klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Foto’s zeggen in dit geval meer dan 1000 woorden, maar toch is er genoeg interessants te melden over deze fantastische wandeling naar het Tomameer in het mooie Zwitserland.

Op weg naar het Tomameer

Wij Nederlanders kennen het einde van de Rijn wellicht beter dan het begin. Daarom is het geweldig om op zoek te gaan naar de oorsprong van de Rijn. Op 1230 kilometer van de uitmonding in de zee ligt de Tomasee.

er zijn meerdere schitterende meren in Zwitserland, maar het Tomameer is uniek

In de oudheid lagen hier gletsjers die het landschap van de Oberalp-pas hebben gevormd. Net zoals de plek voor het meer op 2345 meter boven zeeniveau. Natuurlijk zijn er meerdere schitterende meren in Zwitserland, maar het Tomameer is uniek, al is het alleen maar door zijn belangrijke functie om de Rijn te vullen met water.

Tomasee
Tomasee

Vuurtoren uit Hoek van Holland

Waarschijnlijk sta je raar te kijken, maar het is echt waar: midden in de bergen staat een vuurtoren! Het is een replica van die in Hoek van Holland en verbindt zo symbolisch het begin en het einde van de rivier met elkaar. In de zomer is de vuurtoren niet te missen als wandelaar, maar ook in de winter moeten skiërs even in hun ogen wrijven als ze het 14 meter hoge gevaarte zien.

Al eeuwenlange aantrekkingskracht

Niet alleen tegenwoordig zijn mensen onder de indruk van de schoonheid van het gebied. De monnik Placidus Spescha (1752-1833) beschreef in zijn tijd de Tujetsch-vallei waarin het Tomameer ligt al als een ‘must-see’ en roemde het belang van de plaats als bron van de machtige rivier.

Geiten in zwitserland
Aan de wandel

Van paardenkoets tot auto en trein

De eerdergenoemde Oberalp-pas (‘Alpsu’ in het Reto-Romaans dat in de regio wordt gesproken) verbindt het kanton Graubünden met dat van Uri, en is zo’n 32 kilometer lang. Het hoogste punt van de pas ligt op 2044 meter hoogte. Al in de middeleeuwen werd de route gebruikt, maar pas in 1863 nam het aantal reizigers een grote vlucht door de aanleg van een weg waar paardenkoetsen overheen konden. Na de introductie van de auto in 1925 verdwenen deze naar de achtergrond.
Overigens is de weg alleen in de zomermaanden geopend. In de winter kun je alleen met de trein: de Matterhorn Gotthard Bahn. Deze wordt veel gebruikt door skiërs, ski-tourders en sneeuwschoenwandelaars die de pas als startpunt van hun tocht gebruiken.

En, gaan we op pad?

Dan moet je het volgende even weten:

Zwaarte: gemiddeld
Lengte: 8 kilometer
Duur: Ongeveer 3,5 uur
Stijging: 468 meter
Daling: 468 meter
Beste periode: juni tot en met oktober
Belangrijk: neem zelf wat eten en drinken mee, onderweg kom je geen berghutten tegen. Heerlijk fris bergwater drinken kan natuurlijk wel altijd!

Bron en meer informatie: Graubunden 


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer