Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

REISVERSLAG ZWEDEN | Gedachten op de poolcirkel

Een reisverhaal van Maartje Bevers

Het is nog vroeg om 05.30 uur op de Poolcirkel, ik ben klaar wakker en buiten bedekt de mist het water van het uitgestrekte meer voor me. Diezelfde mist zag ik eerder die nacht, in het licht van de midzomernachtzon, vanaf het water omhoog komen. Een onwerkelijk schouwspel. Er lijkt geen einde te komen aan dit sprookje in Lapland. Wat ben ik een gelukkig mens dat ik deze reis mag maken.

Er lijkt geen einde te komen aan dit sprookje in Lapland

Inmiddels is het dag zeven, de laatste dag van onze rondreis, en neem jullie mee naar dag drie van deze roadtrip. Het waren fantastische dagen. Lees hieronder wat wij allemaal hebben gezien en ervaren.

Brandön Lodge

Op dag drie stap ik in de auto met een joehoe-gevoel. We gaan nu het echte Lapland zien, daar zijn we voor gekomen. En net als in Nederland is het hier uitzonderlijk warm. Nu al de derde dag met temperaturen van rond de dertig graden. Vandaar dat het drukke dagen zijn op de stranden.

Brandon Lodge
Brandön Lodge. Foto: Edwin Hagenouw

Als eerste tussenstop van de dag rijden we naar onze volgende accommodatie Brandön Lodge. Dat is ongeveer een uur rijden vanaf Piteå. Een prachtige outdoorlocatie, ongeveer 35 minuten rijden ten noorden van Luleå.

Brandon Lodge
Brandön Lodge. Foto: Edwin Hagenouw
Brandon Lodge Lulea
Brandön Lodge. Foto: Edwin Hagenouw

Bij de lodge aangekomen hadden we al direct een goed gevoel. We bevinden ons direct aan de scherenkust. De twaalf lodges liggen verspreid op een uitgestrekt terrein tussen de bomen. In de prachtige bossen kun je mooie lange wandelingen maken. Na het inchecken zijn we direct op pad gegaan, want we wilden de omgeving zo snel mogelijk verkennen en ik stond te popelen om wat actiefs en sportiefs te gaan doen.

Na het inchecken zijn we direct op pad gegaan, want we wilden de omgeving zo snel mogelijk verkennen

Via het behulpzame personeel van de lodges kregen we het telefoonnummer van Eric van Lapland Archipelago. We spreken af om vandaag te gaan fatbiken en suppen en elkaar te ontmoeten bij de boot naar het eiland Klubbviken. Eric en zijn collega’s Susanne en Shane hebben daar een sympathiek outdoorbedrijf. Een bijzondere en onverwachte wending op deze dag. Daar houd ik dus van, verrassingen, en de Noord-Zweedse scherenkust wilde ik altijd al graag een keer verkennen.

In Luleå wachtte Eric, onze gids voor vandaag, ons op bij de haven. Met het lokale vervoer, de bootverbinding kost vijf euro voor een enkeltje, varen we naar het schereneiland Klubbviken. De overtocht duurt nog geen 45 minuten vanaf de haven van Luleå. Voor deze reis dacht ik dat Lapland alleen bestond uit bossen en ruige natuur en dat is natuurlijk ook zo voor het overgrote deel. Maar tijdens deze derde dag in het hoge noorden werden we verrast met prachtige kusten met zandstranden.

Klubbviken en de Luleå achipelago

Tijdens de boottocht varen we de eerste 25 minuten langs een mega industriegebied waar ijzer wordt geproduceerd. ‘Tja, dat hoort er ook bij, hier leven de meeste mensen van’, zegt Eric. Die oorspronkelijk uit Alaska komt, ook zo’n mooie plek op deze aarde. Aan de andere kant van de industrie zien we een prachtig landschap van eilanden steeds dichterbij komen. De boot zit vol met Laplanders voor een heerlijk dagje buiten met zon, zee en strand. We hebben het idee dat we de enige toeristen aan boord zijn.

Lapland Archipelago
Eric legt Maartje uit wat we gaan doen. Hoofdkantoor Lapland Archipelago. Foto: Edwin Hagenouw

Zodra we arriveren zien we dat op het strand allemaal locals liggen, verspreid over zo’n 300 meter. Verder zie ik een ijstentje, een mooie voorziening met daarin een sauna en omkleedruimtes en het hoofdkantoor van Lapland Archipelago.

Klubbviken
Hier ligt Klubbviken. Klik voor meer details in Google Maps.

De grote blikvanger is het restaurant, waar we een snelle lunch van verse garnalen en gebakken haring nemen voordat we onze fatbikes gaan ophalen bij Eric.

fatbike
Eric legt uit hoe de fatbike werkt. Foto: Edwin Hagenouw

Wij gaan het rustige deel van het eiland verkennen met deze coole mountainbikes met ultradikke banden. Deze zijn geschikt om ook op zachte (zand en sneeuw) ondergrond te rijden. Eric wijst ons de weg en geeft ons voor de zekerheid een kaart mee. “Tja, je weet nooit, voor hetzelfde geld raak je de weg kwijt en rijd je van het eiland af”, zei ik tegen Edwin.

fatbike
Na vijf minuten houdt het pad op. Foto; Edwin Hagenouw

Na vijf minuten fietsen stopt het pad en fietsen we over een mega groot strand. Dit voelt als een drooggevallen strand in onze eigen Waddenzee. Het grote verschil is dat er hier overal stenen en rotsen liggen van elk formaat.

Rust
Rust in overvloed. Foto: Edwin Hagenouw

Her en der liggen en zitten hier mensen op het strand die rust zoeken. En daarvoor hoef je niet ver te zoeken. Rust is hier in overvloed.

Het eiland is één groot natuurreservaat. Ik vind het ‘waddenstrand’ samen met het achterland van naaldbomen en stuifzand een prachtig contrast.

and en bomen
Het ruige en droge binnenland: naaldbomen en stuifzand. Foto: Edwin Hagenouw
fatbike
Edwin op de fatbike. Foto: Maartje Bevers

Helaas hebben we behalve vele vogels geen wild gezien. Die houden zich schuil tussen de bomen in verband met de warmte, zo vertelde Eric ons.

suppen lapland
Onze splinternieuwe sups. Foto: Edwin Hagenouw

Terug bij de verhuurpost, had Eric voor ons de stand up boards klaargelegd. Voor het eerst gingen Edwin en ik suppen. Een super eenvoudige bezigheid, even wennen aan het nieuwe evenwicht op de plank, en super leuk om te doen.

Tip: Wij hebben hier een dagdeel van kunnen genieten. Als je langer de tijd hebt dan adviseer ik je te suppen van eiland naar eiland. Er zijn tochten van ongeveer twee tot drie kilometer. Doe dit wel altijd met een getrainde gids. Op de eilanden waar je dan aankomt kun je dan mountainbiken en zelfs overnachten in speciale boomtenten. Deze geweldige avonturen kun je boeken bij Lapland Archipelago (website).

Wij waren net op tijd voor de boot van 17.00 uur. Mocht je de boot missen geen probleem iedere 1,5 uur gaat de boot.

Boot Lulea
Op de boot terug naar Lulea. Foto: Edwin Hagenouw

De vaartijd is 45 minuten. Reserveer voorafgaand een kaartje dan kun je zo doorlopen. Als dat niet lukt moet je in de rij staan en hopen dat je alsnog een kaartje kunt kopen.

zalm bbq
Verse zalm op de bbq. Foto: Edwin Hagenouw

Terug in Brandön Lodge hebben wij nog heerlijk lang aan het water gezeten en een prachtige verse zalm op de bbq gegrild. In verband met de droogte en het risico op bosbranden adviseren wij je met klem om alleen te bbq-en op plekken die daarvoor zijn aangewezen. Vraag altijd eerst advies en een akkoord van de eigenaar van het terrein waar je verblijft.

De zon ging weer om 23.00 uur onder. Een prachtig romantische afsluiting van weer een erg mooie dag in Zweeds Lapland.


Meer informatie vind je op www.swedishlapland.com en voigt-travel.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer