Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Paardrijden en kanoën in Zweden

Een reisverhaal van Saskia Smulders

Zweden is een schitterend land met vele mogelijkheden, vooral op het gebied van de natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van paardrijden? Maar je kunt er ook schitterend kanoën.

In zweden kun je in alle vormen genieten van de natuur. wat dacht je vanaf een paardenrug of vanaf het water?

Genieten van de prachtige groene omgeving vanaf een paardenrug. Een zijn met de natuur terwijl je paard fris en fruitig door de bossen draaft, galoppeert of -als je in mijn geval kiest voor een IJslander- tolt. En dan ’s middags genieten van datzelfde landschap vanuit je kano en dan constateren dat het land er vanaf het water heel anders uitziet….Het kan allemaal in Kyrkevarn, gelegen in het piepkleine plaatsje Sandhem, in het midden van Zweden.

paardrijden kanoen
De rivier waarop je kunt kanoën.

Paardrijden in de Zweedse natuur

Op Kyrkevarn hebben ze zo’n twintig à dertig IJslanders lopen. Deze oersterke paardjes kunnen met gemak volwassen mensen dragen. En het grappige is dat deze paarden twee extra gangen, bovenop stap, draf en galop hebben: tolt en telgang. De meeste IJslanders beheersen de tolt en is het, als iets meer ervaren berijder, makkelijk om te leren. Het voordeel van de tolt is dat je het langer kunt volhouden dan de gewone draf.

Hierboven zie je mij op een IJslander de tolt oefenen op het park van Kyrkevarn

paardrijden
Een typische Zweedse stuga. De mijne (for the time being)

Rondom de ranch liggen een groot aantal ruiterpaden die je het gevoel geven een te kunnen zijn met je paard en natuur. Je mag zelf bepalen welk pad je berijdt en waar je heen gaat. Je kunt proviand meenemen in de zadeltassen zodat je onderweg je paard aan een boom kunt zetten en dan genieten in de natuur van je meegebrachte lunch.

Af en toe even een rengalopje tussendoor…….hemel op aarde! Maar het wordt nog mooier: je kunt namelijk op het park ook slapen in je eigen huisje (op z’n Zweeds: stuga) en daar staat ook je eigen paard! In z’n eigen wei naast je huisje.

paardrijden
Paardrijden op je “eigen” IJslander in Zweden. Dit is de mijne! Een kleine pittige opdonder die lekker wilde racen. Me too!

Ben je geen ervaren paardrijder? Geen nood, want je kunt er ook terecht voor ritten onder begeleiding van een ervaren gids.

Kanoën over de rivier de Tida

Kyrkevarn biedt je ook de mogelijkheid om te gaan kanoën over de rivier Tidan. Vanaf het water, kun je rustig paddelend genieten van de stilte, de vogels en -als je geluk hebt- zelfs van elanden. Heerlijk rustgevend! Je kunt er van mei tot september kanoën. Je kunt zelfs kampeerspullen meenemen en onderweg je tentje op zetten. Dat mag namelijk in Zweden. Onderweg kom je diverse molens tegen, sommige zelfs uit de 17e eeuw.

In de omgeving van Sandhem kun je prima terecht voor allerlei uitstapjes. In de buurt liggen prachtige meren, maar hou je meer van de stad dan is Jonkoping een prima alternatief!

Foto’s: Facebookpagina en website Kyrkevarn en Saskia Smulders Fotografie.nl


Lees hier meer verhalen en artikelen over Zweden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer