Foto’s zeggen in dit geval meer dan 1000 woorden, maar toch is er genoeg interessants te melden over deze fantastische wandeling naar het Tomameer in het mooie Zwitserland.

Op weg naar het Tomameer

Wij Nederlanders kennen het einde van de Rijn wellicht beter dan het begin. Daarom is het geweldig om op zoek te gaan naar de oorsprong van de Rijn. Op 1230 kilometer van de uitmonding in de zee ligt de Tomasee.

er zijn meerdere schitterende meren in Zwitserland, maar het Tomameer is uniek

In de oudheid lagen hier gletsjers die het landschap van de Oberalp-pas hebben gevormd. Net zoals de plek voor het meer op 2345 meter boven zeeniveau. Natuurlijk zijn er meerdere schitterende meren in Zwitserland, maar het Tomameer is uniek, al is het alleen maar door zijn belangrijke functie om de Rijn te vullen met water.

Tomasee
Tomasee

Vuurtoren uit Hoek van Holland

Waarschijnlijk sta je raar te kijken, maar het is echt waar: midden in de bergen staat een vuurtoren! Het is een replica van die in Hoek van Holland en verbindt zo symbolisch het begin en het einde van de rivier met elkaar. In de zomer is de vuurtoren niet te missen als wandelaar, maar ook in de winter moeten skiërs even in hun ogen wrijven als ze het 14 meter hoge gevaarte zien.

Al eeuwenlange aantrekkingskracht

Niet alleen tegenwoordig zijn mensen onder de indruk van de schoonheid van het gebied. De monnik Placidus Spescha (1752-1833) beschreef in zijn tijd de Tujetsch-vallei waarin het Tomameer ligt al als een ‘must-see’ en roemde het belang van de plaats als bron van de machtige rivier.

Geiten in zwitserland
Aan de wandel

Van paardenkoets tot auto en trein

De eerdergenoemde Oberalp-pas (‘Alpsu’ in het Reto-Romaans dat in de regio wordt gesproken) verbindt het kanton Graubünden met dat van Uri, en is zo’n 32 kilometer lang. Het hoogste punt van de pas ligt op 2044 meter hoogte. Al in de middeleeuwen werd de route gebruikt, maar pas in 1863 nam het aantal reizigers een grote vlucht door de aanleg van een weg waar paardenkoetsen overheen konden. Na de introductie van de auto in 1925 verdwenen deze naar de achtergrond.
Overigens is de weg alleen in de zomermaanden geopend. In de winter kun je alleen met de trein: de Matterhorn Gotthard Bahn. Deze wordt veel gebruikt door skiërs, ski-tourders en sneeuwschoenwandelaars die de pas als startpunt van hun tocht gebruiken.

En, gaan we op pad?

Dan moet je het volgende even weten:

Zwaarte: gemiddeld
Lengte: 8 kilometer
Duur: Ongeveer 3,5 uur
Stijging: 468 meter
Daling: 468 meter
Beste periode: juni tot en met oktober
Belangrijk: neem zelf wat eten en drinken mee, onderweg kom je geen berghutten tegen. Heerlijk fris bergwater drinken kan natuurlijk wel altijd!

Bron en meer informatie: Graubunden 


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer