Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Drie hoogtepunten van het onontdekte Tatragebergte

Een reisverhaal van Jolijn Goch

Op rijafstand van Nederland. Prachtige, onontdekte en ongerepte natuur: Het Tatragebergte in Polen & Slowakije! Het eerste uitstapje in het gebergte leidde ons naar het meer Morskie Oko, ook wel ‘The Eye of the Sea’ genoemd. Het meer is het grootste en het vierde diepste meer in het Tatragebergte. Om bij het meer te komen mochten we eerst een flinke hike omhoog maken. Ondertussen kon er genoten worden van het uitzicht over het Tatragebergte.

Smaragd groen water en ruwe bergen

Uiteindelijk aangekomen keken we naar smaragd groen water met hoge, ruwe bergen er om heen. Na een tijdje met onze camera in de weer te zijn geweest besloten we een rondje om het meer te lopen om de drukte te ontlopen. Het begon net te druppelen dus de meeste toeristen zochten een droog plekje op. Voor ons dus ideaal om in alle rust het gebied te ontdekken! Wij kozen er voor om met de klok mee om het meer te lopen. Langs het meer is een pad aangelegd waardoor het wandelen comfortabel is. Tijdens het lopen kwamen we verschillende openingen tegen waardoor we bij het water konden komen. Ideaal om het meer op de gevoelige plaat vast te leggen!

Morskie Oko
Het meer Morskie Oko in een van de doorkijkjes tijdens de wandeling om het meer
Fotomomentje!
Een van de vele fotomomentjes tijdens de wandeling rond het meer. De camera maakt overuren!

Halverwege de wandeling bleek dat we een heel stuk omhoog konden klimmen, waar bovenaan het meer Czarny Staw pod Rysami te vinden was. Uiteraard bracht onze nieuwsgierigheid ons zo ver dat we de klim gingen wagen. Even afzien, maar eenmaal boven aangekomen dan ook zeker de moeite waard!! We liepen tegen een klein meertje met een bijzonder uitzicht op de bergen aan. Er lag geen route om het meertje, maar een uitgebreide (picknick)pauze was hier zeker de moeite waard.

Uitzicht Morskie Oko
Na onze klim naar het meer Czarny Staw pod Rysami een mooi uitzicht op Morskie Oko!
Czarny Staw
De beloning na de klim naar het meer Czarny Staw pod Rysami.

Na een tijd van de omgeving en de zon te hebben genoten was het weer tijd om naar onder te klimmen en onze wandeling om Morskie Oko af te maken. Eenmaal aangekomen stonden we in de stromende regen. Hadden wij het geluk dat het mogelijk is om met een huifkar naar de parkeerplaats gebracht te worden!

Reetjes spotten bij Strbské Pleso

Een van de leuke dingen aan het Tatra gebergte is dat het gebied precies op de grens van Polen en Slowakije ligt, waardoor je eigenlijk meteen 2 landen tegelijk meepakt. Wij gingen richting Slowakije om het meer Strbské Pleso te bezoeken. Bij het meer ligt een gelijknamig kuuroord. Maar ondanks dit kuuroord liepen ook hier niet te veel toeristen.

De wandeling om het meer is ideaal voor kinderen. Niet te veel hoogteverschillen, niet te lang en makkelijk begaanbare paden. Wij liepen van het meer af de heuvel op, waar prachtige natuur te vinden was. Alles mooi groen in contrast met paarse bloemetjes.

In het Tatragebergte leven nog een hoop wilde dieren zoals de bruine beer, de wolf en de lynx

In het Tatragebergte leven nog een hoop wilde dieren zoals de bruine beer, de wolf en de lynx. Dit maak het extra leuk om het gebied te bezoeken. Wij spotten een reetje bij het Strbské Pleso!

Reetje
Wij spotten een reetje!
Groen en roze
Prachtige natuur bij het meer Strbske Pleso.

Wandelen over de grens van Polen & Slowakije

Het hoogtepunt van onze reis naar het Tatragebergte was de hike op de grens van Polen en Slowakije. Bij Kuznice in Zakopane stapte wij in een lift die ons naar bijna 2000 meter hoogte bracht. Vanuit hier liepen we de hele reis terug naar onder, een van de mooiste wandelingen die wij gemaakt hebben!

Kasprowy Wierch
Het startpunt van de wandeling over de grens!

In het gebergte zijn verschillende routes te volgen. De kleuren van deze routes geven de moeilijkheidsgraad aan. Zo is groen de makkelijke route, en zwart de moeilijkste. Als onervaren bergbeklimmers gingen wij de uitdaging aan om niet de makkelijkste weg te pakken en te kiezen voor zowel de rode als soms de zwarte route. Dit resulteerde in fenomenale uitzichten op de bergen en meren. Met de kaart in onze handen op zoek naar de route liepen we steile en smalle bergpaadjes af. Pauzeren bij een van de meertjes, de voeten afkoelen en ondertussen genieten van de eindeloze omgeving. Wat wil een mens nog meer?

Uitzicht Kasprowy
De mens is nietig tegenover de massieve bergen.
Meren
Uitzicht op de meren tijdens het wandelen.

Richting het einde van de hike kwamen we bij een hutje waar we wat konden drinken: tijd voor een welverdiend biertje dus! Tijdens onze pauze kwam een nieuwsgierig klein vosje kijken of hij nog wat te eten kon scoren bij de wandelaars.

Aan het einde van de middag kwamen we weer terug bij het begin waar we genoten van een heerlijke maaltijd. Moe maar voldaan liepen we terug naar de auto om ’s avonds met een tevreden gevoel in bed te stappen.

Vosje
Het vosje wat tijdens onze pauze even kwam kijken.
Uitzicht Tatragebergte
Prachtige uitzichten!

Al met al dus zeker de moeite waard om eens naar Polen & Slowakije te rijden. Weinig buitenlandse toeristen, lekkere biertjes, goedkoop eten, maar bovenal een prachtige ongerepte natuur!


Bekijk hier de Top 100 reisverhalen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer