Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Paardrijden en kanoën in Zweden

Een reisverhaal van Saskia Smulders

Zweden is een schitterend land met vele mogelijkheden, vooral op het gebied van de natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van paardrijden? Maar je kunt er ook schitterend kanoën.

In zweden kun je in alle vormen genieten van de natuur. wat dacht je vanaf een paardenrug of vanaf het water?

Genieten van de prachtige groene omgeving vanaf een paardenrug. Een zijn met de natuur terwijl je paard fris en fruitig door de bossen draaft, galoppeert of -als je in mijn geval kiest voor een IJslander- tolt. En dan ’s middags genieten van datzelfde landschap vanuit je kano en dan constateren dat het land er vanaf het water heel anders uitziet….Het kan allemaal in Kyrkevarn, gelegen in het piepkleine plaatsje Sandhem, in het midden van Zweden.

paardrijden kanoen
De rivier waarop je kunt kanoën.

Paardrijden in de Zweedse natuur

Op Kyrkevarn hebben ze zo’n twintig à dertig IJslanders lopen. Deze oersterke paardjes kunnen met gemak volwassen mensen dragen. En het grappige is dat deze paarden twee extra gangen, bovenop stap, draf en galop hebben: tolt en telgang. De meeste IJslanders beheersen de tolt en is het, als iets meer ervaren berijder, makkelijk om te leren. Het voordeel van de tolt is dat je het langer kunt volhouden dan de gewone draf.

Hierboven zie je mij op een IJslander de tolt oefenen op het park van Kyrkevarn

paardrijden
Een typische Zweedse stuga. De mijne (for the time being)

Rondom de ranch liggen een groot aantal ruiterpaden die je het gevoel geven een te kunnen zijn met je paard en natuur. Je mag zelf bepalen welk pad je berijdt en waar je heen gaat. Je kunt proviand meenemen in de zadeltassen zodat je onderweg je paard aan een boom kunt zetten en dan genieten in de natuur van je meegebrachte lunch.

Af en toe even een rengalopje tussendoor…….hemel op aarde! Maar het wordt nog mooier: je kunt namelijk op het park ook slapen in je eigen huisje (op z’n Zweeds: stuga) en daar staat ook je eigen paard! In z’n eigen wei naast je huisje.

paardrijden
Paardrijden op je “eigen” IJslander in Zweden. Dit is de mijne! Een kleine pittige opdonder die lekker wilde racen. Me too!

Ben je geen ervaren paardrijder? Geen nood, want je kunt er ook terecht voor ritten onder begeleiding van een ervaren gids.

Kanoën over de rivier de Tida

Kyrkevarn biedt je ook de mogelijkheid om te gaan kanoën over de rivier Tidan. Vanaf het water, kun je rustig paddelend genieten van de stilte, de vogels en -als je geluk hebt- zelfs van elanden. Heerlijk rustgevend! Je kunt er van mei tot september kanoën. Je kunt zelfs kampeerspullen meenemen en onderweg je tentje op zetten. Dat mag namelijk in Zweden. Onderweg kom je diverse molens tegen, sommige zelfs uit de 17e eeuw.

In de omgeving van Sandhem kun je prima terecht voor allerlei uitstapjes. In de buurt liggen prachtige meren, maar hou je meer van de stad dan is Jonkoping een prima alternatief!

Foto’s: Facebookpagina en website Kyrkevarn en Saskia Smulders Fotografie.nl


Lees hier meer verhalen en artikelen over Zweden


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer