klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

De hike naar Hillesoy Peak (69° NB)

Een reisverhaal van Maartje Bevers

De volgende dag, direct na het ontbijt besluiten we de dag te beginnen met een bergwandeling. Later kijken we dan of het nog uitkomt om te gaan mountainbiken in de middag. Het is prachtig weer, fris, maar de zon zien we vaak achter wolken tevoorschijn komen. Vanuit onze rorbu* zien we dat er een flinke wind staat. Prima dat houdt de lucht open denken we.

*Rorbu is een traditioneel Noors type seizoenshuis dat door vissers wordt gebruikt, normaal gesproken in een vissersdorp. Ze zijn gebouwd op het land, maar met een uitstekend deel op palen in het water, waardoor ze gemakkelijk toegang hebben tot schepen. De stijl en de naam rorbu worden gebruikt langs de kust van West- en Noord-Noorwegen. Je komt ze het meest tegen op de Lofoten en in het noorden en oosten van Finnmark. Het gebruik van rorbu voor vissen is verminderd en de huisjes worden nu grotendeels gebruikt om te verhuren aan toeristen.

Rorbu
Rorbuer in Sommaroy Artic Hotel. Foto: Edwin Hagenouw

Hillesoy Peak

Vlak achter ons hotel in Sommaroy start de trail op de Hillesoy Peak. Vanaf ons terras hebben een een prachtig uitzicht op deze landmark van Sommaroy.

Hillesoy Peak
Uitzicht vanaf onze rorbu. Op de achtergrond Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw

De Hillesoy Peak, 211 meter hoog, is eigenlijk een kleine berg. Prachtig gelegen, als uitloper van het eiland Sommaroy. Een schiereiland omgeving door een eindeloze zee. Als je hier naar het noorden vaart kom je uiteindelijk op de Noordpool. Raar idee is dat.

Sommaroy
Onderweg naar Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Sommaroy
Onderweg naar Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Sommaroy
Onderweg naar Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw

Als je het eiland komt oprijden, rij je na de laatste brug rechtdoor en als je niet verder kunt ga je op de T-splitsing rechts. Daarna zie je direct links een plek waar je kunt parkeren. Je ziet dan vanzelf waar de trail begint. Deze is gemarkeerd met paaltjes waartussen een groen touw is gespannen

Hillesoy
Rechts van dit tunneltje begint de klim. Foto: Edwin Hagenouw

Dit is rechts van een klein tunneltje, waar je overigens niet in kunt. Deze is volgens mij aangelegd voor de medewerkers van het onderzoeksstation boven op de top.

Hillesoy
Hier sta ik aan het begin van de klim. Foto: Edwin Hagenouw

De wandeling omhoog is vrij steil, maar ik denk dat vrijwel iedereen deze kan doen. We zagen ook kinderen de berg op gaan. Voor de steile stukken kun je het groene touw gebruiken om jezelf omhoog te trekken.

Tromso Sommaroy
Hoe hoger je komt, hoe mooier de uitzichten. Foto: Edwin Hagenouw
Sommaroy
Uitzicht op Sommaroy. Foto: Edwin Hagenouw
Zeearend Noorwegen
Een zeearend begeleidt ons op onze wandeling naar boven. Foto: Edwin Hagenouw
kleuren van sommaroy
De sensationele kleuren van Sommaroy. Foto: Edwin Hagenouw

Boven op de berg heb je een adembenemend uitzicht, met prachtige vergezichten van azuur blauw water waar de diep groene bergen uit omhoog rijzen. Regelmatig zien we indrukwekkende zeearenden die ons vergezellen op onze wandeling naar boven.

Sommaroy Senja
In alle stilte geniet ik van al het moois om me heen. Foto: Edwin Hagenouw

Vanaf de top naar de andere kant kijk je uit over de oceaan en zie je het op één na grootste eiland van Noorwegen: Senja. Deze bestemming staat voor morgen op de agenda. Het schijnt dat daar de bergen nog ruiger, robuuster en spitser zijn.

Haja
Link het eiland Håja. Foto: Edwin Hagenouw

Ook zie je het kleine eiland Håja. Met zijn speciale belijning gaf het de architect de inspiratie voor het ontwerp van de beroemde Arctische Kathedraal in Tromsø.

De afdaling

Aan de andere kant van de berg volg je het pad naar beneden. Neem af en toe de tijd om stil te blijven staan, bij iedere vijftig meter is er weer een totaal ander, maar steeds weer geweldig uitzicht.

Sommaroy
Je blijft foto’s maken hier! Foto: Maartje Bevers
Uitzicht vanaf Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Uitzicht vanaf Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Uitzicht vanaf Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Uitzicht vanaf Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Uitzicht vanaf Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw

Als de zon net achter de wolken verdwijnt of weer tevoorschijn komt verkrijg je prachtige beelden in de lucht. Het pad naar beneden is vrij dynamisch, van zand, gras naar rotsen en stenen.

Sommaroy
Afdaling van Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw
Afdaling van Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw

Volg het pad naar beneden en geniet van de kleine baaitjes met de witte stranden en het turquoise water. Als je links aanhoudt kom je vanzelf weer in het minidorpje terecht en loop je tussen de huizen door naar waar je je auto hebt geparkeerd of net zoals wij, naar het hotel.

Mountainbiken

Wij hadden nog energie genoeg over en gingen nog op pad met onze mountainbikes. Er zijn hier geen specifieke mountainbiketrails aanwezig. Fietsen doe je hier gewoon op de weg. Het is immers vrij rustiag met auto’s. Slechts heel af en toe rijdt er een auto voorbij.

Mountainbike Sommaroy
Tijdens een fietstocht kom je op de mooiste plekken. Foto: Edwin Hagenouw
MTB Noorwegen
Onze trouwe tweewielers. Foto: Edwin Hagenouw
Brug Sommaroy
Uitzicht vanaf de lange brug naar Sommaroy. Foto: Edwin Hagenouw

Fietsroutes zijn er wel, maar dit zijn tevens de toeristische autoroutes. Tijdens het fietsen zijn we vaak gestopt om te genieten van de prachtige kleuren, de bijzondere lucht en de steeds wisselende vergezichten. Het is hier echt zo mooi als je overal leest en ziet op de foto’s op internet.

  • Waar ligt Hillesoy Peak: net buiten het plaatsje Sommarøy op het eiland Hillesoy
  • Hoogte: 211 meter
  • Lengte: twee kilometer heen en terug
  • Duur van de wandeling: Als je doorloopt kun je het in een uur lopen. Als je geniet van de vergezichten en een heerlijk picknick meeneemt is het fantastisch om er een paar uur te vertoeven.
  • Hoe kom je er: Het is het gemakkelijkst om met een auto naar Sommarøy te gaan. Het is circa één uur rijden vanaf Tromsø. Vanuit het centrum van Tromsø rijd je naar Kvaløya en volg je de borden naar Sommarøy. De eerste brug die het vaste land met Sommarøy verbindt brengt je via een klein tusseneilandje en tweede kleine brug naar Hillesøy, het kleine eiland net buiten Sommarøy.

Om je een beeld te geven: onderstaand heb ik een kaartje toegevoegd om te laten zien waar Sommaroy ligt ten op zichte van Tromsø. Ook zie je gelijk het vervolg van onze roadtrip door het noorden van Noorwegen.

Roadtrip
Roadtrip Noorwegen. Tromso, Sommaroy, Senja, Andenes, Svolvaer en Rundhaug.

Lees hier meer verhalen over actieve reizen naar Noorwegen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer