De geboorte van ons avonturenboek: Deel 3
Door Lian en André de Jel
Een marketingman zei tegen ons: “Een boek kan nog zo mooi geschreven zijn, zonder een goede verpakking pakt men het niet van de stapel.” Voor ons boek: ‘Een half jaar met drie onderbroeken, de Pacific Crest Trail’ moesten we dan ook gaan nadenken over de vormgeving.
Vormgeving
Het schrijven was achter de rug (zie deel 1 en deel 2). Nu kwamen de beslissingen over de binnen- en buitenkant. Komen er mooie illustraties? Of foto’s? Landkaarten? Of allemaal? Wat is goed en wat niet? Weer keuzes maken. In Photoshop maakten we een aantal totaal verschillende voorbeelden van de omslag. We lieten ze aan vrienden en familieleden zien met de vragen: “Welke spreekt jou het meeste aan? Welke voorkant zou je in een boekwinkel tussen alle andere boeken vast gaan pakken?” Uiteindelijk werd de voorkant een foto die het gevoel van de tocht weergaf. Wij met z’n tweeën met de rugzak op, genietend van een prachtig landschap.
Oké, de omslag hadden we af. Maar gaan we wel of niet foto’s in het boek plaatsen? Zo ja, hoeveel dan? Wat gaat dat kosten? Wil iedereen wel foto’s of juist niet? We konden geen keuze maken. Toen we de vraag aan mensen om ons heen voorlegden kregen we verschillende antwoorden. De één wilde juist een traditioneel leesboek zodat de fantasie het verhaal maakt. De ander wilde graag foto’s hebben omdat ze graag wilden zien hoe het er uitzag.
We besloten dan ook om twee boeken uit te brengen. Zodat een lezer zelf de keuze kan maken. Een leesboek zonder foto’s voor de mensen die van een traditioneel (zwart-wit) leesboek houden. En een speciale editie van het leesboek met 62 prachtige kleurenfoto’s en zes mooi gekleurde kaarten.
Nieuw programma leren
Nu zijn we goed thuis in Photoshop en Word. Maar voor het boek moesten we werken in Indesign, ook een Adobe programma. Daar hadden we nog nooit mee gewerkt dus zetten we onszelf op een aantal YouTube cursussen. Het geluk wil dat een aantal mensen in de familie grafische vormgeving hebben gestudeerd. Met YouTube als basis namen zij ons verder mee in het Indesign programma. Naast technische kennis als: “Wat is een spread? Op welke knop moet ik klikken om… te doen?”, gaven ze ons vooral veel uitleg over ontwerpen en vormgeving. Dit was vooral van belang voor de speciale kleuren uitgave. Daar zitten niet alleen foto’s in, maar ook stijlelementen om het geheel mooier te maken.
“Er kwam van alles op ons af.”
“Wat is een goed leesbaar font?”, vroegen we nog. Wisten wij veel. “Schreefloos voor de kopjes en schreef voor de tekst.” Pardon? Wat is schreef en schreefloos? Geen idee. De één derde regel, kleurgebruik, en veel andere regels kwamen voorbij. Er kwam van alles op ons af. We hadden zelf wel veel ideeën over hoe het er uit moest gaan zien, maar je kon merken dat wij geen grafische vormgeving hebben gestudeerd… Ze hielpen dan ook met het uitwerken van de ideeën zodat het echt iets moois werd. Erg tof van ze! Ze hielpen ons goed op weg, en met al deze nieuwe kennis onder de arm keerden we huiswaarts en maakten vervolgens het gehele boek verder zelf af.
Het boek laten drukken
Na verloop van tijd hadden we het binnenwerk en de omslag af. Het boek kon gedrukt worden. Dachten we. Er ging weer een nieuwe wereld voor ons open. Extra marges voor het snijden, RGB naar CMYK omzetten, het goed uitlijnen van de rug van het boek en veel meer. Zo leerden we dat we in Indesign de PDF op een bepaalde manier moesten wegschrijven voor de drukpersen. Anders kwam het er beroerd uit te zien. We moesten ook een aantal pagina’s in onze boeken inkorten zodat het een veelvoud van 8 werd. Dat bleek te maken te hebben met verspilling; er passen namelijk 8, 16 of 32 boekpagina’s op de grote vellen papier die drukkerijen gebruiken.
Het werd best veel om dit in korte tijd allemaal te absorberen, dus ook nu zochten we hulp in ons netwerk. En wat bleek, de vroegere danspartner van Lian was kwaliteitscontroleur in de drukkerswereld. Zo aardig als hij was kwam hij na al die jaren dat hij haar niet gezien had bij ons langs en hielp ons geheel vrijblijvend met alle vragen waar we mee zaten. Super tof van hem! Hij kwam met vele adviezen waaronder de verschillen in papier. Zo kwamen we er achter dat voor een standaard zwart-wit leesboek meestal ’90 gram Romandruk’ papier gebruikt wordt. Voor de kleuren druk namen we ‘115 gram MC Silk’. Een gladde witte papiersoort waar foto’s en afbeeldingen prachtig op uitkomen. Het was interessant om deze kennis tot ons te nemen. Er ging weer een hele nieuwe wereld voor ons open.
“Het is een echt boek!!!”
Na een paar proefdrukken waarbij de puntjes op de i werden gezet waren de boeken af!!! Wat een prachtig gevoel om in je eigen boek te kunnen bladeren. Het vast te kunnen pakken, te ruiken (ja ook dat deden we). Toen het binnenkwam hebben we het geloof ik wel honderd keer vastgepakt, omgedraaid en in gebladerd. Het is een echt boek!!!
Bekend maken
Buiten de familie en wat vrienden wist niemand van het bestaan van de boeken af. Dus begonnen we met een introductie filmpje te maken. Plus twee pdf’s met een paar hoofdstukken als voorbeeld zodat een mogelijke lezer hier doorheen kan bladeren om een indruk te krijgen. Nu we iets hadden om te laten zien meldde we de boeken aan bij het Centraal Boekhuis. Ze zijn ze nu dus door alle boekwinkels in Nederland en België te bestellen. Maar dan moeten de boekwinkels nog wel van het bestaan afweten.
Wij zijn gidsen, geen marketing mensen. Sterker nog, verkoop en marketing ligt gevoelsmatig erg ver bij ons vandaan. Niet iets dat we voor het plezier op zouden pakken. Maar als men niet weet dat iets bestaat, zal men ook je boek nooit lezen. En wij willen graag onze avonturen delen en vinden het mooi dat anderen daar van kunnen genieten. Of dat ze geïnspireerd raken en daardoor nog mooiere dingen in hun leven gaan doen.
Niets is onmogelijk, dus gingen we ons verdiepen in marketing. Eén van de stappen daarin was een marketingplan maken. Dit hadden we uiteindelijk ver uitgewerkt en zochten iemand met echte kennis van zaken. Edwin Hagenouw van Mountainreporters.com had hier ervaring mee. Hij gaf ons erg goede adviezen en hielp ons ook met het bekendmaken bij de pers. Super tof van hem! Met deze adviezen in het achterhoofd zijn wij nu zelf de rest van het plan aan het uitrollen. De eerste successen zijn al zichtbaar en daar zijn we erg blij mee!
Webshops en boekenwinkels
De webshops namen direct onze gegevens over en binnen een paar dagen waren de boeken al overal op internet te bestellen. Bij de fysieke winkels bleek dat wat lastiger want ze ondervinden enorme concurrentie van Bol.com en dergelijke. Ze nemen weinig risico hebben we gemerkt en gaan niet zomaar je boek bestellen en die tussen de anderen neerleggen. En dat was best wel een domper voor ons.
Ergens is het wel begrijpelijk. Zij moeten van boekenverkoop leven. Wat je tegenwoordig dan ook meestal in de boekwinkels ziet zijn stapels met bestsellers. Vaak van bekende schrijvers of genres waarvan men altijd goede verkopen verwacht. Wat moesten wij nu doen om de winkels te overtuigen om ons boek daartussen te leggen? Lastig. We hebben gemerkt dat een mailing zoiets is als schieten met hagel. Je moet maar net een boekwinkel treffen, waar de juiste persoon het bericht leest, en bereidt is om een paar boeken te bestellen om het uit te proberen.
Een persoonlijk gesprek bleek het beste te werken. Je kan dan de boeken laten zien en je persoonlijke verhaal vertellen. Dat kost wel veel tijd. Het leuke is wel dat je vol passie en trots kan vertellen dat je kindje geboren is.
“We hadden niet verwacht dat het boek zoveel los zou maken”
Waar we ook erg blij mee zijn, zijn de ontzettend mooie en vaak warme reviews en e-mails die we krijgen. We hadden niet verwacht dat het boek zoveel bij mensen los zou maken. We zijn hier echt door geraakt.
Van het schrijven van het boek totdat het uiteindelijk in de winkels lag was een avontuur op zich. Het hele proces was een achtbaan van ontdekkingen, hoogtepunten en tegenslagen. Net als de verhalen in het boek. Wat dat betreft erg toepasselijk. We kregen het niet cadeau en de kans is groot dat ons volgende boek gewoon via een uitgeverij gaat. Maar met wat doorzettingsvermogen en geloven in onszelf hebben we het voor elkaar gekregen. Ons boek is af!! Het is overal te verkrijgen en de mensen vinden het erg mooi om te lezen. We zijn dan ook super trots!!!!
Iedereen bedankt voor alle support en hulp tijdens dit hele proces!
Groetjes,
Lian en André
Boeklancering
Mocht je eventueel geïnteresseerd zijn in ons boek of iemand een mooi avonturenboek cadeau willen doen, klik dan op één van onderstaande linken. Je vindt daar meer informatie.
- ISBN 9789463455602 : het leesboek (zwart wit, standaard leesboek)
- ISBN 9789463455619 : de Speciale Uitgave van het leesboek in kleur met veel foto’s.
Mocht je naar onze boeklancering willen komen, de 17e maart belooft een bijzondere middag te worden. Samen met de Centrale Bibliotheek van Den Haag en de NKBV hebben we het volgende georganiseerd:
- 13.30 uur inloop
- 14:00 – 15:30 Film & lezing Pacific Crest Trail, boekbespreking en signeersessie.
- 15:30 – 16:00 Korte pauze
- 16:00 – 17:00 Workshop lichtgewicht hiken & langeafstand wandelen.
- Locatie: Centrale bibliotheek Den Haag, Spui 68, Den Haag (Studio B)
- Kosten: Gratis
- Maximaal 150 deelnemers
- Workshop: Maximaal 20 deelnemers
Tijdens de workshop kun je uitgebreid vragen stellen en zo persoonlijk advies krijgen over je eigen materiaal die je mee kan nemen. Of je kan vragen stellen over de voorbereiding van je eigen lange afstand tocht. Voor de workshop is ruimte voor max. 20 deelnemers. Inschrijven gewenst via onderstaande link:
Lian en André zijn echte avonturiers. Attenborough, Cousteau en Amundsen waren hun helden, maar ondertussen nemen ze nu zelf als gids al 30 jaar mensen mee naar verafgelegen wildernissen. Het avontuur van verplaatsen door de natuur in een kajak, op de fiets of in een raft, is waar hun passie ligt. Maar het is vooral de ultralange afstand wandeling waar hun hart het meest naar uit gaat.