Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Eerder schreven we al over de serie van vier Vertical K evenementen die dit jaar plaatsvinden in Nederland. Afgelopen zondag vond de eerste van deze vier wedstrijden plaats in Austerlitz.

44x de Pyramide van Austerlitz op en neer

De Pyramide van Austerlitz torent 23 meter boven de bossen van de Utrechtse Heuvelrug uit. De trap naar de top telt 93 treden. Deelnemers aan de Vertical K stonden zaterdag 24 maart voor de uitdaging om de trap 44 keer achtereen te beklimmen om zodoende 1.000 hoogtemeters bij elkaar te sprokkelen. De winnaar had hier niet meer dan 59 minuten en 10 seconden voor nodig.

Vertical K
Het is dringen op de trap van de Pyramide van Austerlitz.

Vertical K

Duizend meter lopen klinkt voor de meeste mensen die een beetje sportief zijn niet als een hele grote uitdaging. Anders wordt het als deze kilometer niet vlak is, maar omhoog gaat. Wie wel eens in de bergen heeft gewandeld, weet hoe zwaar dit kan zijn. Een wandelaar stijgt gemiddeld driehonderd meter per uur. Dat betekent dus dat je al gauw drie uur aan het wandelen bent om duizend hoogtemeters af te leggen! In de Alpenlanden zijn zogenaamde Vertical K-wedstrijden de laatste jaren enorm populair en geldt zelfs als een aparte discipline van het trailrunnen (off-road hardlopen). Hierbij moeten de deelnemers zo snel mogelijk één verticale kilometer afleggen op een zo kort en dus zo steil mogelijk parcours. Het wereldrecord van 30 minuten en 26 seconden van de Italiaan Urban Zemmer werd dit jaar verbroken door de Italiaan Philip Götsch. Hij scherpte de tijd aan tot 28’53’’.

En nog een keer, en nog een keer

Op 24 maart werd op de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug de eerste Vertical K in Nederland georganiseerd. Via de trappen klommen de deelnemers naar de obelisk op de 23 meter hoge top. Om vervolgens weer af te dalen en opnieuw aan de klim te beginnen. En nog een keer, en nog een keer.

Vertical K
Afzien tijdens de Vertical K in Austerlitz.

In totaal 44 keer totdat uiteindelijk duizend hoogtemeters waren afgelegd. De meters die naar beneden worden afgelegd tellen daarbij niet mee. Jonathan van der Krogt uit Arnhem finishte als eerste met een tijd 59 minuten en tien seconden. Eerste dame was Anouk Claessens uit Noordwijkerhout die 1 uur en 19 seconden voor de Vertical K nodig had.

De Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz dateert uit 1804 midden in de Franse tijd. Generaal Auguste de Marmont was met 18.000 manschappen neergestreken in het toen nog open heidegebied tussen Zeist en Woudenberg. Nederland en Frankrijk waren in oorlog met Engeland en de opperbevelhebber van het Franse leger bereidde zijn leger hier voor op een invasie van Engeland. Als tijdverdrijf besloot De Marmont om een monument op te richten, dat nog eeuwen moest herinneren aan zijn verblijf en dat van zijn leger hier op de heide. In slechts 27 dagen werd er een 23 meter hoge piramide van aarde en plaggen uit de grond gestampt. Tegenwoordig trekt dit levende monument 43.000 bezoekers per jaar.

Posbank, Wilhelminaberg en Spaarnwoude

De Vertical K op de Pyramide van Austerlitz was de eerste uit een serie van vier. Op 14 april is de 90 meter hoge Posbank op de Veluwe het decor voor de volgende Vertical K. Een week later moeten de deelnemers in actie komen op de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt. Deze trap moet dus meer dan tien keer worden beklommen.

Over de sneeuw en bij een temperatuur van vijf graden onder nul moeten de deelnemers de steile helling van de indoorskibaan beklimmen.

De finale van de Vertical K Series is in Snow Planet in Spaarnwoude op 28 april. Over de sneeuw en bij een temperatuur van vijf graden onder nul moeten de deelnemers de steile helling van de indoorskibaan beklimmen.

Austerlitz
Een van de deelnemers in Austerlitz.

Over MudSweatTrails

MudSweatTrails (MST) is een platform opgezet door én voor enthousiaste Trailrunners in Nederland en België. Trailrunning is een mooie vorm van de hardloopsport die het gevoel geeft dichter bij de natuur te staan. Door hoogtes te bedwingen, door technisch terrein te lopen en het maximale uit jezelf halen, zonder te veel op de klok te kijken. Elke run is een nieuw avontuur! Om trailrunning als loopvorm meer bekendheid te geven en de passie te delen organiseert MST trailevenementen in binnen- en buitenland. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Koning van Spanje Trail en de Duinentrail. www.mudsweattrails.nl


Lees hier meer artikelen over outdoor activiteiten 


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer