Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Fotoverslag: een ruige tocht naar het hart van IJsland

Door Edwin Hagenouw | fan van IJsland

In september 2019 maakten Maartje en ik een imponerende reis over IJsland. We hadden acht reisdagen en wilden zoveel mogelijk zien tijdens deze korte trip. Samen met onze reispartner Pharos Reizen bekeken we de wegen en bezienswaardigheden en stippelden een uitdagende route uit. Hoog bovenaan ons persoonlijke lijstje stond Askja, gelegen in het hart van IJsland.

Möðrudalur/Fjalladyrd. Het vertrekpunt van de dagtrip naar Askja.
Eindeloze lege wegen onderweg naar Askja

De Askja is een actieve vulkaan in het Ódáðahraun, een afgelegen deel van de centrale hoogvlakte van IJsland in het Nationaal park Vatnajökull. Askja betekent botervloot en verwijst naar een complex van meerdere caldera’s (komvormige krater) die in vroeger tijden door een reeks van intense vulkanische activiteit is gevormd.

Askja. als een kom omringd door bergen

Askja wordt door de Dyngjufjöll bergen omgeven en de hoogste berg daarvan, de Þorvaldstindur, ligt op 1510 meter boven zeeniveau. Het gebied is slechts een aantal maanden per jaar in de zomer te bereiken en ligt ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer.

Geologisch interessant maanlandschap

Het gebied lijkt enorm op het ongerepte oppervlakte van de maan en werd gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo project naar de maan zouden reizen.

Lopen door een maanlandschap

In de Dyngjufjöll bergen die de Askja omringen ligt de indrukwekkende Drekagil, ofwel drakenkloof. Niet ver van de Askja liggen twee geologische interessante objecten: de tafelberg Herðubreið en de warme gletsjergrotten van Kverkfjöll.

Honderd kilometer over een matig tot slechte weg

Hoewel het afgelegen ligt, is Askja een populair toeristisch gebied. Er zijn twee berghutten en een kampeerplaats bij de Drekagil. Deze zijn het snelst te bereiken vanuit noordelijke richting via ongeveer honderd kilometer over een matig tot slechte weg. Een puinweg van acht kilometer leidt naar de Askja-caldera, en van daar is het een half uur lopen naar Öskjuvatn en Víti.

Een half uur wandelen naar Öskjuvatn en Víti

De wegen zijn ’s zomers gewoonlijk slechts twee of drie maanden geopend. Wij waren hier medio september 2019 en hadden geluk met het goede weer was en het hoogseizoen voorbij is. Vrijwel de hele weg vanuit de bewoonde wereld naar Askja reden we alleen over lege wegen in onze 4×4 Toyota.

De eerste rivierdoorwading
Askja
Askja
Askja
Askja

Ook onze allereerste rivierdoorwadingen deden we zonder support van anderen. Best wel spannend, maar uiteindelijk super leuk om te doen! Bekijk hier een fotoverslag van een van onze mooiste reisdagen ooit. Dit is een kleine selectie van de duizenden foto’s die we samen maakten tijdens deze week op IJsland.

Ongerepte en ruige natuur

Van augustus 2014 tot februari 2015 stroomde een ongekende hoeveelheid magma uit de centraal in IJsland gelegen Bardarbunga-vulkaan via een netwerk van scheuren naar het aardoppervlak. Bij de uitbarsting ontstond de grootste caldera, een komvormige krater, die wetenschappers ooit met eigen ogen hebben zien ontstaan. Acht bij elf kilometer breed en 65 meter diep. Dit leverde een onwerkelijk en bijzonder landschap op. Wij waren hier met z’n tweeën op een onmetelijke vlakte van zwart lavasteen, watervallen en rivieren. Alles afgemaakt met glanzend geel mos.

Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Glanzend geel mos in de Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Caldera van de Bardarbunga vulkaan
Vurige zonsondergang op IJsland. Op de achtergrond de tafelberg Herðubreið

Deze roadtrip is mogelijk gemaakt door Pharos Reizen, specialist in bijzondere, en soms avontuurlijke, rondreizen door Europa.


Maartje en Edwin dragen kleding van Fjällraven, Colmar en Rab. Onze wandelschoenen zijn van Hanwag, de wandelsokken van Falke, reistassen en rugzakken van Osprey en Cabin Zero en de zonnebrillen van Julbo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer