Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Bovec is de nieuwe parel van Slovenië

Door Manon Verijdt

Het is hier levendig. Levendig met toeristen, actievelingen en locals. Als je nog niet wist dat Slovenië in opkomst was, dan merk je het hier wel. Ook de Nederlanders hebben dit kleine, sportieve dorpje ontdekt. Zo wist ik de eerste dagen niet hoe ik de Sloveense bevolking het beste kon begroeten. Het ‘Dober dan‘ was een bekende zin in mijn vocabulaire, maar het kwam meestal pas in me op nadat ik al meerdere meters verwijderd pas van mijn tegenligger. Niet getreurd, want voor iedere Sloveen op de straat stond er voor mijn gevoel een Nederlander naast! Op vakantie gaan om de Nederlanders te ontvluchten, dat is er hier dus niet bij.

Wel zijn we hier allemaal met een gezamenlijk doel, genieten van en in de natuur

Wel zijn we hier allemaal met een gezamenlijk doel, genieten van en in de natuur. Er is dan ook genoeg te doen. Loop je door de hoofdstraat, dan zul je geen bakker, kledingzaak of juwelier zien. Het zullen vooral de vele activiteit aanbieders en restaurants zijn die je aandacht trekken. Wil je echt prijsbewust op vakantie, zorg dan voor een goede voorbereiding met vergelijkingen tussen verschillende bedrijven. Maar ook al ben je dit thuis vergeten, dan is het vaak nog mogelijk om korting te krijgen als je meerdere verschillende activiteiten boekt bij dezelfde aanbieder.

Activiteiten

Nu door met alle leuke verhalen, want daarvoor lezen jullie dit natuurlijk allemaal. Mijn budget en tijd stonden het helaas niet toe om alle activiteiten in het gebied te proberen, maar wat ik heb gedaan heeft me niet teleurgesteld!

Onverwachts

Toen ik begon met het schrijven van dit stuk, schreef ik zonder beter te weten dat ik bepaalde activiteiten niet zou gaan doen. Mountainbiken stond op dat lijstje, mede omdat ik ongeoefend ben, maar ook omdat de uitdaging hier ontzettend groot is. De bergen in Slovenië zijn hoog en het zijn er veel. Daarnaast maakt de ruige ondergrond het niet makkelijker. Zoals ik al zei, had ik dus niet verwacht te gaan mountainbiken op deze vakantie, maar de laatste dag die we hadden bracht daar verandering in.

De bergen zijn hoog en het zijn er veel

De wandel- en fietsroutes hier zijn gezamenlijk en niet zo duidelijk aangegeven, dus een goede kaart is echt belangrijk, tenzij je een GPS hebt natuurlijk. Vanwege mijn ongeoefende benen kozen we voor een redelijk gemakkelijke tocht, met een hoogteverschil van 300 meter en een lengte van 15,3 kilometer. Nou, dat gemakkelijke viel wel mee, maar het was qua lengte, stijging en daling echt perfect. Ben je dus echt fan van mountainbiken, of ben je een beginneling zoals ik, dan kun je hoe dan ook een mooie tocht fietsen.

Slovenië
Even verfrissing zoeken in de Soča bij Kobarid

Wandelen

Wandelen is daarentegen meer mijn ding, en dat heb ik dan ook van eenvoudig tot lastig gedaan. Ik ervaar zelf altijd een veel groter genot van een mooi uitzicht als ik daar wat moeite voor heb moeten doen. Zo is de waterval Virje zeker goed te lopen vanuit het centrum van Bovec. Deze wandelingen duurt grofweg drie kwartier, maar een duik in het ijskoude water maakt het dat meer dan waard. Ook de korte wandelingen naar waterval Kozjak, waterval Boka en de waterval Sunikov vodni gaj zijn goed te doen, dus ook dat raad ik je aan om even te doen.

Trek die wandelschoenen dus maar aan, pak je tas in en vertrek vroeg!

Een iets langere wandeling is de Soča trail, welke je mee neemt langs de rivier de Soča, van zijn bron tot het dorp Bovec. Ongeveer 25 kilometer wandelpad door de bossen en de bergen. Vergis je niet met de Nederlandse standaarden, want zo’n wandeling duurt hier langer dan thuis! Rotsen en boomstronken zorgen voor een ongelijke ondergrond, terwijl bergen zorgen voor een flink hoogteverschil. Trek die wandelschoenen dus maar aan, pak je tas in en vertrek vroeg! De Soča rivier heeft namelijk meer dan genoeg prachtige plaatsen om van te genieten, om even tot rust te komen of om een duik in te nemen.

Slovenië
Soca river

Water

Water is sowieso een waar genot, want ook hier overstijgt het weer momenteel de 30 graden Celsius. Zo is een van de watersporten beoefenen dan ook de perfecte manier om te genieten van het water, terwijl je toch actief bezig bent. Een van deze activiteiten is het kajakken. We gingen naar binnen met de gedachte: “Ooh, dat heb ik al zo vaak gedaan in de Ardennen”, maar we eindigden met een hele andere gedachte. Het water van de Soca rivier lijkt dan wel idyllisch en lieflijk blauw, het stroomt toch nog vervaarlijk snel op menig plaats. De les die we dan ook namen om te kajakken op het “white water” van Bovec bleek dan ook een goede keuze. De kajak, je positie en veiligheid werden eerst uitgelegd, waarna we de cursus vervolgden met het in praktijk brengen van deze kennis. Natuurlijk bleef een verfrissende duik niet achterwege.

Lucht

Van de grond, naar het water, naar de lucht. Bijna alle elementen komen voor in de sporten rondom Bovec. Als je om je heen kijkt vanuit het dal, dan zie je niet veel meer dan bergen. Het volgende dorp is nergens te bekennen en ook wijde vergezichten zijn er niet. Gelukkig hebben ze daar iets op bedacht! Aan het eind van t dorp is namelijk een gondel gebouwd. Kijk je goed, dan zie je vanaf het centrum al de kleine cabines op en neer slingeren naar de top van de berg. Een goed plan dus om hier een ticket voor te kopen. Met maximaal 4 personen per gondel wordt je in ongeveer een half uurtje naar 2204 meter hoogte gevoerd. Niet alleen de bestemming, maar ook de reis zijn hier meer dan de moeite waard. De bergtoppen zijn niet te tellen, zo veel kun je er zien.

Slovenië
Uitzicht vanaf de berg Kanin in Bovec, Slovenië

Eenmaal boven aangekomen, is er ook nog de optie voor een stoeltjeslift. Deze brengt je nog een stukje verder, zelfs tot over de bergtop. Wandelen is hierbij ook een optie, maar voor zover ik hoorde is dat het niet waard. Dan maar genieten van de marmotten onder je, en rustig het ritje in de stoeltjeslift afwachten. Wat je ervoor terug krijgt is een stukje Italiaanse grond. Italiaans? Ja, dat klopt inderdaad, hier sta je ineens niet meer in Slovenië maar in zijn oh zo geliefde buurland. Ik kan je vertellen, het is werkelijk waar prachtig om hier op die relatief smalle strook berg te staan met links van je de Italianen en rechts de Slovenen.

Hoge snelheden

We verlaten de lucht nog niet als we een andere activiteit gaan doen. 200 meter boven het grondoppervlak flitsen we door de lucht terwijl we onze longen eruit schreeuwen. Ik voel me zo vrij als een vogel, uitgezonderd van mijn zekering aan de kabel, en dat maakt mijn Zip Line ervaring meer dan geweldig. Een aanrader voor de durfal zonder hoogtevrees! Ga je liever wat minder snel, kijk dan eens naar het tandem paragliden of een parachutesprong. Hele andere ervaringen met hetzelfde uitzicht!

Bovec, een kleine plaats waarin de lokale bevolking een graantje meepikt van het toerisme. Naar mijn mening is het mooi op deze manier. Niet te veel mensen, maar genoeg om wegwijs te worden in dit prachtige dorp. Gelijkgezinden waarmee je avonturen kunt beleven en toch nog genoeg onontdekte plekjes waar je je even alleen waant in de natuur.


Lees hier meer verhalen over Slovenië


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer