wordt de zwaarste Dakar ooit

Vanaf de start in Lima, Peru tot de finish in de Argentijnse stad Córdoba wordt de Dakar een tienduizend kilometer lange uitputtingsslag. “Dit wordt de zwaarste Dakar ooit, denk ik”, zegt Ten Brinke. “Alleen al in de eerste week zit een zware duinpassage in Peru: vijf tot zes dagen door bijna alleen maar zand!

De Toyota in actie in ruige zandduinen

In Bolivia rijden we soms op meer dan 3.000 meter hoogte, met pieken tot 4.800 meter. Dat is zwaar voor mensen en machines – om over de navigatie nog maar te zwijgen; dat wordt ook een uitdaging.”

Fouten gá je zeker maken

“De essentie van de Dakar is simpelweg om zo min mogelijk fouten te maken”, zegt Ten Brinke. “En fouten gá je zeker maken. Het is niet per se de snelste die wint, het is degene die de rally, het team en de auto het beste weet te managen. Je bent in de Dakar daardoor veel meer dan een coureur, dat maakt het des te mooier als alles klopt.” En áls alles klopt, waar denkt Ten Brinke dan te kunnen finishen? “Ik denk dat een plek in de top vijf zeker haalbaar moet zijn.”


Volgt Toyota en Bernhard ten Brinke in de Dakar 2018 via Toyota Gazoo Racing en op Toyota.nl/toyotaworld.nl.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer