klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Feit of fictie: hardlopen is slecht voor je knieën

Door Edwin Hagenouw

Dat joggen en hardlopen erg belastend zijn voor je knieën en dat je er zelfs artrose door kunt krijgen is een van de meest ingebakken overtuigingen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Voor eens en voor altijd: ruïneert joggen je knieën of niet?

Voor de studie werden de deelnemers maar liefst zeven jaar lang gevolgd

Het korte antwoord: nee. Gaan joggen is absoluut niet vrij van risico’s. De kans op blessures, bijvoorbeeld aan de kruisbanden en kniebanden is relatief groot. Maar geen enkel onderzoek heeft ooit kunnen aantonen dat het op lange termijn schadelijk voor de gezondheid is. In tegendeel zelfs, vaak lopen is goed voor je knieën.

Meer risico hardlopen of wandelen?

Een studie uit 2013, waaraan bijna 100.000 lopers en wandelaars deelnamen, concludeerde dat regelmatig gaan lopen niet leidt tot een groter risico op artrose. De onderzoekers ontdekten zelfs dat artrose maar half zo vaak voorkomt bij mensen die af en toe een eindje gaan rennen.

hardlopen
Rennen in de natuur maakt in ieder geval je hoofd lekker leeg. Foto: Jenny Hill op Unsplash

Voor de studie werden de deelnemers maar liefst zeven jaar lang gevolgd. Wandelaars daarentegen ontwikkelden wel vaker knie-problemen.

En wat zijn de effecten bij oudere lopers?

Ook uit een ander onderzoek – van Baylor University – bij 2.500 mensen, bleek dat lopers minder last hebben artritis in hun knieën, welke leeftijd ze ook hebben. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte lopers was 65, en de studie volgde ze vier jaar lang.

Wie dan na acht uur aan een bureau zitten een uur gaat rennen vraagt om problemen en pijn

Toch mag dit niet voor iedereen het teken zijn om uit de startblokken te schieten. Het mag dan niet het lopen zijn dat je knieproblemen geeft, heel wat andere factoren zijn wel gevaarlijk. Je spierontwikkeling is misschien niet in balans, je enkels zijn misschien niet stabiel, je loopstijl laat wat te wensen over en je schoenen zijn niet geweldig. Wie dan na 8 uur aan een bureau zitten een uur gaat rennen vraagt om problemen en pijn. Misschien niet aan je knieën, maar waarschijnlijk wel ergens anders.

Bron: HLN


Lees hier meer artikelen over hardlopen en hiken


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer