ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

10 redenen voor een wandeling op de Eifelsteig

Door Edwin Hagenouw | ambassador van Top Trails of Germany

In 2009 werd de 313 km lange wandelroute van Aken naar Trier geopend. De populaire wandelroute is inmiddels niet meer weg te denken en veel van de lezers en reporters van Mountainreporters hebben de route ondertussen al gelopen. Ze hebben in de Eifel niet stilgezeten de afgelopen jaren en het aanbod rond de Eifelsteig steeds groter gemaakt. Elk jaar wordt de Eifelsteig steeds verder geperfectioneerd. Lees hieronder waarom ook jij eens de Eifelsteig moet gaan verkennen.

Lees hier het verhaal van Bart Baars over de Eifelsteig

1. Imposante natuur

De natuur speelt de hoofdrol op de Eifelsteig. Van het weidse hoogveen van de Hoge Venen, de uitgestrekte bossen en prachtige stuwmeren in het Nationalpark Eifel tot de ‘Maaren’ in de Vulkaaneifel. Deze meren zijn ontstaan uit vulkanische activiteiten en worden ook wel de ‘ogen van de Eifel’ genoemd. In het Gemünder Maar kun je een verfrissende duik nemen. Riviertjes, beken, steile rotspartijen, watervallen en grotten zorgen telkens weer voor mooie plaatjes.

Eifelsteig. Stuwmeer Urfttalsperre (c)Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

2. Interessante etappeplaatsen

Ook de etappeplaatsen onderweg hebben het nodige te bieden. In het bijzonder fotogenieke stadje Monschau, het prachtige kuuroord Gemünd en de mineraalwaterstad Gerolstein kom je ogen te kort. In Gerolstein kom je in het bezoekerscentrum alles te weten over Gerolsteiner, de grootste mineraalwaterproducent van Duitsland. Manderscheid wordt gedomineerd door twee burchten die boven het stadje uittorenen. Bij Abtei Himmerod kun je een blik werpen in de imposante abdijkerk; de 12e-eeuwse basiliek van Kloster Steinfeld zie je al van ver liggen.

3. #OutdoorDichtbij

Vanuit Nederland is het niet ver naar de Eifel. Net over de grens bij Vaals begint de Eifel eigenlijk al. Perfect dus ook voor een weekendje wandelen in het middelgebergte.

De burchten in Manderscheid – (c) GesundLand Vulkaneifel – D. Ketz-2000

4. Een ruim aanbod aan arrangementen

Inmiddels biedt de Eifel 13 arrangementen rondom de Eifelsteig. Alles is mogelijk: van een 4-daags arrangement tot een 17-daagse wandeltrektocht waarin je alle vijftien etappes loopt. Bij alle arrangementen wordt je bagage naar het volgende hotel gebracht; je overnacht in wandelvriendelijke hotels.

5. Wandelvriendelijke accommodatie

Langs de route liggen meer dan vijftig hotels, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer. Andere accommodaties die iets verder van de route liggen, bieden transfers naar de instappunten aan.

6. Legaal wild kamperen

Hou je van wild kamperen? Op een paar plekken kun je overnachten op een geheime trekkingplaats. Verscholen tussen de bomen staat een vlonder met plaats voor twee tentjes. Behalve een picknickbank en composttoilet vind je hier niets. Alleen maar natuur en rust.

Verscholen tussen de bomen staat een vlonder met plaats voor twee tentjes.

7. Uitstekende kwaliteit is teamwork

De Eifelsteig is gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg’ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’. Zo weet je zeker dat je kunt wandelen op perfect gemarkeerde routes in de mooie natuur. Niet voor niets hoort de Eifelsteig bij de ‘Top Trails of Germany’. Om ervoor te zorgen dat alles tip top in orde is, werkt Eifel Tourismus GmbH samen met veel verschillende partners. Onmisbaar zijn de dertig ‘Wegepaten’ van de Eifelverein die zich elk om een stukje van de Eifelsteig bekommeren.

8. Wandelbus tussen Kall en Mirbach

In de herfst rijdt de ‘Wanderbus’ in de weekenden en op feestdagen tussen de etappes 5 en 7 van de Eifelsteig. Lijn 770 rijdt 4 x per dag en biedt zo goede mogelijkheden om terug te keren naar het beginpunt of om je etappe in te korten. Perfect voor een wandelweekend.

9. Volop dagtochten

De zogenaamde partnerwegen zijn wandelpaden links en rechts van de Eifelsteig. De meeste van deze paden zijn dagtochten met hetzelfde begin- en eindpunt, zoals de 5,4 km lange Manderscheider Burgenstieg, die perfect is om met kinderen te doen. Voor geoefende wandelaars vormt bijvoorbeeld het 26,2 km lange Vulcano-Pfad een pittige uitdaging.

Eifelsteig in Duitsland
Eifelsteig, Dauner Maare (c) Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

10. Toekomstplannen

De wandelroute Eifelsteig is in ruim tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de populairste langeafstandswandelroutes van Duitsland. Toch zit men niet stil. In een recente wandelstudie staat dat een van de belangrijkste redenen om te gaan wandelen het verminderen van stress is. Het Eifelsteig-team is daarom al bezig met twee nieuwe verbeteringen. Naast het creëren van meer en bijzondere rustplekken, wordt aan kortere etappes gewerkt. Veel wandelaars vinden namelijk zo´n vijftien kilometer wandelen per dag veel relaxter.


Meer informatie: www.eifelsteig.de/nl/ en meer verhalen lees je hier


 

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.