Bergwandelen? Lees hier de 10 beste tips!

Door Edwin Hagenouw | Bron: NKBV

Even helemaal tot rust komen in de bergen of juist lekker bergwandelen gaat het best als je goed voorbereid op pad gaat. Om je een handje te helpen geeft de NKBV je tien tips voor een ontspannen bergwandelvakantie. En de belangrijkste? Geniet!

Steeds meer mensen gaan ’s zomers lekker de bergen in. Wandelen in de bergen is dan ook een fantastische ervaring. Niet de hoogte maar het soort terrein is bepalend; ook op zeeniveau (in de Ardennen, Schotland en Noorwegen) kan je bergwandelen. Je combineert op ideale wijze sportief bewegen met een unieke natuurbeleving, waarbij je jezelf helemaal kunt opladen. Iedereen met een goede gezondheid kan bergwandelen.

1. Breng je conditie op peil

Bergwandelen kan zwaar zijn, zeker wanneer je flinke afstanden omhoog of omlaag aflegt. Zorg daarom dat je fit de bergen in gaat. Een goede conditie betekent dat je verder kunt lopen en dus meer plezier hebt. Stem de tochten af op je eigen vaardigheden en conditie en die van je reisgenoten. Geef je lichaam tijd om aan de hoogte te wennen, start met een paar rustige inlooptochten zodat je voelt wat jij en je groepsgenoten aankunnen.

Extra tip: Alles voor een goede voorbereiding vind je in de NKBV brochure ‘Bergwandelen – Voorbereid, Verantwoord en Fit de bergen in’.

2. Bereid je tocht voor

Thuis kun je je al oriënteren met gidsjes, kaarten en internet. Eenmaal ter plekke vul je die kennis aan met informatie van de lokale VVV. Check of routes, paden en hutten open zijn. Zorg dat je een alternatieve route kent, mochten de condities tegenvallen. Ga niet alleen op pad en laat iemand op je eindbestemming weten wanneer je denkt aan te komen. Neem ook een goede topografische kaart (liefst 1:25.000) mee.

bergwandelen tips
wandelen in de bergen

Extra tip: Download de gratis NKBV veiligheidswijzer met noodnummers en weer-websites in ons kenniscentrum. Op zoek naar specifieke informatie voor jouw tocht? Laat je informeren in één van de NKBV Bibliotheken.

3. Houd het weer in de gaten

Sneeuw in de zomer en onweer in de middag: het weer in de bergen is relatief extreem en kan razendsnel veranderen. Lees het weerbericht voor vertrek, wees alert op veranderingen in het weer, leer ze interpreteren en voorkom zo verrassingen. Start vroeg met je bergwandeling om te voorkomen dat je oververhit raakt of in een warmte-onweer terecht komt.

4. Ga op pad met een goede basisuitrusting

Wat je moet meenemen, hangt natuurlijk af van het soort tocht en de omstandigheden. Pak in elk geval een EHBO-set, extra kleding (regenjas en -broek, muts, handschoenen, trui), extra eten/drinken, een (opgeladen) telefoon, kaart/kompas en zonnebrandcrème in.

Bergwandelen5. Trek stevige schoenen aan

Goed ingelopen wandelschoenen zijn een must. De stevigheid en het profiel van de zolen geven grip op natte grashellingen, gladde rotsen en op sneeuwvelden. Hoge schoenen beschermen je enkels en geven meer stabiliteit. Als je op gebaande paden blijft en zeker weet dat je geen sneeuw tegenkomt, zijn lage wandelschoenen ook prima.

6. Blijf alert

Het lijkt soms aantrekkelijk om het gemarkeerde pad af te steken, maar dergelijke olifantenpaadjes zijn vaak steiler en de ondergrond is losser. Bovendien moet je dan goed in de gaten houden waar het alternatieve pad uitkomt. Ook als je achter anderen aan loopt, is het belangrijk om je hoofd erbij te houden: misschien kiezen zij de verkeerde route of hebben ze meer ervaring dan jij met lopen buiten de paden.

bergwandelen tips
Hiking in extreme omstandigheden

Extra tip: Zorg ervoor dan dat je een reisverzekering hebt die bergsportactiviteiten en bergreddingen dekt, zo ben je verzekerd van hulp als er toch iets mis gaat. De NKBV biedt haar leden een voordelige bergsport-reisverzekering. Meer informatie.

7. Loop beheerst

Zorg dat je zelfs na een paar uur wandelen voldoende energie hebt. Zo voorkom je dat je je evenwicht verliest of struikelt. Steek steile sneeuwvelden alleen over als er een goed spoor ligt en als iedereen in de groep weet hoe je moet remmen, mocht iemand uitglijden.

8. Neem voldoende pauze

Pauzeer regelmatig en neem meer eten en drinken mee dan je nodig denkt te hebben. Door onvoorziene omstandigheden kan je tocht langer duren dan gepland. Eet bovendien liever wat vaker kleine beetjes dan een flinke maaltijd in één keer. Wees voorzichtig met het drinken uit natuurlijke bronnen onderweg, bedenk dat vee tot op de grote hoogte graast. Een waterfilter kan uitkomst bieden.

9. Houd rekening met de ander

Heeft iedereen een mooie dag gehad, dan is de tocht geslaagd. De top halen is leuk, maar niet tegen elke prijs. De capaciteiten van de zwakste persoon in de groep bepalen hoe ver en snel je gaat. Wandel je met jonge kinderen, neem de tijd, bedenk onderweg zoekopdrachten en stel een kleine beloning in het vooruitzicht.

Extra tip: Hoe moeilijk een pad is hangt sterk af van condities en Wil je meer weten over moeilijkheidsgraden van bergpaden? Kijk dan in het NKBV kenniscentrum en zoek op ‘moeilijkheidsgraden’.

10. Respecteer de natuur

Alpenweiden deel je meestal met schapen en koeien, ook al zie je die niet altijd. Laat hekken daarom achter zoals je ze aantrof. Geef kuddes met jonge dieren de ruimte en ga met name in Frankrijk met respect om met de waakhonden van kuddes. Ga ook respectvol om met de natuur, pluk geen bloemen of planten, neem al het afval mee, ook je toiletpapier. Zo kan iedereen genieten van het prachtige berglandschap.

bron: NKBV

De NKBV is partner van Mountainreporters

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer