klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Fietsen in NL | De 800 meter lange Pieter Smitbrug is geopend voor fietsers en wandelaars

Door: Ilse Nijhof | Bron: RTV Noord | Hoofdfoto: screenshot youtube Provincie Groningen

N

ederland heeft er weer een record bij. Afgelopen februari is er in het Groningse plaatsje Oldambt een nieuwe fietsbrug geopend. De Pieter Smitbrug is met zijn lengte van maar liefst 800 meter de langste fietsbrug van Europa. Het vormt een verbinding tussen het nieuwe dorp Blauwestad en Winschoten.

Geen spectaculaire opening

Er is jarenlang gewerkt aan het project die over de A7, de ecologische zone, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep is komen te liggen. Twee dingen waren in ieder geval duidelijk, de brug moet breed genoeg zijn en er moet aan de natuur worden gedacht. Helaas heeft de brug geen spectaculaire opening gekregen maar het resultaat is er niet minder om.

De langste fietsbrug van Europa is maar liefst 3.5 meter breed is en geopend is voor fietsers en wandelaars. De brug bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Je hoeft niet de volle 800 meter uit te fietsen, er zijn op drie plekken mogelijkheden gecreëerd om de brug op en af te gaan.

Oog voor natuur

Aan de natuur is dus ook nog gedacht. De brug bestaat grotendeels uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC keurmerk. Er is gebruik gemaakt van speciale energiezuinige ledverlichting waar dieren geen last van hebben. Onderaan de brug zijn nestkastjes voor vogels opgehangen en om de brug heen zijn op strategische plekken bomen geplant.

De brug doorkruist namelijk een vliegroute voor vleermuizen en zo kunnen zij de jachtvelden aan de andere kant van de brug blijven vinden. Tot slot is er aan de voet van de brug een zandwal aangelegd, oeverzwaluwen kunnen hier hun nestjes aanleggen.

Van Blauwe Loper naar Pieter Smit

De brug ging lange tijd door het leven als ‘de Blauwe Loper’ maar na het plotselinge overlijden van burgemeester Pieter Smit in 2018 waren de inwoners duidelijk, de brug moet naar hem vernoemd worden. En zo geschiedde.


Lees meer over fietsen in Nederland op OutdoorDichtbij.nl


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Ontdek de langste fietsbrug van Europa in.. Nederland!”

  • Michel
    3 mei 2021 at 23:09

    De brug ligt tussen Meerstad en Winschoten (kom er geregeld), dit ligt in de gemeente Oldambt, Oldambt is geen dorp maar de gemeente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer