Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Traditionele mountainbikeroutes in Limburg

Mountainbike-inspiratie door André Deunhouwer

Mountainbiken is ‘hot’ en overal in het land schieten mountainbikeroutes als paddenstoelen uit de grond. Een goede zaak als je het mij vraagt. Wat opvalt is dat er bij alle nieuwe routes vooral de nadruk wordt gelegd op snelle singletracks. Smalle paadjes die zigzaggen door de bossen, afgewisseld met technische secties en veel draai- en keerwerk. Dit maakt de routes vooral interessant als ze de hoogtemeters moeten compenseren, want helaas worden we niet voor niets de Lage Landen genoemd.

Een traditionele mountainbikeroute is in mijn ogen een route die leidt door een mooie omgeving en waar je gebruik maakt van de paden die er al lagen

Voor liefhebbers van de meer traditionele mountainbikeroutes is er gelukkig toch nog genoeg te beleven in ons land. Een traditionele mountainbikeroute is in mijn ogen een route die leidt door een mooie omgeving en waar je gebruik maakt van de paden die er al lagen en niet speciaal zijn aangelegd voor mountainbikers. Een aantal van deze (top)routes zijn te vinden in het altijd mooie Zuid-Limburg.

Ook in druilerig en regenachtig weer is het genieten! (Eigen foto, Andre Deunhouwer)
Zuid-Limburg
Het idyllische heuvellandschap zo ver als je kunt kijken. (Eigen foto, Andre Deunhouwer)

Mechelen

Ik verblijf in Mechelen bij ‘De Mechelerhof’ een mooi park met nette vakantiewoningen. Het blijkt de ideale uitvalsbasis voor de routes die ik wil gaan rijden. Vanaf het park zit ik binnen een paar minuten op de route en de routes zijn met elkaar te combineren. Heerlijk, want zo hoef je niet eerst met de auto naar een startpunt te rijden. De omgeving is prachtig en rustig. Ver weg van de drukke randstad, waar winkels tussen de middag gerust een uur dicht zijn en mensen bij de kassa gezellig een praatje maken zonder dat de volgende in de rij ongeduldig wordt.

Zuid-Limburg
De Mechelerhof is de ideale uitvalsbasis voor een weekendje mountainbiken in Zuid-Limburg. (Eigen foto, Andre Deunhouwer)

De vaste routes van Mechelen, Gulpen en Epen/Vijlen

Er is zijn veel mooie routes in de regio, maar ik wil me in dit artikel richten op deze drie traditionele routes. Samen staan deze garant voor een uitdaging van ruim 75 kilometer en meer dan 1500 hoogtemeters. In één dag te rijden, maar ook te verdelen over meerdere dagen.

De route van Mechelen is met zijn 25 kilometer en 430 hoogtemeters de rustigste van de drie. Je geniet van mooie vergezichten over het idyllische heuvellandschap. De route baant zich voornamelijk over brede zand- en grindpaden. Er zitten een aantal flinke klimmen in, waarna je uiteraard ook weer mag afdalen. Een aantal afdalingen gaan wel over asfalt richting de lager gelegen dorpjes en dit vind ik jammer, want afdalen via een onverharde weg geeft toch net wat meer het mountainbikegevoel. Veel technische uitdaging vind je niet in deze route. De uitdaging zit hem vooral in pittige klimmetjes. Een leuk extraatje is een klein beekje waar je doorheen moet.

Zuid-Limburg
De omgeving voelt soms on-Nederlands aan…(Eigen foto, Andre Deunhouwer)

De route van Gulpen is 25 kilometer lang en heeft bijna 600 hoogtemeters. Vanaf de route van Mechelen is eenvoudig een overstap te maken. Qua uitdaging vind ik deze route zwaarder dan die van Mechelen. De hoogtemeters ben ik niet gewend en merk toch wel dat ik er niet alleen op karakter kom.

Een groot gedeelte van de Limburgse bevolking is Rooms-Katholiek en dit zie je terug langs de trails

Sommige stukken moet ik dan ook afstappen. De route wisselt lange klimmen af met mooie afdalingen over grindpaden, gaat over singletrails door weilanden en komt door gezellige dorpjes. Een groot gedeelte van de Limburgse bevolking is Rooms-Katholiek en dit zie je terug langs de trails. Op veel kruispunten zijn wel beelden van Maria en Jezus te vinden, met als letterlijk en figuurlijke hoogtepunt het Mariamonument op de Gulperberg.

Zuid-Limburg
Het Mariamonument op de Gulperberg van een ‘Birdseye-view’ (Eigen foto, Andre Deunhouwer)

Wat deze route extra interessant maakt voor de bierdrinkende mountainbiker, is dat je tijdens deze route de verschillende stadia van het biermerk ‘Gulpener’ passeert. Bovenop een heuvel rijd je langs de hopvelden van Gulpener, in het dorp passeer je de brouwerij en op elk terras langs de route kun je uiteraard genieten van een koud getapt lokaal biertje.

Zuid-Limburg
Mooie wijngaarden en een panorama uitzicht langs de route van Gulpen. (Eigen foto, Andre Deunhouwer)

De route van Epen vind ik de meest toffe van de drie. Met zijn 25 kilometer en ruim 600 hoogtemeters is het in Nederland de route met de meeste hoogtemeters per kilometer. Voor deze route heb je wel enige ervaring en conditie nodig. De conditie heb je vooral nodig bij de lange en steile klimmen. Wederom heb ik een aantal keer af moeten stappen. De ervaring komt vooral van pas bij het afdalen. Een aantal afdalingen bevatten veel geulen, wortels en stenen. Het is dus belangrijk om goed vooruit te kijken en je lijn te bepalen, iets wat je vooral in bergachtige gebieden tegenkomt, maar niet in Nederland verwacht.

Een aantal afdalingen bevatten veel geulen, wortels en stenen

De gehele route voelt sowieso heel buitenlands aan. De bossen, de hoogtemeters en het smsje met ‘Welkom in België’ laten je even grenzeloos genieten. Op het hoogste punt ben je in de buurt van het drielandenpunt te Vaals(Vaalserberg). Dit is leuke uitwijking om te maken en om even een Limburgse vlaai te eten. Hierna begin je aan de langste en tofste afdaling!

Zuid-Limburg
Op de foto valt het niet echt op, maar dit is een flinke afdaling op de route van Gulpen. (Eigen foto, Andre Deunhouwer)

Niet genoeg aan een weekend

Deze drie routes zijn maar een greep uit het mooie aanbod van Zuid-Limburg. Voor de doorgewinterde mountainbiker zijn deze routes ook nog te combineren met de routes van Maastricht, Margraten, Meersen, Valkenburg, Nuth, en Sint Geertruid. Ook de hoog genoteerde routes van Heerlen (Parkstad) zijn goed aan te rijden. Een weekend is dus eigenlijk niet genoeg om al het moois te rijden. Voldoende redenen om snel terug te gaan!

En zo zie je eruit als je een tof weekend hebt gehad!(Eigen foto, Andre Deunhouwer)


Lees hier alle artikelen over mountainbiken en fietsen


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer