Wandelen langs de voormalige grens tussen Oost en West

Door Edwin Hagenouw | in samenwerking met Thüringen

Het voormalige grensgebied tussen oost en west Duitsland staat bekend als de Groene Band. Deze band loopt van de Baltische Zee tot in Vogtland. Tijdens de Koude Oorlog was dit het gebied met grensposten en een no-go area.

Hierdoor kon de natuur haar gang gaan en ontstond een enorm groen gebied met vele bijzondere planten en diersoorten. De Duitse regio Thüringen heeft maar liefst 763 kilometer van de Groene Band en daarmee ook het langste deel.

Wandelen langs de voormalige grens tussen Oost en West. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Met de vele waterwegen en bospaden strekt het gebied zich uit tot diep in de aangrenzende natuurgebieden. De Groene Band biedt daarmee dan ook volop mogelijkheden voor lange en bijzondere wandelingen in de ongerepte natuur.

Lees hier meer over de Groene Band

Herinneringen aan de Koude Oorlog

Het Point Alpha gedenkteken is een herinnering aan vier decennia geschiedenis. Op deze plek stonden de uitzichtposten van de NAVO en het Warschaupact tegenover elkaar.

Gedurende vier decennia stonden de NAVO en het Warschaupact hier vlak tegenover elkaar

Point Alpha is een onvergelijkbare getuige van de Koude Oorlog en een unieke plaats om meer te weten te komen over deze recente geschiedenis. Gedurende vier decennia stonden de NAVO en het Warschaupact hier vlak tegenover elkaar. Point Alpha staat op de oorspronkelijke locatie en kenmerkt de confrontatie tussen de twee machtsblokken.

Ga hier terug in de tijd en laat je meevoeren in herinneringen aan de bouw van de vestingwerken met hun ultieme grensbewaking. Leer hier ook over de wederzijdse militaire operaties uit die tijd en zie hoe de bevolking toen leefde.

Point Alpha. Herinneringen aan de Koude Oorlog. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

De observatiepost Point Alpha was tot 1989 een van de belangrijkste basissen van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Dit werd in de Koude Oorlog als een van de militaire hotspots beschouwd.

Expositie over de Koude Oorlog. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Drie grote permanente tentoonstellingen met multimedia en audiogidsen, de originele bouwwerken en de reconstructie van de grens in de laatste tien jaar maken de geschiedenis zichtbaar, tastbaar en begrijpelijk. Het gedenkteken en kunstwerk “Path of Hope” doet je nadenken over verleden, heden en toekomst.

Lees hier alles over Point Alpha

De Point Alpha route

De Point Alpha route, die overwegend over natuurwegen gaat, start in Schlossplatz Geisa en eindigt bij het Huis op de grens dat onderdeel is van het Point Alpha museum. De tocht duurt ongeveer vijf uur en is 14,6 kilometer lang. Het hoogste punt ligt op 435 meter en kent een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Vanaf de Schlossplatz in Geisa volgt de ‘Point-Alpha-Weg’ de Gangolfiberg met zijn meer dan 1000 jaar oude Zentgericht (een middeleeuwse rechtbank) naar het ‘Schlangenpfad’. Op de steile helling slingert het pad naar Bocksberg en verder richting Schleid. De route leidt niet naar het dorp, maar loopt over een heel mooi weidepad langs de bosrand met uitzicht op het Ulstertal.

Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Bij het ‘Kreuz der Geiserämter‘, dat je bereikt na een klim door het bos, is het de moeite waard om even te pauzeren vanwege het indrukwekkende panorama. Je hebt hier een geweldig uitzicht op de bergen van het ‘Hessisch Kegelspiel’. Als je Ulsterblick passeert, ga je verder door een prachtig bosrijke omgeving naar Wiesenfeld. Direct na het oversteken van de beek ‘Geis’ kom je in deze plaats aan. ‘Het huis aan de grens’ is de bestemming van de volgende etappe en onderdeel van het hierboven beschreven grensmuseum ‘Point-Alpha’. Over de Rasdorf-berg, met een uitzonderlijk mooi uitzicht op Geisa, in het midden van het Ulstertal, ga je terug naar Geisa.

Lees hier alles over de Point Alpha route

Premiumroute P16

Een prachtige wandelroute die je over de Groene Band leidt is de P16 Premiumroute. De Eichsfelder Schweiz met zijn kalksteenplateau en vele uitkijkpunten zoals de Asbacher Stein, Rachelsberg en Dietzenröder Stein vormen het geweldige decor voor deze wandelroute. Deze tocht loopt deels direct langs de Groene Band, de voormalige grensstrook die zich nu heeft ontwikkeld tot een uniek stukje natuur.

De Point Alpha route door Thüringen. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Het grensmuseum Schifflersgrund biedt ongeveer 1,5 kilometer aan oorspronkelijke grensversterkingen en toont interessante feiten over dit icoon uit de machtstrijd tussen Oost en West. Een mooie omweg leidt naar de kasteelruïne Altenstein, een voormalige boswachtersloge en een landgraafplaats. Kenmerkend zijn de grote taxusbomen die je onderweg tegenkomt, maar ook wilde kruiden en orchideeën maken de weg buitengewoon bijzonder.

Lees hier meer over de Premiumroute P16


Meer informatie over Reizen naar Thüringen vind je hier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.