Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Feit of fictie: hardlopen is slecht voor je knieën

Door Edwin Hagenouw

Dat joggen en hardlopen erg belastend zijn voor je knieën en dat je er zelfs artrose door kunt krijgen is een van de meest ingebakken overtuigingen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Voor eens en voor altijd: ruïneert joggen je knieën of niet?

Voor de studie werden de deelnemers maar liefst zeven jaar lang gevolgd

Het korte antwoord: nee. Gaan joggen is absoluut niet vrij van risico’s. De kans op blessures, bijvoorbeeld aan de kruisbanden en kniebanden is relatief groot. Maar geen enkel onderzoek heeft ooit kunnen aantonen dat het op lange termijn schadelijk voor de gezondheid is. In tegendeel zelfs, vaak lopen is goed voor je knieën.

Meer risico hardlopen of wandelen?

Een studie uit 2013, waaraan bijna 100.000 lopers en wandelaars deelnamen, concludeerde dat regelmatig gaan lopen niet leidt tot een groter risico op artrose. De onderzoekers ontdekten zelfs dat artrose maar half zo vaak voorkomt bij mensen die af en toe een eindje gaan rennen.

hardlopen
Rennen in de natuur maakt in ieder geval je hoofd lekker leeg. Foto: Jenny Hill op Unsplash

Voor de studie werden de deelnemers maar liefst zeven jaar lang gevolgd. Wandelaars daarentegen ontwikkelden wel vaker knie-problemen.

En wat zijn de effecten bij oudere lopers?

Ook uit een ander onderzoek – van Baylor University – bij 2.500 mensen, bleek dat lopers minder last hebben artritis in hun knieën, welke leeftijd ze ook hebben. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte lopers was 65, en de studie volgde ze vier jaar lang.

Wie dan na acht uur aan een bureau zitten een uur gaat rennen vraagt om problemen en pijn

Toch mag dit niet voor iedereen het teken zijn om uit de startblokken te schieten. Het mag dan niet het lopen zijn dat je knieproblemen geeft, heel wat andere factoren zijn wel gevaarlijk. Je spierontwikkeling is misschien niet in balans, je enkels zijn misschien niet stabiel, je loopstijl laat wat te wensen over en je schoenen zijn niet geweldig. Wie dan na 8 uur aan een bureau zitten een uur gaat rennen vraagt om problemen en pijn. Misschien niet aan je knieën, maar waarschijnlijk wel ergens anders.

Bron: HLN


Lees hier meer artikelen over hardlopen en hiken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer