De ultieme uitdaging in trailrunning: Stubai Ultratrail

Door Edwin Hagenouw

De Stubai Ultratrail wordt steeds meer de ultieme uitdaging in Trailrunning. Veel spectaculairder, moeilijker en mooier dan de derde editie van deze race kan het eigenlijk niet worden. Dit is trailrunning zoals het is bedoeld, met een maximale lengte van 65,6 kilometer, 6.027 hoogtemeters en de finishlijn op een hoogte van meer dan 3150 meter bovenop de Stubai gletsjer. De race start om middernacht in de Olympische stad Innsbruck. Tijdens deze editie deden 28 Nederlanders mee, 9 vrouwen en 19 mannen. Bekijk hun resultaten in dit totaaloverzicht.

Extreme uitdagingen en hoge temperaturen

Door deze extreme uitdagingen en hoge temperaturen ploeterend, was Cristofer Clemente uit Spanje (Team Salomon) niet te stoppen en vierde zijn triomf zoals hij vorig jaar deed met een formidabele solo-race in 9:01:08 uur. Op de tweede en derde plaats kwamen de Oostenrijker David Wallmann uit Salzburg (9:20:12 uur, Salomon Running Team) en de lokale held Christian Stern (9:38:00).  De Stubai Ultrarun vond plaats onder geweldige omstandigheden en hoge zomertemperaturen, net als in 2018.

Met sneeuw bedekte bergtoppen. Foto: Stephan Wieser

In het vrouwenevenement kwam de regerend titelverdediger Kristin Berglund uit Zweden (Salomon Running Team Austria) als eerste binnen met 10:48:08 uur gevolgd door de Zwitserse Denise Zimmermann (12:12:30 uur) en de Oostenrijkse Sophie Schnabel (13:13:39 uur). In totaal namen 700 atleten deel aan de race op de Stubaier-gletsjer.

De start van de Stubai Ultratrail in Innsbruck. Foto: Stephan Wieser

Er was veel nieuw op deze derde Stubai Ultratrail, die langer, zwaarder en mooier was dan de trail van vorig jaar. Juist deze mix van extreme atletische uitdagingen en een intensieve hardloopervaring vanaf middernacht weerspiegelden de atmosfeer bij de start voor het plaatselijke theater in Innsbruck. De spanning was voelbaar TVB-voorzitter Sepp Rettenbacher de 255 Utra-sporters de nacht in stuurde. Toeschouwers en fans verlichtten de eerste meters van het parcours aan met fakkels.

Videoverslag Ultratrail 2019

Stubai 9K

Voor de eerste keer dit jaar waren er nog drie andere opties om deel te nemen naast de Stubai Ultratrail. Nieuw was de STUBAI 19K – 18,6 kilometer lang en 1.998 hoogtemeters met een start in de Klaus Äuele. Ideaal voor de triatleet voor Johannes Hinterseer. De winnaar van de 35 kilometer-afstand van vorig jaar won onder 2:28:15 uur net zo zelfverzekerd als in het voorgaande jaar. De Brit Andrew Syme werd tweede (2:36:14 uur) gevolgd door Dennis Soish (2:39:40 uur, Runskills.de). In de vrouwenwedstrijd  won Melanie Meyer (Uhldingen-Mühlhofen) met 1:54:53 uur voor de Oostenrijkse Madeleine Schwarz (2:01:35 uur) en Klára Jakesová uit Tsjechië (2:03:17 uur).

Stubai 35K

De STUBAI 35K met een lengte van 35,1 kilometer en 3.808 hoogtemeters met een start in Neustift was een spannende wedstrijd, met name in het vrouwenevenement. De triatleet Silvia Felt (Salomon) ging lange tijd aan de leiding, maar werd uiteindelijk gepasseerd door Marie Mühlhuber en Susi Lell (beide Salomon Running Team). Op de 30e kilometer in de Dresdner-hut nam de ervaren triatleet Felt weer de leiding. Ze verdedigde haar voorsprong tot de finishlijn, die ze bereikte om 6:30:33 uur. Mühlhuber vocht hard om de tweede plaats te bereiken voor de Allgäu-atleet Susi Lell.

De atleten in de herencompetitie zorgden voor een Oostenrijkse top drie. Philipp Brugger, de winnaar van de eerste STUBAI ULTRATRAIL twee jaar geleden, gaf de voorkeur aan de kortere route deze keer en werd gevolgd door Marian Staller en Volker Sauerzopf .

Stubai 8K

De STUBAI 8K is een uitdaging voor alle bergexperts. Na de start bij het dalstation in Mutterberg ging het parcours zonder één vlakke meter omhoog over ijs, sneeuw en rotsen. Op deze korte afstand moeten 1.394 hoogtemeters worden beklommen. De herenwedstrijd werd gewonnen door Philpp Plunger uit Italië. De Duitser Bastiaan Reichart eindigde tweede en zijn landgenoot Markus Bergler pakte het brons. De resultaten van de vrouwenwedstrijd waren ook duidelijk. Katharina Schneider uit Duitsland werd met een enorme voorsprong eerste, voor Franca Kohl en Marina Bergler.

Stubai Ultratrail in 2020

De datum voor 2020 is al vastgelegd. Volgend jaar vindt de Stubai Ultratrail plaats op 3 en 4 juli. Ben jij erbij?


Alle informatie over de Stubai Ultratrail vind je hier


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer