Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

DE JUNGFRAU, MIJN EERSTE BERG-MARATHON

Een inspirerend artikel van Debbie van Kuijk

Voordat ik enthousiast begin te vertellen over mijn uitdaging: het volbrengen van de Jungfrau Marathon 7 september aanstaande, zal ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Debbie van Kuijk, 38 jaar uit Woerden. Onderneemster, moeder van Micha Kenneth van 11 jaar, vaste verkering en fanatiek hardloopster.

Naast hardlopen hike ik graag door de natuur en de bergen, sta ik ’s zomers graag op mijn wakeboard en ’s winters op een snowboard. Op dit moment ben ik in training voor de Jungfrau Marathon in Zwitserland, mijn eerste berg Marathon.

De komende drie maanden ga ik jullie maandelijks meenemen in mijn trainingen daarnaartoe. Want dat deze trainingen er anders aan toe gaan, dan een ‘normale’ Marathon, zul je wel begrijpen. De Jungfrau Marathon telt, naast de gebruikelijke 42,195 kilometer van een Marathon, namelijk ook nogal wat hoogtemeters. Al eerder liep ik drie Marathons op de weg (Rotterdam, Antwerpen en Frankfurt) en vond het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Waarom de Jungfrau?

In 2017 was ik daar via Asics voor een eenmalige estafette-loop. Ik liep samen met nog drie team-maatjes de Marathonafstand verdeeld in vier stukken. Het was mijn eerste keer daar en ik was direct verliefd op de regio. Na het lopen van de estafette, beloofde ik: ik kom ooit terug voor de hele Marathon. Mijn raceverslag van die dag vind je hier.

Jungfrau Marathon
Jungfrau Marathon estafette 2017. Foto: website Jungfrau

De Jungfrau Marathon staat bekend als één van de mooiste Marathons ter wereld.
De 4000 inschrijvingen waren dit jaar dat ook binnen anderhalve dag uitverkocht. Er lopen mensen uit vijfendertig verschillende landen mee.

De Jungfrau Marathon staat bekend als één van de mooiste Marathons ter wereld

De route loopt van Interlaken, het meer van Brienz, via het mooie plaatsje Lauterbrunnen en verder typische Zwitserse bergdorpjes, over de immens steile ‘muur van Wengen’ naar de finish op de Kleine Scheidegg. Onderweg geniet je van het uitzicht op de bergen de Mönch en de Eiger.

Route Jungfrau Marathon
Route van de Marathon, bron: www.jungfrau-marathon.ch

Zoals je op onderstaand plaatje kunt zien, bevat het parcours van de Jungfrau Marathon nogal wat hoogtemeters, 1829 meter wel te verstaan. Het stukje tussen Lauterbrunnen en Wengen (de muur van Wengen) telt een klim van 450 meter in een stuk van vijf kilometer.
En ook de laatste twaalf kilometer moeten redelijk killing zijn.

hoogtemeters Jungfrau Marathon
Hoogtemeters van de Marathon, bron: https://www.jungfrau-marathon.ch

Training

Inmiddels ben ik nu al zo’n 15 weken aan het trainen. Mijn laatste Marathon was op 28 oktober 2018, dus nadat ik daar rustig van was bijgekomen, ben ik de trainingen langzaam aan het opbouwen gegaan.

Ik word getraind door Leatitia van Ik begin vandaag. Zij heeft de Jungfrau Marathon zelf al 6x gelopen en daardoor heb ik er alle vertrouwen in dat zij mij op de juiste manier gaat klaarstomen voor deze uitdaging. So far so good. De trainingen bevallen mij goed, maar met nog 3 drie maanden te gaan, beginnen ze pittiger te worden.

Omdat ik privé en met mijn eigen bedrijf Fit, Fun & Run erg druk ben, is het wat lastig soms om de drie trainingen in de week te bouwen, maar vooralsnog lukt het prima.
Bij een druk leven hoort ook een uitlaatklep en dat is hardlopen voor mij.

de muur van Wengen
De muur van Wengen, hier kun je zien hoe stijl het is, mensen wandelen gebogen. Eigen foto: Debbie van Kuijk

In mijn volgende artikel zal ik jullie wat meer over deze manier van trainen vertellen. Want hoe train je nu voor deze hoogtes in Nederland? En wat is er zo anders aan het trainen voor deze Marathon?

Volg jij mij in mijn trainingsavonturen? Je kunt mij ook vinden op Instagram: @fitfunrun_
Vragen en/of reacties zijn welkom!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “DE JUNGFRAU, MIJN EERSTE BERG-MARATHON”

 • Wim
  20 juni 2019 at 07:55

  Met een PB daar van onder de 4:30 kan ik je maar één raad geven … GENIET! Succes Debbie.

  • Debbie van Kuijk
   Debbie van Kuijk
   21 juni 2019 at 09:32

   dank je wel Wim! ik kijk er erg naar uit. en lekker snel zeg 4:30 wauw! dat gaat mij sowieso niet lukken, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer