Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Fietsen in NL | De 800 meter lange Pieter Smitbrug is geopend voor fietsers en wandelaars

Door: Ilse Nijhof | Bron: RTV Noord | Hoofdfoto: screenshot youtube Provincie Groningen

N

ederland heeft er weer een record bij. Afgelopen februari is er in het Groningse plaatsje Oldambt een nieuwe fietsbrug geopend. De Pieter Smitbrug is met zijn lengte van maar liefst 800 meter de langste fietsbrug van Europa. Het vormt een verbinding tussen het nieuwe dorp Blauwestad en Winschoten.

Geen spectaculaire opening

Er is jarenlang gewerkt aan het project die over de A7, de ecologische zone, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep is komen te liggen. Twee dingen waren in ieder geval duidelijk, de brug moet breed genoeg zijn en er moet aan de natuur worden gedacht. Helaas heeft de brug geen spectaculaire opening gekregen maar het resultaat is er niet minder om.

De langste fietsbrug van Europa is maar liefst 3.5 meter breed is en geopend is voor fietsers en wandelaars. De brug bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Je hoeft niet de volle 800 meter uit te fietsen, er zijn op drie plekken mogelijkheden gecreëerd om de brug op en af te gaan.

Oog voor natuur

Aan de natuur is dus ook nog gedacht. De brug bestaat grotendeels uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC keurmerk. Er is gebruik gemaakt van speciale energiezuinige ledverlichting waar dieren geen last van hebben. Onderaan de brug zijn nestkastjes voor vogels opgehangen en om de brug heen zijn op strategische plekken bomen geplant.

De brug doorkruist namelijk een vliegroute voor vleermuizen en zo kunnen zij de jachtvelden aan de andere kant van de brug blijven vinden. Tot slot is er aan de voet van de brug een zandwal aangelegd, oeverzwaluwen kunnen hier hun nestjes aanleggen.

Van Blauwe Loper naar Pieter Smit

De brug ging lange tijd door het leven als ‘de Blauwe Loper’ maar na het plotselinge overlijden van burgemeester Pieter Smit in 2018 waren de inwoners duidelijk, de brug moet naar hem vernoemd worden. En zo geschiedde.


Lees meer over fietsen in Nederland op OutdoorDichtbij.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Ontdek de langste fietsbrug van Europa in.. Nederland!”

  • Michel
    3 mei 2021 at 23:09

    De brug ligt tussen Meerstad en Winschoten (kom er geregeld), dit ligt in de gemeente Oldambt, Oldambt is geen dorp maar de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer