Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Zweeds Lapland dag 5: Vindelfjällens natuurreservaat

Een reisverhaal van Maartje Bevers

Wederom vroeg uit de veren na de goede nachtrust in het heerlijke hotel Clarion en een goed ontbijt gingen we verder op onze roadtrip. We hadden vanuit Arvidsjaur (lees reisverslag) 2,5 uur rijden voor de boeg. Neem een half uur extra tijd had Ankie, onze gids vandaag, gezegd, in verband met ‘de bumpy road’.

ammarnas
Tussenstop onderweg naar Ammarnäs. Foto: Edwin Hagenouw
Ammarnas zweden
Tussenstop onderweg naar Ammarnäs. Foto: Edwin Hagenouw

Nou die hobbelige weg kwamen we zeker tegen! De rit naar Ammarnäs was uitzonderlijk mooi. De dag begon bewolkt en enigszins fris. We waren nog maar even onderweg en de zon stond weer hoog aan de hemel en de temperatuur liep weer op. Dat nodigde ons uit om na een uur een tussenstop te maken. Je moet je voorstellen: de hele rit vergaap je je aan al het moois wat voorbij komt.

Het natuurreservaat Vindelfjällen, dat 550.000 hectare beslaat, is het het grootste beschermde natuurgebied van Zweden en een van de grootste van Europa. Het gebied is twee maal zo groot als Luxemburg.

Prachtige vergezichten van meren en bossen zover als je kunt kijken. Ik dacht, ik wil uit de auto en de natuur in. Aan de oever van een mooi meer tussen de bergen een paar mooie foto’s gemaakt en even de omgeving en de frisse lucht opgesnoven. Maar ik wilde alleen maar meer en meer, me laten onderdompelen in deze prachtige omgeving. Want ik wist niet wat ons deze dag nog te wachten stond……

Ammarnas
Aankomst in Ammarnäs. Foto: Edwin Hagenouw

Ammarnäs

Bij ons hotel, Ammarnäs Wardshus, aangekomen werden we welkom geheten door de eigenaar. Wij waren blij verrast door de frisse, modern ingerichte kamers, maar met name door de locatie aan een meertje.

Het is hier echt 100% outdoor en easy, wat volgens ons helemaal past bij deze roadtrip

Het uitzicht vanaf het terras en vanuit onze kamer was echt adembenemend. Het is hier echt 100% outdoor en easy, wat volgens ons helemaal past bij deze roadtrip. Dit is een prachtige uitvalsbasis voor hikes, en Het Wärdshus is een echte toplocatie voor sportvissers.

Wardshus ammarnas
Ammarnäs Wärdshüs. 100% outdoor. Foto: Edwin Hagenouw

Onze Sami-gids Ankie arriveerde al snel en onder het genot van een kop sterke koffie op de veranda vertelde ze ons wat meer over het bijzondere dorpje Ammarnäs. De kleine gemeenschap ligt midden in een delta- en merengebied, een bekende plaats voor de trekvogels. Op het hoogtepunt van de vogeltrek vindt je hier maar liefst 350 soorten vogels.

Laat in de avond hebben we de “Potato Hill”, deze ligt op vijf minuten lopen van ons hotel, beklommen. Vanaf de top van dit bekende heuveltje heb je een perfect uitzicht over de regio en de delta.

Het dorpje heeft ongeveer 68 bewoners en ligt sfeervol en bijzonder gelegen rondom de grote meren (vol vis) waar wij op uit kijken vanaf de veranda. Er is sinds kort een kleine supermarkt aanwezig, waar iedere bewoner erg blij mee is. Voorheen moest men voor een pak melk 90 kilometer rijden. Vanzelfsprekend doet iedereen hier nu zijn boodschappen, zodat de winkel in ieder zal kunnen overleven.

Ankie en Mikael en de jämthunden

En dan gaan we met Ankie mee. We laten ons verrassen, totaal nog niet wetend in wat voor wereld we terecht komen. Na kort overleg over wat we mee moeten nemen qua kleding et cetera rijden we met onze huurauto achter de grote 4×4 van Ankie aan naar een parkeerplaats. We hebben onze eigen auto nodig, omdat we aan het eind van de dag graag terug willen hiken naar deze plek.

sami boot
Deze sami-boot is gemaakt volgens eeuwenoude technieken. Foto: Edwin Hagenouw

Oh ja, zegt Ankie tussendoor nog even voordat we op het kiezel strand aankomen, we hebben twee honden en één ervan is een jonge pup. Het zijn beiden Jämthunden.

Jämthund: Het oudste hondenras dat bestaat. Zij zijn de eerste honden na de wolf zeg maar. En ze zijn spierwit en zo mooi! Deze honden worden door de Sami ingezet voor de jacht op elanden. Deze jacht vind meestal plaats in september. Vroeger, toen de Sami met speren jaagden op beren, was de jämthund hun vaste begeleider.

ammarnas
Mikael Vinka bij de prachtige boot. De jämthund puppy zit er al in. Foto: Edwin Hagenouw

In de verte zien we een prachtige houten roeiboot met een forse buitenboordmotor liggen. Zouden we daarmee gaan varen? Bij de boot aangekomen wacht Mikael, de man van Ankie, ons op en worden we blij begroet door de twee prachtige honden. Mijn dag kan niet meer stuk met de mooie pup die om me heen dartelt, terwijl een oudere ervaren hond alles op een afstand in zich opneemt. Hij moet nog even wennen aan het nieuwe gezelschap.

jamthund
Speurend naar elanden, net als wij. Foto: Edwin Hagenouw
mikael vinka
Op volle snelheid over een van de meren. Foto: Edwin Hagenouw
jamthund sami
Mini jämthund en ik in de boot. Foto: Edwin Hagenouw

Hup, spullen in de boot en zwemvesten aan. Edwin voorin met de camera’s. De grote witte  hond staat vooraan aan de boeg en zo varen we het prachtige merenlandschap in. Overal bergen om ons heen.

rendier aan waterkant
Een groot rendier zoekt verkoeling aan de waterkant. Foto: Edwin Hagenouw
sami
Ankie, een jämthund en ik. Foto: Edwin Hagenouw

Ik kijk mijn ogen uit en ben er stil van, zo puur als de natuur hier is, geen andere mensen alleen wij. Dit is het zoals ik me Lapland had voorgesteld maar in het echt was het nog mooier. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is zien we een enorm rendier staan aan de waterkant. Heel relaxed zoekt hij wat verkoeling op deze ongelooflijk hete dag.

sami dorp
Het sami-dorp. Foto: Edwin Hagenouw
lord of the rings
De wereld van ‘The Lord of the Rings’. Foto: Edwin Hagenouw

Na ongeveer twintig minuten varen door het meest heldere water wat ik ooit heb gezien, zie ik in de verte een plek met huisjes. Langzaam komen we dichter bij en als ik het allemaal beter zie krijg ik het gevoel alsof we zo de wereld van “The Lord of the Rings” invaren.

jamthund
Ammarnäs in Zweeds Lapland. Foto: Edwin Hagenouw

Ankie zegt: ‘hier wonen wij’. Op dat moment realiseer ik me wat we gaan doen vandaag. Een dagje het Sami leven beleven van Ankie en Mike. We meren even kort aan en de hond springt van boord en loopt via de oever verder naar hun huis en verwelkomt ons als we aanmeren. De puppy blijft bij ons aan boord en verliest zijn grote vriend geen moment uit het oog.

Ik werp een eerste blik op het dorpje en de omgeving en ben overweldigd door wat we hier zien

Als de boot wat schommelt verliest het kleine hondje zijn evenwicht en valt overboord. Een snel reagerende Mikael achter in de boot grijpt de hond met één hand in zijn nekvel en trekt hem binnenboord. Alsof er niets is gebeurt schudt het hondje zichzelf droog en zoekt de grote witte hond. Net als hij werpen we een eerste blik op het dorpje en de omgeving en ik ben overweldigd door wat we hier zien. Eigenlijk zijn er niet voldoende woorden voor om dit te beschrijven. Dit moet je gewoon zelf een keer ervaren. Minimaal één keer in je leven!

Het dorp

Figuurlijk moet ik even op adem komen als we aan land zijn gegaan en onze eerste stappen zetten in Sami Ecolodge Geunja. Ankie laat ons de twee gastenverblijven en het hoofdhuis zien, dit is het huis waar zij zelf het grootste deel van het jaar wonen. Alles is hier helemaal in de Sami leefstijl. Ankie gaat de lunch voorbereiden en wij krijgen een rondleiding van Mikael over het terrein.

Mikeal Vinka
Mikael Vinka geeft een rondleiding. Foto: Edwin Hagenouw

Mike verteld ons over de Sami cultuur en hoe het leven was en is voor zijn bevolking. Wij hangen aan zijn lippen en hebben veel vragen die hij allemaal geduldig en met enorme betrokkenheid beantwoordt. De rust die deze man uitstraalt is een perfecte match met de omgeving waarin we ons bevinden.

sami bouwstijl lapland
De traditionele sami-bouwstijl. Foto: Edwin Hagenouw

Ik vind het ongelooflijk interessant om zoveel te leren over een voor mij eigenlijk totaal onbekend volk en de bijzondere cultuur. Een cultuur die zoveel dichter bij de natuur staat dan de Westerse wereld.

de plek waar we op dat moment letterlijk bovenop staan heeft een goede spirit en geeft veel energie

Dit terrein is bijvoorbeeld uitgekozen omdat het voor Mike gelijk goed voelde en de plek waar we op dat moment letterlijk bovenop staan heeft een goede spirit en geeft veel energie. En ik moet toegeven, alhoewel ik niet heel erg zweverig ben, dat ik hem wel gelijk moet geven.

sami cultuur
Een bijzondere plek voor een goed verhaal. Foto: Edwin Hagenouw

Mikael Vinka vertelt over zijn eigen leven als Sami. Hoe hij jaagde, viste en huizen bouwde samen met zijn vader en grootvader. Je merkt in alles hoeveel respect hij heeft voor zijn voorouders. De onderdrukte emotie die hij laat zien tijdens het vertellen van zijn verhalen maakt dat je je echt verbonden voelt met deze plek en de Sami. Dit is allemaal echt en puur en dat voelt goed voor mij.

Zweeds Lapland
Sami Ecolodge Geunja. Ammarnäs in Zweeds Lapland. Foto: Edwin Hagenouw

Twintig jaar geleden hebben Ankie en Mikael zich gevestigd op dit terrein midden in dit prachtige natuurgebied wat onderdeel is van het grootste natuurreservaat van Europa. Daarnaast hebben Ankie en Mike ook nog een huis in Ammarnäs. Daar hebben we wél een wasmachine, knipoogt Ankie naar me. Het mooie namelijk van dit dorp is dat er geen gas en elektriciteit aanwezig is. Ook geen stromend water vanzelfsprekend, maar dat is geen probleem, want de eigen waterbron met het lekkerste water ooit, bevindt zich op loopafstand. Het water heeft altijd een temperatuur van vier graden Celsius, dus het bevriest nooit.

bron
De bron met puur water. Foto: Edwin Hagenouw

Alles is gebouwd volgens de stijl en gebruiken van de Sami. Sommige gebouwtjes zijn echt oud en stonden verspreid over Lapland. Omdat hij deze graag wilde bewaren en conserveren heeft Mike deze samen met zijn vader verplaatst. Steen voor steen hebben ze de gebouwen afgebroken, alle onderdelen genummerd.

Sami Ecolodge Geunja
Sami Ecolodge Geunja. Foto: Edwin Hagenouw
sami
Sami Ecolodge Geunja. Foto: Edwin Hagenouw
sami ecolodge
Sami Ecolodge Geunja. Foto: Edwin Hagenouw

In de winter, over het ijs, hebben ze met sneeuwscooters alle materialen naar het dorp vervoerd. Daar hebben ze de gebouwen met eeuwenoude technieken weer opgebouwd. Een enorme klus, zoals je begrijpt, maar het resultaat mag er zijn!

sami
Een echt oud gebouwtje. Op de achtergrond de gastenverblijven. Foto: Edwin Hagenouw

Ook hun eigen huis en de gastenverblijven zijn gebouwd volgens sami-technieken. Alle materialen, inclusief de grote leistenen voor de ondersteuning en op de daken hebben ze een voor een boven uit de bergen gehaald. Dat noemen ze dus monnikenwerk.

Rendieren en elanden

De Sami’s zijn zelfvoorzienend en de rendieren zijn het centrale middelpunt van hun bestaan. “Zonder rendieren zijn er geen Sami”, zegt Mikael. Iedere Sami familie heeft ook zijn eigen rendierenfarm. De grootste problemen op dit moment zijn de droogte en het jachtbeleid rondom wolven en de veelvraat (wolverine). Ze zijn een groot gevaar voor de rendieren. Deze roofdieren mogen alleen afgeschoten worden als er bewezen gevaar voor mens en dier is en er wordt streng gecontroleerd.

“Zonder rendieren zijn er geen Sami”, zegt Mikael

Mike verteld dat er al duizenden rendieren zijn gesneuveld door de te grote populatie natuurlijke vijanden. Gedurende het jachtseizoen in september wordt er gejaagd op elanden. Rendiervlees is er het hele jaar door. Het vlees en de huiden van de rendieren worden in speciale ruimtes gedroogd.

Een bijzondere lunch

Ankie gebaart dat de lunch klaar is en het vuur is aangestoken in de tipi. We kruipen naar binnen en de heerlijke geuren en rook komt ons tegemoet. Natuurlijk gaan wij op het verkeerde rendiervel zitten en Ankie geeft aan dat dat de plek is van de degene die het eten bereidt.

We genieten hier van een typische Sami-lunch met rendiervlees, gebakken op hoog vuur. Gezellig zitten we samen om het vuur. Ankie en Mikael aan de ene kant en Edwin en ik aan de andere kant. We raken met elkaar in gesprek en verliezen totaal het gevoel van tijd. Af en toe checkt Mikael of buiten alles goed is met de pup omdat er regelmatig adelaars rondvliegen. En voor deze grote roofvogels, die een nest vlakbij hebben, is een klein hondje natuurlijk een mooie prooi.

Inmiddels is het 16.00 uur en wij nemen nog een verfrissende duik in het sprookjesachtig mooie meer. Niemand die je hier ziet, dus wij vonden het niet nodig onze zwemkleding aan te trekken deze keer.

Wild Watching Tour

Na deze heerlijke verfrissing nodigde Ankie ons nog uit voor een Wild Watching Tour. Mikael is ook een soort boswachter en moet de omgeving verkennen en inspecteren. De waterstand is zo laag door de aanhoudende droogte dat elke dag de omgeving gecheckt moet worden. Vissen in deze meren is verboden nu. Onze gids is ook degene die controleert op illegaal vissen. Met de boot varen we over het meer naar een rivier die steeds smaller en ondieper wordt.

midsummer lapland
We beginnen aan de Wild Watching Tour. Foto: Edwin Hagenouw

De grote hond staat weer op de boeg, want deze geeft ons de seinen als er wild te spotten is. We kronkelen steeds dieper het natuurgebied in. Langs de oever zien we holen van bevers, maar deze laten zich helaas niet zien. En ook de otters blijven weg. Overal horen we vogels en geritsel op de oevers. Vissen schieten voor, langs en onder de boot door, het water is zo ongelooflijk helder.

Dan wordt de hond ineens erg onrustig en begint te blaffen. Er wordt wat geroken, na veel kronkelende bochten en als we uiteindelijk niet verder kunnen met de boot schiet in de verte een eland weg.

De terugtocht. Foto: Edwin Hagenouw

Op de terugtocht zet Mike ons af op de oever, zodat wij nog een hike van circa vijf kilometer kunnen maken door het bos. Het was weer een bijzondere hike. De hele wandeling hebben we gelopen tussen metershoge bloemen. Door de bomen zagen we het meer.

De afsluiting van een bijzondere dag. Foto: Edwin Hagenouw

Om 20.30 kwamen we aan in het Wärdshus en de tafel was al voor ons gedekt voor het diner. Ankie en Mike kwamen nog even gedag zeggen en wij genoten na van deze bijzondere, leerzame en harmonieuze mooie dag. Echt een dag om nooit meer te vergeten, misschien wel onze mooiste reisdag ooit. We komen hier zeker nog een keer terug.

Echt een dag om nooit meer te vergeten, misschien wel onze mooiste reisdag ooit

Wat is er verder nog aan outdoor te doen in Ammarnäs

De Kungsleden is een van de meest beroemde trails in de wereld en wordt daarnaast gezien als een van de beste. Deze trail bestaat al meer dan 200 jaar en strekt zich uit over het gehele noordelijke berggebied van Zweden. In totaal is de trail 450 kilometer lang, start in Hemavan en eindigt in Abisko, of andersom.

De laatste jaren is Ammarnäs een favoriete plaats om te starten met de trail, om het mooiste deel van de Kungsleden te lopen. Van hieruit kun je de keus maken naar het noorden te gaan naar Kvikkjokk of naar het zuiden richting Hemavan. Als je Googled op ‘Kungsleden’ komt alle mogelijke informatie naar boven.


Meer informatie vind je op www.geunja.se, www.swedishlapland.com en voigt-travel.nl


Copyright alle foto’s: Edwin Hagenouw

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Reisverslag Lapland: Misschien wel onze mooiste reisdag ooit!”

  • Mientje Bevers
    1 augustus 2018 at 11:02

    ongelooflijk mooi Maartje, ben er stil van!xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdek de nieuwe en duurzame collectie van Fjällräven in 2024

Ontdek de nieuwe en duurzame collectie van Fjällräven in 2024

Waar de mode-industrie regelmatig kritiek krijgt vanwege haar impact op het milieu (en vaak terecht!), heeft Fjällräven altijd gestaan voor duurzaamheid en zet het merk zich in om de impact op de natuur te minimaliseren. Deze toewijding is niet nieuw, het is een filosofie die geworteld is in het erfgoed...
Lees verder
We hebben een droom, de Grand Canyon Raft Expeditie (in de winter!)

We hebben een droom, de Grand Canyon Raft Expeditie (in de winter!)

Mijn leven lang had ik een droom: de hele Grand Canyon raften, 450 kilometer in pure wildernis. En nee, niet in zo'n commerciële raft met een motor erachter en een groot aantal mensen aan boord, nee, echt zelf een peddel in mijn hand en zelf sturen. Met een klein team,...
Lees verder
De mooiste wandelingen in de bergwandelgebieden van Innsbruck

De mooiste wandelingen in de bergwandelgebieden van Innsbruck

Ga naar Innsbruck! Daar combineer je namelijk de voordelen van de stad (gezelligheid, bedrijvigheid, musea, restaurants en nog veel meer!) en de pracht en de rust van de natuur. In de omgeving van Innsbruck kun je namelijk prachtig wandelen. Deze wandelingen doe je in de vijf verschillende bergmassieven in de omgeving. Je...
Lees verder
Ontdek het betoverende Flimserwald bij Flims-Laax in Zwitserland

Ontdek het betoverende Flimserwald bij Flims-Laax in Zwitserland

Flims-Laax is een avontuurlijke bestemming dicht bij Chur, middenin de Zwitserse Alpen. De regio staat bekend om de veelzijdigheid en spectaculaire landschappen. Deze variatie is deels te danken aan de grootste bergverschuiving van Europa, die 10.000 jaar geleden plaatsvond. Er verschoven en stortten toen enorme hoeveelheden rotsen, stenen en aarde...
Lees verder
4x de mooiste wandelingen in het Stubaital voor de zomer

4x de mooiste wandelingen in het Stubaital voor de zomer

Ben je op zoek naar een geweldige plek voor de allermooiste bergwandelingen? Trek dan je wandelschoenen aan en laat je meevoeren naar het hart van de Oostenrijkse Alpen in het Stubaital. Dit wandelparadijs biedt avonturiers een bijna eindeloos netwerk van wandelpaden, zodat zowel beginners als ook ervaren berggeiten een schat...
Lees verder
Win met Mountainreporters een wandelbroek van Bergans of Norway

Win met Mountainreporters een wandelbroek van Bergans of Norway

Bergans of Norway is al een aantal jaren partner van Mountainreporters. Net als onze reporters en lezers hebben de mensen van Bergans een passie voor activiteiten in de natuur. Daarnaast streven ze ernaar om hun producten zo duurzaam mogelijk te produceren. We hebben dus een sterke match. Om onze langlopende...
Lees verder
Reisverslag Podlasië | Dit is de wildste uithoek van Polen

Reisverslag Podlasië | Dit is de wildste uithoek van Polen

Daslook zo ver als het oog reikt. De groene bladeren en witte bloemen wuiven me zachtjes fluisterend toe, en ik ruik de karakteristieke lucht, die me doet denken aan andere lookplanten. Overal om me heen strekken de witte bloemen zich naar me uit, zover als ik kan kijken, en ik...
Lees verder
Reisverslag en reistips | Avontuurlijke wandelingen in Zuid-West Groenland

Reisverslag en reistips | Avontuurlijke wandelingen in Zuid-West Groenland

Die ochtend worden we opgehaald door de watertaxi om naar Asimut Tours en Camp in Kapisillit te gaan. Het eigenlijke plan was in de middag te vertrekken. Het schema is gewijzigd door de weersomstandigheden in Nuuk. Het is aan de kust hevig gaan waaien. Maar hier, honderd kilometer in de...
Lees verder
Tips voor avontuurlijk wandelen in de adembenemende Rheinschlucht

Tips voor avontuurlijk wandelen in de adembenemende Rheinschlucht

De Rheinschlucht, ook wel bekend als de Zwitserse Grand Canyon, is een spectaculaire kloof in het kanton Graubünden in Zwitserland die elke avontuurlijke wandelaar zal betoveren. De Rheinschlucht ligt in het prachtige gebied van Flims-Laax. Deze indrukwekkende kloof zorgt voor een uniek landschap dat perfect is voor onvergetelijke wandelingen en...
Lees verder
Ga wandelen in het onbekende en waanzinnig mooie Pontedilegno-Tonale in Italië

Ga wandelen in het onbekende en waanzinnig mooie Pontedilegno-Tonale in Italië

Ben jij op zoek naar een bestemming die niet overspoeld wordt door Nederlanders? Sterker nog, wil je het liefst aan alle drukte ontsnappen, heerlijke wandelingen maken, fijn fietsen en genieten van de waanzinnige natuur in het noorden van Italië? Lees dan snel verder, want dan is Pontedilegno-Tonale misschien wel jouw...
Lees verder

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer


Norske

Norske Noorwegen Reizen

Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer
Nature Challenge

Verleg je grenzen met de Rab Nature Challenge.

Je hebt heel de maand juni de tijd om de Rab Nature Challenge 2024 te voltooien. Het doel van deze Challenge is om meer tijd door te brengen in de natuur dan dat je normaal zou doen. Hardlopend of hikend. Ook gaat het bij de Rab Nature Challenge om het verleggen van je grenzen. Lees meer
Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meerSaas-Fee

Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming

Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer