ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Paardrijden op het strand van Vlieland

Door Bregje van der Heide

Kort geleden was ik voor het eerst op Vlieland . Ik werd meegesleept door een vriendin. Zij is een echte aanbidder van het eiland en vond het dan ook onacceptabel dat ik nog “Vlielandmaagd” was. Ik had er van tevoren een beetje een saai beeld van, maar ik moet toegeven: na dat weekend ben ik helemaal om! Wat is het een mooi eiland en wat hangt er een gemoedelijke sfeer!

IJslandse paarden

Op onze to-do-list stond slechts één activiteit: paardrijden! Er zijn meerdere paardenstallen op Vlieland waar je onder begeleiding een buitenrit kunt maken. Wij kozen voor de stal met IJslanders. IJslanders zijn kleine maar zeer sterke paarden, die naast stap, draf en galop nog over twee andere gangen beschikken, namelijk de tölt en de telgang. Tölt is een soort snelwandelen, waarbij het paard altijd met één hoef contact maakt met de grond. De rug van het paard beweegt tijdens het tölten nauwelijks, waardoor het voor de ruiter heel comfortabel zit. We hebben dan ook veel getölt tijdens de ritten.

Vlieland paardrijden strand
IJslandse paarden zijn niet heel groot, maar wel sterk

Niet onbelangrijk voor de paardenliefhebber: de IJslanders hebben echt een vijfsterrenverblijf op Vlieland, waar ze goed verzorgd worden en veel ruimte hebben. De filosofie van de eigenaar van de stal is: “Zolang de paarden het leuk vinden, vind ik het ook leuk. Zodra de paarden het niet meer naar hun zin hebben, stop ik.” Toch fijn om te weten.

IJslander Vlieland paard
Het IJslandse paard waar ik Vlieland op mag bewonderen

‘The world is best viewed through the ears of a horse’

Zowel zaterdag als zondag stonden in het teken van paardrijden: zaterdag maakten we een rit van vier uur met halverwege een lunchpauze, en zondag een rit van twee uur. Dat zijn ritten voor gevorderde ruiters, maar ook als beginnende ruiter kun je het eiland te paard verkennen. De ritten voor beginners zijn wel wat korter: een uur tot anderhalf uur, en er wordt dan alleen gestapt en getölt, zodat je heerlijk relaxed van de omgeving kunt genieten.

Strand Vlieland Paardrijden
Manen in de wind!
Vlieland paardrijden duinen
We verdwijnen in de herfstkleuren van de Vlielandse duinen

We stapten en draafden door de bossen, töltten door de duinen en galoppeerden over het uitgestrekte strand. Heerlijk! Uitwaaien in het kwadraat. Wat mij betreft is dit Engelse gezegde helemaal waar: ‘The world is best viewed through the ears of a horse’!

Paardrijden ijslanders Vlieland
Stilte voor de storm: even stappen voordat we weer gaan galopperen

Lees hier meer verhalen over outdoor in Nederland


 

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.