Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Foto’s zeggen in dit geval meer dan 1000 woorden, maar toch is er genoeg interessants te melden over deze fantastische wandeling naar het Tomameer in het mooie Zwitserland.

Op weg naar het Tomameer

Wij Nederlanders kennen het einde van de Rijn wellicht beter dan het begin. Daarom is het geweldig om op zoek te gaan naar de oorsprong van de Rijn. Op 1230 kilometer van de uitmonding in de zee ligt de Tomasee.

er zijn meerdere schitterende meren in Zwitserland, maar het Tomameer is uniek

In de oudheid lagen hier gletsjers die het landschap van de Oberalp-pas hebben gevormd. Net zoals de plek voor het meer op 2345 meter boven zeeniveau. Natuurlijk zijn er meerdere schitterende meren in Zwitserland, maar het Tomameer is uniek, al is het alleen maar door zijn belangrijke functie om de Rijn te vullen met water.

Tomasee
Tomasee

Vuurtoren uit Hoek van Holland

Waarschijnlijk sta je raar te kijken, maar het is echt waar: midden in de bergen staat een vuurtoren! Het is een replica van die in Hoek van Holland en verbindt zo symbolisch het begin en het einde van de rivier met elkaar. In de zomer is de vuurtoren niet te missen als wandelaar, maar ook in de winter moeten skiërs even in hun ogen wrijven als ze het 14 meter hoge gevaarte zien.

Al eeuwenlange aantrekkingskracht

Niet alleen tegenwoordig zijn mensen onder de indruk van de schoonheid van het gebied. De monnik Placidus Spescha (1752-1833) beschreef in zijn tijd de Tujetsch-vallei waarin het Tomameer ligt al als een ‘must-see’ en roemde het belang van de plaats als bron van de machtige rivier.

Geiten in zwitserland
Aan de wandel

Van paardenkoets tot auto en trein

De eerdergenoemde Oberalp-pas (‘Alpsu’ in het Reto-Romaans dat in de regio wordt gesproken) verbindt het kanton Graubünden met dat van Uri, en is zo’n 32 kilometer lang. Het hoogste punt van de pas ligt op 2044 meter hoogte. Al in de middeleeuwen werd de route gebruikt, maar pas in 1863 nam het aantal reizigers een grote vlucht door de aanleg van een weg waar paardenkoetsen overheen konden. Na de introductie van de auto in 1925 verdwenen deze naar de achtergrond.
Overigens is de weg alleen in de zomermaanden geopend. In de winter kun je alleen met de trein: de Matterhorn Gotthard Bahn. Deze wordt veel gebruikt door skiërs, ski-tourders en sneeuwschoenwandelaars die de pas als startpunt van hun tocht gebruiken.

En, gaan we op pad?

Dan moet je het volgende even weten:

Zwaarte: gemiddeld
Lengte: 8 kilometer
Duur: Ongeveer 3,5 uur
Stijging: 468 meter
Daling: 468 meter
Beste periode: juni tot en met oktober
Belangrijk: neem zelf wat eten en drinken mee, onderweg kom je geen berghutten tegen. Heerlijk fris bergwater drinken kan natuurlijk wel altijd!

Bron en meer informatie: Graubunden 


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer