klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

REISVERSLAG | De Alpe-Adria-Trail van Oostenrijk naar de Adriatische Zee

Een verhaal van Tjeerd Langstraat

Donderdagochtend 5 uur, Schiphol. Nog enigszins slaperig check ik in om via een tussenstop in Wenen door te vliegen naar Karinthië. Er liggen een paar prachtige dagen van hiking in de Hohe Tauern in het verschiet, waarbij ik ook een aantal etappes van de inmiddels befaamde Alpe-Adria-Trail zal lopen.  

De Alpe-Adria-Trail is een grensoverschrijdende 750 kilometer lange wandelroute die loopt vanaf de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de 3798 meter hoge Großglockner, tot aan de Adriatische Zee. In 43 etappes, elk met een lengte van ongeveer zeventien kilometer, loopt de trail door Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië.

Het geografische eindpunt van de Alpe-Adria-Trail is Muggia, iets ten zuiden van de majestueuze havenstad Triëst. De trail volgt het water in al zijn vormen, van het eeuwige ijs van de Glockner via watervallen, rivieren en meren tot aan de zee. De paden waren er eigenlijk altijd al, maar nu zijn ze voor het eerst in hun totaal in kaart gebracht.

Idyllisch Mölltal

De eerste zeven etappes lopen in Karinthië door het idyllische Mölltal, met unieke panorama-uitzichten op het berggebied tussen de enorme drieduizenders. Er wordt gestart aan de voet van de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, in het nationale park Hohe Tauern.

Direct na mijn landing reis ik door naar Landgoed Moserhof in Penk (gemeente Reisseck) vanwaar mijn tocht zal beginnen. Gerhild en Heinz, de gastvrouw en gastheer verwelkomen me met lokale lekkernijen om vervolgens direct de bergen in te trekken. De nacht breng ik door in hun bergchalet, de Adlerhorst.

Een zelf geschoten ree belandt op de barbecue en wordt opgediend met gekookte aardappelen en lokale groenten

Was ik ’s ochtends nog de gehaaste stadsjongen, die avond kom ik direct helemaal tot rust wanneer ik het fenomenale uitzicht vanuit de Adlerhorst tot mij neem. De stilte is overweldigend en wanneer de schemering intreedt, zijn de eerste sterren al zichtbaar. Heinz is inmiddels in alle rust begonnen met het bereiden van een heus bergmaal.

Een zelf geschoten ree belandt op de barbecue en wordt opgediend met gekookte aardappelen en lokale groenten. Dit copieuze maal, de glazen rode wijn en de lange dag van reizen, maken dat ik die nacht heerlijk slaap en topfit wakker wordt om ’s ochtends de eerste hike van mijn trip te gaan maken.

Naar de top van de Gipfelbuch

De Nederlandse Nationalpark Ranger Ron Kapteyn neemt mij op sleeptouw door de Rabis- en Groppensteinschlucht en naar de top van de Gipfelbuch. “Het is zaak dat je heel rustig naar boven loopt,” zegt Ron terwijl hij om zich heen kijkt. We staan bij een boshut aan de rand van een bos en zijn klaar om de tocht naar boven te starten.

“Niet alleen vanwege de hoogtestijging, maar het is vandaag zo warm, dat de vallei waar we zo doorheen komen als een soort braadpan werkt. Het zal er loeiheet zijn, dus drink genoeg. Maar bovenal, geniet!”

Met die wijze woorden in het achterhoofd lopen we gestaag naar de top. De vallei is inderdaad net een braadpan, het hoogteverschil merk je behoorlijk en ja, het is genieten! Het bereiken van de top is dan ook een schitterende beloning van een inspannende tocht.

Door Slovenië naar Italië

In de volgende etappes van de Alpe-Adria-Trail verlaat je Oostenrijk en begeef je je op Sloveens grondgebied in Kranjska Gora. Hier volgt het traject grofweg de Soča, de rivier die in de hogere Italiaanse regionen de Isonzo heet. Dwars door nationaal park Triglav tussen de Julische Alpen door. Het gaat verder over de hoogstgelegen bergpas van Slovenië, de Vršič, naar Bovec, een populaire watersportmetropool en tegelijkertijd het hoogstgelegen skigebied van Slovenië.

In Collio steek je voor het eerst de grens met Italië over en kom je aan de westkant Cividale del Friuli binnen. Het was oorspronkelijk een Keltische nederzetting, die van Julius Caesar stadsrechten kreeg. Sinds juni 2011 behoort de hoofdstad van het eerste Langobardische hertogdom in Italië tot het UNESCO wereldcultuurerfgoed.

Uitstekend voor een wandelvakantie met het hele gezin

De Alpe-Adria-Trail leent zich uitstekend voor een wandelvakantie met het hele gezin. Veel etappes zijn ook voor (kleine) kinderen goed te belopen en zijn natuurlijk reuze interessant vanwege de bergkammen, klauterpartijen over rotsen en de indrukwekkende uitzichten. Op sommige etappes zijn kleine waterpartijen waar je kunt zwemmen en uitstekend kunt picknicken.

Meer informatie vind je op www.alpe-adria-trail.com en www.austria.info

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer