Fotoverslag: een ruige tocht naar het hart van IJsland
Fotoverslag: een ruige tocht naar het hart van IJsland
Door Edwin Hagenouw | fan van IJsland
In september 2019 maakten Maartje en ik een imponerende reis over IJsland. We hadden acht reisdagen en wilden zoveel mogelijk zien tijdens deze korte trip. Samen met onze reispartner Pharos Reizen bekeken we de wegen en bezienswaardigheden en stippelden een uitdagende route uit. Hoog bovenaan ons persoonlijke lijstje stond Askja, gelegen in het hart van IJsland.
De Askja is een actieve vulkaan in het Ódáðahraun, een afgelegen deel van de centrale hoogvlakte van IJsland in het Nationaal park Vatnajökull. Askja betekent botervloot en verwijst naar een complex van meerdere caldera’s (komvormige krater) die in vroeger tijden door een reeks van intense vulkanische activiteit is gevormd.
Askja wordt door de Dyngjufjöll bergen omgeven en de hoogste berg daarvan, de Þorvaldstindur, ligt op 1510 meter boven zeeniveau. Het gebied is slechts een aantal maanden per jaar in de zomer te bereiken en ligt ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer.
Geologisch interessant maanlandschap
Het gebied lijkt enorm op het ongerepte oppervlakte van de maan en werd gebruikt voor de training van astronauten die in het kader van het Apollo project naar de maan zouden reizen.
In de Dyngjufjöll bergen die de Askja omringen ligt de indrukwekkende Drekagil, ofwel drakenkloof. Niet ver van de Askja liggen twee geologische interessante objecten: de tafelberg Herðubreið en de warme gletsjergrotten van Kverkfjöll.
Honderd kilometer over een matig tot slechte weg
Hoewel het afgelegen ligt, is Askja een populair toeristisch gebied. Er zijn twee berghutten en een kampeerplaats bij de Drekagil. Deze zijn het snelst te bereiken vanuit noordelijke richting via ongeveer honderd kilometer over een matig tot slechte weg. Een puinweg van acht kilometer leidt naar de Askja-caldera, en van daar is het een half uur lopen naar Öskjuvatn en Víti.
De wegen zijn ’s zomers gewoonlijk slechts twee of drie maanden geopend. Wij waren hier medio september 2019 en hadden geluk met het goede weer was en het hoogseizoen voorbij is. Vrijwel de hele weg vanuit de bewoonde wereld naar Askja reden we alleen over lege wegen in onze 4×4 Toyota.
Ook onze allereerste rivierdoorwadingen deden we zonder support van anderen. Best wel spannend, maar uiteindelijk super leuk om te doen! Bekijk hier een fotoverslag van een van onze mooiste reisdagen ooit. Dit is een kleine selectie van de duizenden foto’s die we samen maakten tijdens deze week op IJsland.
Van augustus 2014 tot februari 2015 stroomde een ongekende hoeveelheid magma uit de centraal in IJsland gelegen Bardarbunga-vulkaan via een netwerk van scheuren naar het aardoppervlak. Bij de uitbarsting ontstond de grootste caldera, een komvormige krater, die wetenschappers ooit met eigen ogen hebben zien ontstaan. Acht bij elf kilometer breed en 65 meter diep. Dit leverde een onwerkelijk en bijzonder landschap op. Wij waren hier met z’n tweeën op een onmetelijke vlakte van zwart lavasteen, watervallen en rivieren. Alles afgemaakt met glanzend geel mos.
Deze roadtrip is mogelijk gemaakt door Pharos Reizen, specialist in bijzondere, en soms avontuurlijke, rondreizen door Europa.
Maartje en Edwin dragen kleding van Fjällraven, Colmar en Rab. Onze wandelschoenen zijn van Hanwag, de wandelsokken van Falke, reistassen en rugzakken van Osprey en Cabin Zero en de zonnebrillen van Julbo.
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.