klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Fotoverslag: een ruige tocht naar het hart van IJsland

Door Edwin Hagenouw | fan van IJsland

In september 2019 maakten Maartje en ik een imponerende reis over IJsland. We hadden acht reisdagen en wilden zoveel mogelijk zien tijdens deze korte trip. Samen met onze reispartner Pharos Reizen bekeken we de wegen en bezienswaardigheden en stippelden een uitdagende route uit. Hoog bovenaan ons persoonlijke lijstje stond Askja, gelegen in het hart van IJsland.

Möðrudalur/Fjalladyrd. Het vertrekpunt van de dagtrip naar Askja.
Eindeloze lege wegen onderweg naar Askja

De Askja is een actieve vulkaan in het Ódáðahraun, een afgelegen deel van de centrale hoogvlakte van IJsland in het Nationaal park Vatnajökull. Askja betekent botervloot en verwijst naar een complex van meerdere caldera’s (komvormige krater) die in vroeger tijden door een reeks van intense vulkanische activiteit is gevormd.

Askja. als een kom omringd door bergen

Askja wordt door de Dyngjufjöll bergen omgeven en de hoogste berg daarvan, de Þorvaldstindur, ligt op 1510 meter boven zeeniveau. Het gebied is slechts een aantal maanden per jaar in de zomer te bereiken en ligt ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer.

Geologisch interessant maanlandschap

Het gebied lijkt enorm op het ongerepte oppervlakte van de maan en werd gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo project naar de maan zouden reizen.

Lopen door een maanlandschap

In de Dyngjufjöll bergen die de Askja omringen ligt de indrukwekkende Drekagil, ofwel drakenkloof. Niet ver van de Askja liggen twee geologische interessante objecten: de tafelberg Herðubreið en de warme gletsjergrotten van Kverkfjöll.

Honderd kilometer over een matig tot slechte weg

Hoewel het afgelegen ligt, is Askja een populair toeristisch gebied. Er zijn twee berghutten en een kampeerplaats bij de Drekagil. Deze zijn het snelst te bereiken vanuit noordelijke richting via ongeveer honderd kilometer over een matig tot slechte weg. Een puinweg van acht kilometer leidt naar de Askja-caldera, en van daar is het een half uur lopen naar Öskjuvatn en Víti.

Een half uur wandelen naar Öskjuvatn en Víti

De wegen zijn ’s zomers gewoonlijk slechts twee of drie maanden geopend. Wij waren hier medio september 2019 en hadden geluk met het goede weer was en het hoogseizoen voorbij is. Vrijwel de hele weg vanuit de bewoonde wereld naar Askja reden we alleen over lege wegen in onze 4×4 Toyota.

De eerste rivierdoorwading
Askja
Askja
Askja
Askja

Ook onze allereerste rivierdoorwadingen deden we zonder support van anderen. Best wel spannend, maar uiteindelijk super leuk om te doen! Bekijk hier een fotoverslag van een van onze mooiste reisdagen ooit. Dit is een kleine selectie van de duizenden foto’s die we samen maakten tijdens deze week op IJsland.

Ongerepte en ruige natuur

Van augustus 2014 tot februari 2015 stroomde een ongekende hoeveelheid magma uit de centraal in IJsland gelegen Bardarbunga-vulkaan via een netwerk van scheuren naar het aardoppervlak. Bij de uitbarsting ontstond de grootste caldera, een komvormige krater, die wetenschappers ooit met eigen ogen hebben zien ontstaan. Acht bij elf kilometer breed en 65 meter diep. Dit leverde een onwerkelijk en bijzonder landschap op. Wij waren hier met z’n tweeën op een onmetelijke vlakte van zwart lavasteen, watervallen en rivieren. Alles afgemaakt met glanzend geel mos.

Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Glanzend geel mos in de Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Vurige zonsondergang op IJsland. Op de achtergrond de tafelberg Herðubreið

Deze roadtrip is mogelijk gemaakt door Pharos Reizen, specialist in bijzondere, en soms avontuurlijke, rondreizen door Europa.


Maartje en Edwin dragen kleding van Fjällraven, Colmar en Rab. Onze wandelschoenen zijn van Hanwag, de wandelsokken van Falke, reistassen en rugzakken van Osprey en Cabin Zero en de zonnebrillen van Julbo.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer