Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

REISVERSLAG | De Alpe-Adria-Trail van Oostenrijk naar de Adriatische Zee

Een verhaal van Tjeerd Langstraat

Donderdagochtend 5 uur, Schiphol. Nog enigszins slaperig check ik in om via een tussenstop in Wenen door te vliegen naar Karinthië. Er liggen een paar prachtige dagen van hiking in de Hohe Tauern in het verschiet, waarbij ik ook een aantal etappes van de inmiddels befaamde Alpe-Adria-Trail zal lopen.  

De Alpe-Adria-Trail is een grensoverschrijdende 750 kilometer lange wandelroute die loopt vanaf de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de 3798 meter hoge Großglockner, tot aan de Adriatische Zee. In 43 etappes, elk met een lengte van ongeveer zeventien kilometer, loopt de trail door Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië.

Het geografische eindpunt van de Alpe-Adria-Trail is Muggia, iets ten zuiden van de majestueuze havenstad Triëst. De trail volgt het water in al zijn vormen, van het eeuwige ijs van de Glockner via watervallen, rivieren en meren tot aan de zee. De paden waren er eigenlijk altijd al, maar nu zijn ze voor het eerst in hun totaal in kaart gebracht.

Idyllisch Mölltal

De eerste zeven etappes lopen in Karinthië door het idyllische Mölltal, met unieke panorama-uitzichten op het berggebied tussen de enorme drieduizenders. Er wordt gestart aan de voet van de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, in het nationale park Hohe Tauern.

Direct na mijn landing reis ik door naar Landgoed Moserhof in Penk (gemeente Reisseck) vanwaar mijn tocht zal beginnen. Gerhild en Heinz, de gastvrouw en gastheer verwelkomen me met lokale lekkernijen om vervolgens direct de bergen in te trekken. De nacht breng ik door in hun bergchalet, de Adlerhorst.

Een zelf geschoten ree belandt op de barbecue en wordt opgediend met gekookte aardappelen en lokale groenten

Was ik ’s ochtends nog de gehaaste stadsjongen, die avond kom ik direct helemaal tot rust wanneer ik het fenomenale uitzicht vanuit de Adlerhorst tot mij neem. De stilte is overweldigend en wanneer de schemering intreedt, zijn de eerste sterren al zichtbaar. Heinz is inmiddels in alle rust begonnen met het bereiden van een heus bergmaal.

Een zelf geschoten ree belandt op de barbecue en wordt opgediend met gekookte aardappelen en lokale groenten. Dit copieuze maal, de glazen rode wijn en de lange dag van reizen, maken dat ik die nacht heerlijk slaap en topfit wakker wordt om ’s ochtends de eerste hike van mijn trip te gaan maken.

Naar de top van de Gipfelbuch

De Nederlandse Nationalpark Ranger Ron Kapteyn neemt mij op sleeptouw door de Rabis- en Groppensteinschlucht en naar de top van de Gipfelbuch. “Het is zaak dat je heel rustig naar boven loopt,” zegt Ron terwijl hij om zich heen kijkt. We staan bij een boshut aan de rand van een bos en zijn klaar om de tocht naar boven te starten.

“Niet alleen vanwege de hoogtestijging, maar het is vandaag zo warm, dat de vallei waar we zo doorheen komen als een soort braadpan werkt. Het zal er loeiheet zijn, dus drink genoeg. Maar bovenal, geniet!”

Met die wijze woorden in het achterhoofd lopen we gestaag naar de top. De vallei is inderdaad net een braadpan, het hoogteverschil merk je behoorlijk en ja, het is genieten! Het bereiken van de top is dan ook een schitterende beloning van een inspannende tocht.

Door Slovenië naar Italië

In de volgende etappes van de Alpe-Adria-Trail verlaat je Oostenrijk en begeef je je op Sloveens grondgebied in Kranjska Gora. Hier volgt het traject grofweg de Soča, de rivier die in de hogere Italiaanse regionen de Isonzo heet. Dwars door nationaal park Triglav tussen de Julische Alpen door. Het gaat verder over de hoogstgelegen bergpas van Slovenië, de Vršič, naar Bovec, een populaire watersportmetropool en tegelijkertijd het hoogstgelegen skigebied van Slovenië.

In Collio steek je voor het eerst de grens met Italië over en kom je aan de westkant Cividale del Friuli binnen. Het was oorspronkelijk een Keltische nederzetting, die van Julius Caesar stadsrechten kreeg. Sinds juni 2011 behoort de hoofdstad van het eerste Langobardische hertogdom in Italië tot het UNESCO wereldcultuurerfgoed.

Uitstekend voor een wandelvakantie met het hele gezin

De Alpe-Adria-Trail leent zich uitstekend voor een wandelvakantie met het hele gezin. Veel etappes zijn ook voor (kleine) kinderen goed te belopen en zijn natuurlijk reuze interessant vanwege de bergkammen, klauterpartijen over rotsen en de indrukwekkende uitzichten. Op sommige etappes zijn kleine waterpartijen waar je kunt zwemmen en uitstekend kunt picknicken.

Meer informatie vind je op www.alpe-adria-trail.com en www.austria.info

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer