JAMIE EN CREW LIEPEN IN 40 DAGEN 500KM DOOR DE ARCTISCHE WILDERNIS OM DE MEEST REALISTISCHE HIKE FILM OOIT TE MAKEN.

Op Mountainreporters lees je het dagboek van Bart Schrijver, regisseur van Human Nature. Vandaag deel 1: De Start.

HET PLAN

Het plan? Een fictie film maken over het hiken van 500 kilometer van de Noordkaap naar Finland. En als je een film gaat maken over hiken kun je het beste ook dat hele gedeelte lopen, om echt die sfeer en het gevoel van de natuur in je film te leggen. Dus zijn we in augustus 2020 met een crew van zes mensen vertrokken naar Noorwegen.

Hier zie je van links naar rechts op de foto voor het monument op de Noordkaap zie je documentairemaker Sjors Ruijter, Regisseur Bart Schrijver, Actrice Jamie Bouwmeester, Cameraman Twan Peeters, Geluidsman Morten Brogaard en Productie Assistent David Bouman(niet op deze foto).

Dit plan is ontstaan in 2019 toen ik (Bart Schrijver) met een vriend de Te Araroa gelopen heb in Nieuw Zeeland. Een trail van meer dan 3000 kilometer van het meest noordelijke puntje naar het meest zuidelijke puntje van het land. Dit was de eerste keer dat ik een hike deed van meer dan 1 dag.

Meteen maar gewoon hoog inzetten dus. Toen ik in Februari 2019 terug kwam wilde ik mijn grenzen weer verleggen en besloot ik om de eerste 500 kilometer van de E1 te doen.

Van links naar rechts: Sjors Ruijter, Bart Schrijver, Jamie Bouwmeester, Twan Peeters en Morten Brogaard

De E1 loopt van de Noordkaap naar Italië. Het eerste gedeelte door noord Noorwegen is afgelegen en wild. Ik koos voor dit stuk omdat je hier overal waar je wil je tent op kan zetten en ik hier echt zou kunnen ervaren hoe het is om helemaal alleen te zijn. En dat is zeker gelukt. En hier is het idee voor de film HUMAN NATURE ook ontstaan, een film over het ervaren van dat alleen zijn in de natuur.

KLAAR OM TE GAAN LOPEN

Twee jaar later, staan we met zijn zessen op de noordkaap, klaar om de eerste scenes te filmen, klaar om te gaan lopen. Sjors en ik hadden beide redelijk wat ervaring met langere hikes. Ik in Nieuw Zeeland en Sjors in de bergen, maar de rest van de crew eigenlijk niet. Zij zijn filmmakers met een liefde voor de natuur, maar met een zware tas 40 dagen door de natuur trekken is toch iets anders. Maar ze moeten snel leren.

Onze tassen zijn zwaarder dan normaal. Dit komt omdat we naast onze tenten, kleren en eten voor ongeveer 7 dagen, ook nog 25 kilo aan camera apparatuur mee moeten nemen, dus er komt nog zo’n 5 kilo per persoon bij. We lopen de route namelijk met zijn vijven. David blijft bij zijn busje en komt ons ophalen als wij weer bij een weg zijn.

DE EERSTE DAGEN

Het plan was om een eerste nacht op het Noordkaap Eiland te slapen in een tent dan met de bus van David naar de Noordkaap tunnel te rijden en daar weer een scene te filmen. Maar bij een hike gaat nooit iets als gepland en bij een film al helemaal niet. Nog voordat we beginnen gaat de vering van onze bus kapot en kunnen we er niet meer in rijden. We moeten dus lopen van de Noordkaap naar de tunnel.

Geen probleem, dan kan iedereen alvast wennen aan het lopen. We worden meteen getrakteerd op het slechtste weer dat we in de komende tijd zullen hebben. Regen, kou en wind. We worden afgezet door een taxi op het punt waar we beginnen met lopen. De scenes die we hier wilde draaien vroegen om mooi weer, maar door de regen zijn ze eigenlijk nog veel beter geworden. Regenpakken aan en doorlopen.

En daarbij is er ook eigenlijk geen mooier geluid dan de regen die op je tentzeil tikt. Deze eerste dag is een vuurdoop voor de crew, maar dit weer zal nog zeker een week aanhouden. Het begin is altijd het zwaarst(toen wisten we nog niet hoe het helemaal aan het einde zou gaan).

NAAR DE EERSTE HUT

Om van de Noordkaap af te komen moet je door de Noordkaap tunnel. Een tunnel van 7,9 kilometer waar je doorheen kan lopen of fietsen. Het is bizar om daar doorheen te lopen. Het is er helemaal stil. Tot er een auto aankomt, dan hoor je langzaam een diepe bas groeien en groeien en groeien tot er een orkaan van geluid naar je toe komt razen en langs je heen blaast, om dan achter je weer langzaam weg te sterven. We slapen aan de andere kant van de tunnel en filmen twee dagen in de tunnel.

Op dit moment is er nog een acteur die met ons mee komt lopen. De Zweedse acteur Oliver Fransson. Ik ken hem van een project dat ik in 208 gedaan heb in Zweden genaamd Kroongetuige. Hij komt een rol vertolken in de film, maar zijn scenes zijn bij een stel hutten en de enige manier om daar te komen is om 5 dagen met ons mee te lopen. Geen mooie trailers en catering, als je mee wil doen met onze film is het slapen in een tent, 15 kilometer lopen, je eigen gewicht dragen en s’avonds pasta dat we zelf gekookt hebben(meestal in de regen).

Vanaf dit moment begint het lopen echt. Hiervoor zaten we nog dicht bij de beschaving, maar vanaf nu lopen we weg en gaan we de natuur in. De natuur hier is eigenlijk niet echt te beschrijven, de grootsheid is immens en kan alleen maar ervaart worden.

Na twee dagen komen we bij een klein hutje aan een klein meer. De zon schijnt eindelijk weer en dan is het leven op de trail ook meteen weer zo goed. Hier blijven we een dag om scenes te draaien waarna we weer verder lopen.

DE TWEEDE HUT EN RICHTING OLDERJORD

Dit eerste gedeelte is zwaar. We moeten namelijk nog een goede balans vinden tussen lopen en filmen. Na twee dagen door te hebben gelopen tot na 12 uur s’avonds beginnen we allemaal de vermoeidheid te voelen. Nog een paar dagen en dan zijn we in Olderfjord. Maar eerst komen we nog bij een tweede hut, een stuk groter en nieuwer. Hier vinden we in het hutboek een belofte die ik twee jaar eerder gedaan heb: I will be back next year or the year after to make a film about this place. Het is uiteindelijk ‘the year after’ geworden, maar het is me gelukt.

Acht dagen nadat we zijn vertrokken van de noordkaap komen we aan in Olderjord, het eerste kleine dorpje waar we een dag kunnen rusten en die rust is ook nodig en verdiend. Dit eerste stuk was zwaar, we moesten nog heel erg wennen aan elkaar, aan het lopen, aan het weer en de mix van lopen en filmen. Maar een ding is duidelijk op de manier hoe we dit nu gedaan hebben de afgelopen week, houden we het niet nog vier weken vol. Dit moet anders.

BEHIND THE SCENES

Goed nieuws! Dit avontuur is op nog meer manieren te volgen. Meer ervaringen op de trail, adembenemende natuurbeelden en herkenbare momenten van persoonlijke uitdaging. Deze tocht is namelijk vastgelegd in een driedelige BEHIND THE SCENES videoserie, die nu al beschikbaar is, nog voordat de film straks uitkomt.

Klik hier om nu meteen deel 1 van deze indringende serie te kijken.

Binnenkort het vervolg op Mountainreporters:

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer