REISTIP | Een geweldig stoer winters avontuur in Fins Lapland

Door Edwin Hagenouw 

D e vaste lezers van Mountainreporters weten dat onze schrijvers en fotografen graag actief zijn in de natuur. Voor onze passie reizen we de hele wereld over. Elk continent hebben we ondertussen bezocht. Bijzondere en soms spannende avonturen hebben we beleefd. Gelukkig hebben we vrijwel altijd een camera bij ons, zodat we jou kunnen meenemen op onze reizen. We genieten enorm van de mooie reacties die we van jullie te ontvangen naar aanleiding van onze reisverhalen en fotoreportages.

Een enorm sneeuwlandschap met uitgestrekte oerbossen, ijswatervallen en bevroren meren. Dat vraagt om stoere avonturen!uitgestrekte oerbossen, ijswatervallen en bevroren meren. Dat vraagt om stoere avonturen!

Alhoewel we de hele wereld hebben gezien blijft het noorden van Europa toch een van onze favoriete bestemmingen. De natuur is hier puur, net als de mensen. Een van de laatste ongerepte natuurgebieden van Europa vind je in het ultieme noorden van Finland. Een enorm sneeuwlandschap met uitgestrekte oerbossen, ijswatervallen en bevroren meren. Dat vraagt om stoere avonturen. Zoek net als wij deze winter de rust en ruimte van Fins Lapland. Dan heb je gegarandeerd een onvergetelijke reis. Een aantal van onze mountainreporters is ondertussen verslaafd aan de ongerepte natuur, de uitgestrekte vergezichten en de puurheid en oprechte echtheid van Finland en de Finnen.

Top 4 activiteiten tijdens je winterreis in Fins Lapland

Een wintervakantie in Fins Lapland biedt oneindig veel mogelijkheden voor activiteiten op het ijs en de sneeuw. De reisexperts van onze reispartner Buro Scanbrit zorgen er vanzelfsprekend voor dat alles veilig en onder begeleiding van professionals plaatsvindt. Een beetje spanning en uitdaging is leuk, maar risico’s proberen we altijd tot het minimum te beperken. Hieronder een top 4 van bijzondere winterse activiteiten.

1. Sneeuwscootersafari voor jong en oud

Een sneeuwscootersafari is een onvergetelijk avontuur door een adembenemend sneeuwlandschap. Je scheurt door besneeuwde bossen en over witte sneeuwvlaktes die worden afgewisseld met bevroren meren en rivieren.

Sneeuwscootersafari

Echte snelheidsfans halen hun hart op als een bevroren meer in zicht is, want hier race je lekker hard overheen. En kleine daredevils vinden het geweldig in de slee die achter de sneeuwscooter hangt. Dit is dus voor iedereen een heerlijke winterse activiteit.

2. Huskysafari door de ongerepte natuur

Fins Lapland herbergt enkele van de laatste ongerepte natuurgebieden en oerbossen van Europa. In het dichtbevolkte Nederland kan je je nauwelijks voorstellen hoe het is om alleen de krakende sneeuw en de wind door de sneeuw bedekte dennenbomen te horen. De lucht is fris en kraakhelder. Het bos straalt een bijzondere kracht uit, net als het schijnbaar oneindige sneeuwlandschap.

Pas op de slee achter een span enthousiaste husky’s komt het landschap echt tot leven. Zo maak je deel uit van een eeuwenoude traditie. Middenin de winterse natuur hoor je alleen nog maar de slee die over de sneeuw glijdt en het gehijg van de honden. Als stuurman moet je steeds scherp blijven bij het nemen van de bochten. Op hoge snelheid glijdend over de sneeuw moet je bomen en andere obstakels ontwijken. Een echt avontuur vinden wij dit!

3. Het mystieke Noorderlicht 

Zelf heb ik het noorderlicht al een aantal keren mogen beleven. En een belevenis is het! Tijdens een winterreis naar Fins Lapland had ik geluk. Op vijf van de zeven avonden was het raak. Maar het is altijd afwachten, want de natuur laat zich niet leiden. Het noorderlicht ontstaat door explosies op de zon. Elektrisch geladen deeltjes schieten daarbij het heelal in, en lichten op als ze bij de Noord- en Zuidpool de dampkring binnenkomen. Leuk om te weten, maar als je dit magische schouwspel daadwerkelijk aan de hemel ziet, denk je eigenlijk helemaal nergens meer aan.

Het mystieke Noorderlicht

Het licht is vaak groen of wit, en als het heel intens is zijn er ook rode, roze en paarse randen te zien. Soms lijkt het licht op onverklaarbare wijze heen en weer te ‘dansen’. Mensen die het noorderlicht ooit hebben gezien kunnen die ervaring vaak niet goed onder woorden brengen. Een ding hoor je echter regelmatig terug: dit is echt een magische ervaring! Helemaal als je bijvoorbeeld aan het sneeuwschoenwandelen bent of overnacht op een bijzondere plek, zoals een sneeuw- of ijshotel.

4. Rendieren en Sami, onlosmakelijk verbonden

Rendieren zijn onlosmakelijk verbonden met de oorspronkelijke bewoners van Lapland, de Sami. De Sami zijn zeer gastvrij. Ze ontvangen je hartelijk op hun rendierboerderij in hun prachtige, kleurrijke kleding in rood en blauw en zilverdraad.

Rendiersafari

De Sami-cultuur vindt zijn oorsprong in het uiterste noorden van Finland, rond het meer van Inari. Het meer wordt ook wel de Sami-zee genoemd. Als je interesse hebt in de cultuur steek je hier met een sneeuwscooter het meer over naar het offereiland Ukko’s Rock.

Winterse reizen naar Scandinavië en IJsland

Ben je ook enthousiast geworden over de waanzinnige natuur van Fins Lapland, en wil je eindelijk een keer met eigen ogen het magische noorderlicht aanschouwen? Of zie je jezelf al door het oneindige sneeuwlandschap razen op een husky slee of sneeuwscooter?

Bij je vakantie naar Fins Lapland ontvang je gratis twintig kilo ruimbagage en maak je de hele week gratis gebruik van thermokleding tijdens excursies. Ook is er op de meeste plaatsen Nederlandstalige reisleiding aanwezig voor al je vragen.

De reisspecialisten van Buro Scanbrit vertellen je graag alles wat ze weten over de mooiste wintervakanties naar Fins Lapland. Zij kennen de bestemming meter voor meter. Vraag nu snel de reisbrochure op, die ook informatie bevat over prachtige reizen naar NoorwegenZweden en IJsland. Wist je overigens dat Buro Scanbrit de CO2-uitstoot van je reis compenseert? Dit doen ze door te investeren in drie verschillende duurzame energieprojecten.


Contactgevens Buro Scanbrit

Tel. 020 – 462 10 40
Mail. info@buroscanbrit.nl


Je vakantie is in betrouwbare handen bij Buro Scanbrit. Ze zijn aangesloten bij de ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds. Momenteel worden er extra flexibele omboekings- en annuleringsvoorwaarden gehanteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.