Wie naar de bergen gaat, heeft andere materialen nodig tijdens een wandeltocht dan wanneer je in Nederland een blokje om loopt. In outdoorwinkels is er zo’n enorm assortiment aan kleding en uitrusting voor bergwandelen te koop, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is niet altijd nodig om de duurste hightech producten te kopen voor een bergwandelvakantie.

Wel is het vaak zo dat de duurdere producten qua pasvorm, functionaliteit en gewicht beter zijn dan de goedkopere, maar overdrijf niet. Hieronder geven we je wat tips voor het kopen van je bergwandeluitrusting.

Schoenen

Goede schoenen zijn de bepalende factor voor goed en plezierig bergwandelen, net als de bijbehorende sokken. Outdoorwinkels kunnen je hierover het best informeren. Pasvorm is naast het juiste type schoen voor de specifieke activiteit het belangrijkste criterium.

Wandel/bergschoenen worden naar inzetbereik geclassificeerd

A-schoenen zijn lage wandelschoenen, erg geschikt voor (dag)wandelingen over goede paden zonder grote hoogteverschillen. Ze geven veel vrijheid bij de enkel en bij het afwikkelen van je voet, maar zijn minder geschikt voor paden met losse stenen of sneeuw.

B-schoenen worden trekkingschoenen of softwalkers genoemd en zijn geschikt voor lange bergwandelingen en niet te moeilijke huttentochten. Deze schoenen geven iets meer steun aan voet en enkels dan lage schoenen en hebben door een buigzame zool en dempingkussen een hoog loopcomfort. De hoge schacht voorkomt dat steentjes, sneeuw en nattigheid door lang gras in de schoen komt. De zool van dit type schoen is niet bedoeld om treetjes te schoppen of houvast te bieden in bevroren sneeuwvelden.

Hanwag. Partner van Mountainreporters.

C-schoenen zijn stugger dan B-schoenen en hebben een stijvere zool, die soms verstevigd is. Deze schoenen zijn bedoeld voor huttentochten door hoogalpien terrein met sneeuwvelden. Onder C-schoenen passen in de meeste gevallen stijgijzers.

D-schoenen hebben een volledig stijve zool en zijn bedoeld voor hoogalpiene tochten in sneeuw en ijs. Voor de wandelaar zijn deze schoenen ongeschikt. Het minder goede loopcomfort door de stijve zool maakt dat ze minder geschikt zijn voor paden. Het heeft dus geen zin dit soort schoenen te kopen als je ze niet nodig hebt.

Je kunt je nieuwe schoenen van te voren testen door er een paar wandelingen op te lopen. Denk bij leren schoenen ook aan het onderhoud van het leer.

Rugzak

Kies een rugzak die past bij het gebruik. Neem voor dagwandelingen een lichte rugzak van 20 tot 30 liter. Voor meerdaagse huttentochten is een volume van 40 liter voldoende. Voor trektochten met complete kampeeruitrusting heb je een rugzak nodig met een inhoud van 55-80 liter. Mountainreporters heeft een partnership met Lowe Alpine en Osprey, beiden zijn gespecialiseerde leveranciers van sportrugzakken.

Kleding

Bergsportkleding moet in de eerste plaats functioneel en duurzaam zijn en een goede bescherming bieden tegen kou, wind, regen en sneeuw. Het ‘meerlagensysteem’ heeft bewezen het meest efficiënt te zijn: Een onderlaag die het transpiratievocht afvoert en de huid droog houdt. Daaroverheen draag je één of meerdere isolatielagen die sneldrogend en ventilerend zijn om je warm te houden. En tot slot een buitenlaag die beschermt tegen wind en regen.

Het lagensysteem biedt veel aanpassingsmogelijkheden met een beperkte hoeveelheid kleding. Neem kleding die gemaakt is van een modern (kunststof)materiaal of moderne (merino)-wol. Vermijd katoen. Dat droogt langzaam en isoleert slecht in natte toestand. Kunstvezels en (merino)wol daarentegen nemen niet of nauwelijks vocht op en zijn zowel droog als nat veel lichter van gewicht.

Onderlaag

De onderlaag bestaat uit ‘hightech’ thermokleding. Een tweede thermoshirt is nuttig bij grote kou, of om aan te trekken na de tocht.

Isolerende tussenlaag

De tweede laag zorgt voor warmte en isolatie en bestaat uit één of twee dunne fleecetruien. Winddicht fleece (windstopper) is prijziger en minder ademend dan gewoon fleece, maar wel goed winddicht als je geen jas draagt. Een bergbroek moet winddicht zijn en snel drogen, en is daarom het beste gemaakt van kunstvezel, eventueel in combinatie met katoen (meer comfort). Stretchmateriaal is prettig voor meer bewegingsvrijheid. Versterkingen aan knieën en zitvlak verlengen de levensduur.

Buitenste laag

De buitenste laag moet goed wind- en waterdicht zijn en bij voorkeur robuust. Inmiddels zijn er zo veel matrialen op de markt dat je door de bomen het bos net meer ziet. Laat je voorlichten in de buitensportwinkel.

Wanneer je doorgaans wandelt in een winddicht fleecejack en je een jas alleen nodig hebt als het harder gaat regenen, is het de moeite waard een zo licht mogelijk outdoorjack te kopen. Een goede regenjas hoeft overigens geen vermogen te kosten. Hoe vaak heb je die immers echt nodig?

Rab Kinetic in actie.

Een overbroek (regenbroek) beschermt je benen tegen regen en kou. Het is handig wanneer je een overbroek kunt aantrekken zonder je bergschoenen uit te hoeven doen. Een rits in de broekspijpen is daarvoor noodzakelijk. Goed sluitende gamaschen voorkomen dat sneeuw in je schoenen komt; let op een sluiting onder je schoen door.

Handschoenen, sjaal en muts horen ook ’s zomers tot de standaard bergwandeluitrusting. Een muts, die ook oren en nek bedekt (bijv. bivakmuts) mag niet ontbreken, evenals een pet, die op warme dagen voorkomt dat je een zonnesteek oploopt of je neus verbrandt.

Zonnebril

Een goede zonnebril is een belangrijk onderdeel van de uitrusting. Hoe hoger in de bergen, hoe feller het zonlicht. Sneeuw zorgt voor extra reflectie van het zonlicht. Dat kan leiden tot geïrriteerde ogen of zelfs tot sneeuwblindheid . Ga je zomers de bergen in? Kies minimaal een bril van categorie 3.

Julbo Vermont Classic

Ga je ’s winters op pad of ga je het hooggebergte in, kies dan eventueel een bril van categorie 4 die nauw op het gezicht aansluit. Voor poolreizigers en mensen die op extreem grote hoogte komen zijn er speciaal ontwikkelde brillen. Lees ook over de sportieve en gespecialiseerde zonnebrillen van onze sponsor Julbo.

Altijd in de rugzak

Sommige dingen heb je altijd bij je in de bergen. Ook als je dagtochten maakt vanuit het dal:

Eten en drinken

Fleecetrui

Jas

Lichte regenbroek

Muts

Handschoenen

Oriëntatiemiddelen

EHBO-setje

Noodsetje bestaand uit een aluminium reddingsdeken, zaklampje (voor wanneer de tocht uitloopt), zakmes, fluitje, opgeladen mobiele telefoon, een powerbank om je mobiel op te laden en reparatiemateriaal zoals sporttape en een stukje touw.

Lees ook: tips voor het inpakken van je dagrugzak

Bron: Harald Swen | NKBV.nl

Korting op je spullen en een reisverzekering

Vergeet niet voordat je op pad gaat, je uitrusting thuis rustig en op tijd uit te proberen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Moet je nog veel aanschaffen? Denk dan eens aan een lidmaatschap van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV). Als NKBV-lid krijgt je bij Bever namelijk altijd 10% korting op het assortiment. Vergeet ook een goede gespecialiseerde reisverzekering niet.

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer