Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

In het afgelopen jaar rende ik meer dan 5.000 kilometer van Apeldoorn naar Santiago. Eenmaal terug in Nederland moet ik op zoek naar een dak boven mijn hoofd, ik heb immers mijn huis opgezegd, mijn meubelen verkocht en de overige spullen bij een boer in de opslag. Geert van Nispen, ook reisreporter bij Mountainreporters, komt op de lijn. Hij heeft zichzelf een jaar cadeau gedaan en heeft in dat jaar in uithoeken van Europa verkend en rondgerend. Hij heeft besloten dat leven voort te zetten en vertrekt al snel weer naar Biarritz om van daar naar Santiago te rennen.

Gezien het feit dat hij net als ik veel van huis is, wil hij wel een deel van zijn woning aan me verhuren. Ik bezoek zijn huis en al snel belanden we in de tuin met een fles Rioja. Nog voor het gesprek ten einde is, is besloten dat we huisgenoten worden en… een nieuw avontuur ziet het levenslicht. De Munro Missie 2023 is geboren. Fokke en Geertje gaan op avontuur in Schotland…

Schotland

Schotland en ik zijn vriendjes. In het verleden maakte ik er diverse trektochten. Ik liep de West Highland Way en de Great Glen Way, beklom drie keer de Ben Nevis, rende met een vriend de tweedaagse oriëntatierace de Lowe Alpine Mountain Marathon, renoveerde een huis op het eiland Cumbrae, liftte in drie weken met 55 liftgevers heel Schotland door en coachte collega Paul op zijn West Highland Way ultrarace.

Schotland is veel ruiger dan bijvoorbeeld de Alpen. Er zijn veel minder voorzieningen, nederzettingen en paden. Schotland kent het right to roam, je mag overal lopen als je maar geen zwerfvuil achterlaat. Het ruige, desolate landschap resoneert met en in mij. In een vorig leven was ik een Schot en rende ik in kilt door het natte hoge gras. Afijn, ik had er geboren moeten worden.

Summum was een hike van een week met een vriend door het ruigste deel van Schotland onder Ullapool, waar we naartoe liftten bovenop de hete teer achterop de vrachtwagen van een asfalteringsploeg. We moesten op het dak kloppen om eraf te mogen. Een week lopen zonder enig teken van civilisatie.

Munro’s

Vanuit de voorliefde voor dit prachtige land ontstond de droom om alle Muno’s af te tikken en compleationist te worden. Een Munro is een Schotse berg of heuvel met een hoogte die minstens 3000 voet ofwel 914,4 meter bedraagt. Deze bergen ontlenen hun naam aan Hugh Munro (1856–1919), die als eerste een complete lijst van deze bergen, bekend als Munro’s Tables opstelde, of probeerde op te stellen, in 1891. De bekendste Munro is ongetwijfeld Ben Nevis nabij Fort William. Het is de hoogste berg in Schotland en het volledige Verenigd Koninkrijk met een hoogte van 1.344 meter.

De huidige lijst van de Scottish Mountaineering Club telt 282 Munro’s. Ondanks hun relatief beperkte hoogte, is het bewandelen of beklimmen van de Munro’s niet eenvoudig, gezien hun hoge breedtegraad en het verraderlijke Schotse weer dat vaak onder invloed staat van Atlantische storingen. Zelfs in de zomer kunnen de weersomstandigheden nabij een top gevaarlijk zijn: dikke mist, sterke wind, hevige regen en temperaturen onder nul komen vaak voor. 

Het beklimmen in de winter is enkel weggelegd voor ervaren bergbeklimmers en deze beklimmingen worden tot de meest uitdagende beklimmingen van Europa gerekend. Veel bekende klimmers zoals Joe Simpson (Leestip: boek Over de rand ) hebben hun roots in de Schotse hooglanden. Sommige wandelaars zijn niet voldoende voorbereid op de vaak extreme weersomstandigheden op de top, waardoor soms doden vallen, vaak door wegglijden op natte rotsen en ijs.

Completionisten 

Personen die de top van alle 282 Munro’s bereikt hebben, worden completionisten genoemd. Archibald Eneas Robertson begon met klimmen in 1889 en was de eerste die in 1901 alle Munros had beklommen. De laatste die hij op zijn naam schreef was Meall Dearg (953 m) in Glen Coe. Inmiddels hebben ruim 7.000 mensen deze uitdaging herhaald, daaronder 15 Nederlanders.

Gemiddeld doen mensen er zo’n tien jaar over om alle Munro’s te beklimmen. Het snelheidsrecord ligt op 39 dagen, 9 uur en 6 minuten. Stephen Pyke zette dat record in 2010. Een dame die een inspirerend project neerzette was Emily Scott met haar Project 282 waarmee ze een ononderbroken en vrijwel geheel zelfvoorzienende tocht langs alle Munros maakte.

Ze reisde 2.200 kilometer lopend en 2.600 kilometer op de fiets, met in totaal 198.000 meter hoogteverschil. Ze was 120 dagen continu onderweg en sliep in bothies of wildkamperend in haar tent. Je kunt meer over haar ‘project 282’ lezen op de website van het British Adventure Collective

Munro Missie 2023

Als ik zo met Geert in de tuin zit, deel ik de droom om alle Munro’s af te tikken. Geert haakt meteen aan en wrijft als rennende avonturier in zijn handen. De Munro Missie 2023 is geboren. Twee rennende avonturiers vinden elkaar. Samen met Geert ga ik vanaf 1 februari Munro’s aanvallen, rennend 282 bergtoppen aan elkaar knopen en daarmee de snelste Munro baggers van Nederland worden. Een tocht van 4.500 kilometer en 200.000 hoogtemeters en een miljard midges.

Gezien het feit dat we per 1 februari starten zal het een loodzware uitdaging worden, qua weersomstandigheden, qua logistiek en qua dimensies. Dit is zonder twijfel het zwaarste trucje dat wij beide ooit zijn aangegaan. Ik knijp dan ook in mijn handjes dat ik in Geert een collega-avonturier heb gevonden die deze loodzware expeditie durft aan te gaan.

Extra risico’s

Het feit dat we gaan rennen brengt extra risico’s met zich mee qua wegglijden. Een enkel of pols is zo gebroken. Het weer valt niet te voorspellen en dus kan het zijn dat we de route en volgorde regelmatig moeten aanpassen vanwege lawinegevaar en sneeuwval. De Schotse bergen zijn verraderlijk en kunnen soms arctisch aandoen. Schotland is het land dat bekend staat om haar vier seizoenen in één dag. Dit zal veel vragen van ons en onze gear.

We moeten wildkamperen in weer en wind want sommige gebieden kennen totaal geen dorpjes en onderkomens. We gaan proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van bothies, eenvoudige berghutten, meestal zonder slot en openbaar, gratis toegankelijk. Ze zijn tamelijk veelvoorkomend in de Schotse Hooglanden. De meeste bothies liggen op afgelegen locaties, waar je alleen te voet, fietsend of met de boot kunt komen.

Veel van de bothies zijn in beheer van de Mountain Bothy Association. Op de website van de MBA kun je een overzicht vinden van alle bothies die door hun onderhouden worden. Een bothy is over het algemeen zeer eenvoudig en kent geen stroom of water en je boodschappen laat je in het wild achter. Misschien is er een schep om het te begraven.

Toch zullen we ook zo nu en dan gebruik maken van hotelletjes om op te warmen en vooral gebruik te maken van een warme douche. Uit ervaring weten we beide dat rennende kerels gaan stinken. Stop er twee in een tent, dan heb je pas echt een sterke odeur. We gaan dan ook in de maand voor vertrek een aantal adressen in Schotland zoeken die we kunnen inrichten als basiskamp vanwaar we clusters van bergen kunnen aanvallen. We laten daar onze expeditiemaaltijden bezorgen en kunnen opladen voor we er weer tegenaan gaan.

Planning, voorbereiding en financiering

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor dit monsterproject in volle gang. Ik voorzie een woonkamer vol kaarten waarop routes en bothies in kaart worden gebracht. De gear uitgelegd in de kamer en overal de overbodige grammen uitsnijden en -knippen. Tussendoor rennen we trails en zullen aan de bak moeten om fysiek een beetje klaar te zijn voor ons avontuur.

De afgelopen maand zijn veel partners toegetreden tot team282peaks die ons voorzien van uitrustingstukken. Tevens zijn er een select aantal mediakanalen, waaronder Mountainreporters, aangesloten zodat we ons verhaal kunnen delen met een groot aantal lezers.

Geert en Jan Fokke in training

We zullen zeker vier maanden van huis zijn en om de kosten te dekken hebben we een aantal ludieke acties in het leven geroepen. Zo kun je als particulier of organisatie je eigen Munro(s) adopteren en komt met een boodschap op onze websites te staan. Je ontvangt dan een boek en een persoonlijke videoboodschap vanaf de top van je berg.

Ook is het mogelijk iemand een berg cadeau te doen voor de verjaardag of het nieuwe jaar. Die persoon krijgt dan een leuke videoboodschap vanaf de top. Voor grotere organisaties is het mogelijk om een berg te adopteren en een duopresentatie voor-, tijdens en of na het avontuur. Meer informatie voor bedrijven vind je hier.

Wij hebben ontzettend veel zin in dit grote avontuur. We gaan vrijwel dagelijks bloggen over onze avonturen en delen beelden op social media. We zijn blij dat ook Mountainreporters onderdeel is van team282peaks. We gaan op dit outdoorplatform regelmatig berichten over onze voortgang.

Meer info: Jan Fokke: expeditionlife.nl | Geert: geertvannispen.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer