Noorderlichtjagen en meer in het magische Lapland

Door Linda van der Graaf

De zomer is nu echt voorbij, dus tijd om na te denken over een mooie reis voor de aankomende winter. In januari 2017 ging ik naar Lapland. We deden in een week een groepsrondreis van Luosto naar Kilpisjärvi en Tromsø. Het hoofddoel was voor ons om het noorderlicht te zien. En daarnaast hebben we natuurlijk nog andere winterse activiteiten gedaan. Lees in dit verhaal wat wij hebben gedaan in Lapland. Misschien een idee voor komende winter?

Husky safari

Van ver hoor je ze al, de husky’s. Ze willen niks liever dan heel hard gaan rennen. Maar omdat de slee nog vast zit aan een paal kunnen ze niet weg. Dus springen ze zo hoog ze kunnen en blaffen ze heel hard met z’n allen.

Je moet echt goed mee hangen in de bochten en vooral het remmen was een uitdaging

De slee was voor 2 personen. 1 persoon ging zitten en de ander stond achterop om te sturen. Onderweg gingen we wisselen, zodat we allebei even de rust en het harde werk konden ervaren. Voor de slee waren 6 husky’s gebonden. Zodra de slee los gemaakt werd van de paal renden ze alsof hun leven ervan af hing. Het was prachtig om door het witte landschap heen te zoeven. Het sturen was nog best wel zwaar! Je moet echt goed mee hangen in de bochten en vooral het remmen was een uitdaging. Ik ben veel te licht voor die beesten, dus ook toen ik heel hard op de rem trapte en er met mijn volle gewicht op ging hangen trokken ze ons gewoon vooruit. Gelukkig kon onze voorganger ze bezighouden, zodat we die niet gingen inhalen, wat op die smalle paadjes helemaal geen optie is. Al denken de husky’s daar toch anders over.

De husky safari was een superleuke ervaring en zeker een aanrader!

husky safari
Ik aan het roer tijdens de husky safari (Foto door Ruben Weytjens)

IJsvissen

Een andere populaire activiteit in het winterse Lapland is het ijsvissen. Op een sleetje achter een sneeuwscooter werden we met z’n allen naar een groot bergmeer gebracht. Het was -10 graden, maar gevoelstemperatuur was zeker nog veel kouder. Het was nogal een open vlakte en het waaide best, dus ik vond het erg koud! Gelukkig was er ook een tent waarin een vuurtje was en waar we even op konden warmen en worst konden eten.

achter een sneeuwscooter werden we met z’n allen naar een groot bergmeer gebracht

Het ijsvissen wordt gedaan met een heel klein hengeltje. Daarmee hang je je aas in een gat in het ijs met een diameter van zo’n 10 cm. Door een beetje op en neer te bewegen worden de visjes nieuwsgierig en komen ze er op af. Ik heb er zelfs ook 2 gevangen! We legden ze meteen op het ijs, waar ze door de koude lucht meteen bevroren. Een aantal werden ook meteen gebakken op een houtvuurtje. Die smaakten erg goed.

ijsvissen Lapland
Ijsvissen op een bergmeer in Kilpisjärvi

Rendieren voeren

Bij Tromsø in de buurt gingen we rendieren voeren. Op deze rendierenfarm heeft de houder een aantal van zijn rendieren staan. De rest leeft vrij in de bergen eromheen. Maar om er zeker van te zijn dat hij niet alle rendieren kwijtraakt aan beren en aanrijdingen op de weg haalt hij er in de winter ook altijd een hele stel naar zijn farm. Dit zijn ook altijd anderen, waardoor ze nooit echt tam worden.

Maar als je aankomt met een emmer en langzaam naar ze toe loopt willen ze toch wel heel graag een hapje eten! Voorzichtig kan je ze dan ook aanraken. Er werd ook het een en ander uitgelegd over de dieren en over de Sami, het volk wat in Lapland leeft.

Het was een leerzame en leuke middag tussen de rendieren, met prachtige uitzichten de fjorden in.

Rendierenfarm Tromsø
Rendierenfarm bij Tromsø

Wandelen door de sneeuw

Natuurlijk hadden we ook wat vrije tijd, waarin we door de sneeuw hebben gewandeld. Ik was nog nooit in een landschap met zoveel sneeuw geweest. Zelfs nog nooit op wintersport. Dus ik vond dit echt magisch! Wandelen door de sneeuw is wel even wat anders dan op normaal pad. Maar het was zeker erg leuk.


Bekijk hier ook de informatie over reizen naar Noord-Noorwegen


Noorderlicht!

En dan natuurlijk het noorderlicht. Dat waar we eigenlijk voor kwamen. Het is altijd afwachten of je ook echt iets gaat zien. Daar doen ze natuurlijk ook geen garanties over als je de reis boekt. Je kunt gewoon heel veel pech hebben en niks zien.

Dit is echt het meest bijzondere natuurfenomeen wat ik tot nu toe heb gezien

Maar wij hadden juist heeeel veel geluk! De eerste avond was het meteen raak! Dus wij waren blij dat we dat in ieder geval gezien hadden. Waren we niet “voor niks” de kou in gegaan. In eerste instantie was het heel licht wit en dachten we echt nou, is dit het nou? Maar later werd het feller en konden we echt de groene kleur zien. Zo gaaf! Dit is echt het meest bijzondere natuurfenomeen wat ik tot nu toe heb gezien!

Nog meer noorderlicht!

En er kwam zelfs nog meer! Van de 7 nachten dat we in Lapland waren hebben we maar liefst 5 avonden noorderlicht gezien. We waren ook wel erg fanatiek met zijn allen. Onze reisleider/weerman/noorderlichtman zag je soms wat zenuwachtig worden en dan wist je eigenlijk al dat het ging gebeuren.

noorderlichtjagenMet de hele groep konden we ook niet rustig eten, want we waren de hele tijd gefocust op de grafiekjes op de telefoons waaraan je een beetje kunt aflezen of er wel of niet kans zal zijn op noorderlicht. Zodra er een beetje kans was wilden we zo snel mogelijk naar buiten, dus het eten is regelmatig snel naar binnen gegooid.

Corona’s, strepen, gordijnen, in fel groen en er was zelfs ook veel paars te zien

We hebben meerdere avond echt goed noorderlicht gezien. Maar 1 avond ging het pas echt helemaal los. We waren toen in Kilpisjärvi. Het noorderlicht was echt overal! Het schoot over ons heen en gaf ook allerlei bijzondere vormen. Corona’s, strepen, gordijnen, in fel groen en er was zelfs ook veel paars te zien. Op een gegeven moment ben ik maar gewoon in de sneeuw gaan liggen om goed naar boven te kunnen kijken. Gelukkig hadden we een thermo overall aan.

Naar aanleiding van mijn ervaringen heb ik een blog geschreven “Noorderlichtjagen voor beginners”. Wat is noorderlicht? Waar moet je op letten met je locatiebepaling? Welke grafiekjes kan je in de gaten houden? Je leest het allemaal in deze blog.

Noorderlicht Kilpisjärvi
Noorderlicht boven Kilpisjärvi (Foto door Frank van Bergen Bravenboer)

Lapland

Ik kan Lapland in de winter zeker aanraden. Ik vind het noorderlicht de beste attractie in Lapland. Maar je kunt je overdag dus ook prima vermaken met de bovenstaande activiteiten. Ik vond Finland heel fijn, omdat het daar nog niet zo druk is met toeristen. Maar Finland is wel kouder dan Noorwegen. Wat dus ook meer kans op dikke pakken sneeuw geeft. Uiteindelijk is het allebei erg mooi. Sowieso een aanrader voor een mooie winterreis!


Wil jij Lapland zelf ervaren? Bekijk dan hier het aanbod van Lapland.nl en maak zelf je keuze uit de daar aangeboden avontuurlijke, actieve en exclusieve reizen.


Bewaren

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer