IJsland in de herfst | 5x doen in het kleurrijke seizoen

 Door Eline van Dam & Edwin Hagenouw

Weinig mensen weten hoe mooi het is om in de herfst door IJsland te reizen. Vergeet de drukke zomermaanden en zet in de herfst voet aan wal. In dit blog lees je waarom je in dit kleurrijke seizoen door het land van vuur en ijs wil rondreizen. De schoonheid van het land, de paradijselijke natuurtaferelen en de heerlijke levensstijl maken van IJsland een populaire vakantiebestemming. Het zorgt voor massa’s mensen bij watervallen, lavastranden en wegen. Goed om IJsland uit de economische crisis te halen en te laten groeien, maar minder goed voor de natuur.

Waarom naar IJsland in de herfst?

Reizigers spreiden over het land én het jaar, en daardoor de druk op dieren en natuur verkleinen, is dé manier om IJsland te laten floreren en de beste ervaring aan reizigers te geven. Daarom brengen we in dit blog een ode aan het kleurrijkste seizoen van het jaar: de herfst!

Indrukwekkende watervallen. Foto: Edwin Hagenouw
IJsland, mooier dan in je dromen. Foto: Edwin Hagenouw

Uitgestrekte lavavelden, kilometerslange kustwegen, schitterende berglandschappen en bijna geen mens te bekennen: in de herfst kun je zonder hordes toeristen door IJsland reizen. Tel daar de bergen, mossen, struiken en bomen die rood, geel en oranje kleuren – en de kans op het noorderlicht! – bij op en het ideale reisseizoen is daar.

Herfst in IJsland. Foto: Edwin Hagenouw

Maar hoe geniet je optimaal van de IJslandse herfst? Waar moet je zijn en wat mag je niet missen? We delen vijf tips die je hoe dan ook wil doen.

Ervaar de herfstkleuren in Mývatn

Een van de mooiste, en meest indrukwekkende, vulkanische landschappen van IJsland is de regio Mývatn in het noorden van het land. Oude vulkanen, helderblauwe kratermeren, tientallen pseudokraters, hete modderpoelen, stomende gaten in de grond en buitenaards zwarte lavavelden gaan hier hand-in-hand.

Myvatn. Foto: Edwin Hagenouw

In de herfst steekt dit vulkanische landschap, waar zwarte, witte en groene vegen als onderdeel van een abstract schilderij je netvlies vergezellen, prachtig af bij de oranje en gele struiken. Je ervaart het het beste wanneer je met een smaakvol IJslands witbier, tussen de locals, in het turkooisblauwe Mývatn Nature Baths zit.

Wandelen in de IJslandse bossen

Welke planten krijgen de mooiste kleuren in de herfst? Bomen! IJsland staat niet bekend om bomen. Door het eeuwenlang kappen van bomen voor de bouw van boten en huizen, en de diverse vulkaanuitbarstingen, verdwenen de bossen uit het land.Er is echter eenn bos dat alles heeft overleefd: het bos van Hallormsstadur.

Er is echter eenn bos dat alles heeft overleefd: het bos van Hallormsstadur

Dit 1200 hectare grote bos in Oost-IJsland is het thuisfront van tal van dieren. Je kunt er heerlijk wandelen, picknicken en uitkijken over de kleurrijke omgeving. Volg je de weg 933 richting de 934, dan kom je aan bij het afgelegen Wilderness Center. Vanuit hier kun je verder de bossen in en op zoek gaan naar rendieren. In de herfst zijn die, met hun grootse geweien en stralende vachten, op hun mooist.

Het wilde binnenland van IJsland betreden

Tot ongeveer halverwege september hebben reizigers en locals toegang tot het wilde binnenland van IJsland. Een kans die je niet wil laten gaan. Met een Super Jeep rijd je door een indrukwekkend decor waar hemelsbrede zwarte en bruine vlaktes vol staan met gek gevormde lavaformaties.

Het uitgestrekte en ongerepte hart van IJsland. Foto: Edwin Hagenouw
IJsland. Foto: Edwin Hagenouw
IJsland. Foto: Edwin Hagenouw

Je voelt je letterlijk te gast in deze compleet andere wereld, alsof je op een andere planeet bent beland. Dat dacht de NASA ook en daarom lieten zij Neil Armstrong en Michael Collins in het gebied rond de Askja Caldera hun maanlanding oefenen. De expeditie naar de Askja Highlands vertrekt vanuit Myvatn, in het noorden van IJsland.

Het noorderlicht tussen de lavaformaties

Wanneer de nachten begin september beginnen te lengen, en de zon weer eerder onder gaat, laat het noorderlicht zich weer zien. Vooral in het noorden is de kans groot dat je dit natuurspektakel spot. Hier bevind je je namelijk dicht bij de poolcirkel. Met lokale gidsen, en goede voorbereiding, bewonder je het noorderlicht terwijl je omringd wordt door kolossale lavaformaties. Het buitenaardse Dimmuborgir is hier een perfect voorbeeld van.

 Het populaire zuiden, zonder hordes toeristen

Waarom de populaire highlights overslaan als ze ontzettend mooi zijn? Is helemaal niet nodig: je gaat hier gewoon heen in het laagseizoen! In de herfst sta je in Zuid-IJsland niet in de file, struikel je niet over poserende reizigers op Diamond Beach en hoef je ook niet te vechten om de beste plek voor een foto van de Svartifoss.

Het magische zuiden van IJsland. Foto: Edwin Hagenouw
IJsland, mooier dan in je dromen. Foto: Edwin Hagenouw

Daarnaast betaal je niet de hoofdprijs voor een kayaktocht over het helderblauwe Jökulsarlon gletsjermeer en is de kans groot dat je in alle rust geniet van je IJslandse diner terwijl je uitkijkt op de rotsformaties langs de kust van Vík í Mýrdal.


Wil jij IJsland ontdekken in het kleurrijke en rustige herfstseizoen? Reis met Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel naar IJsland en profiteer van de beste ongebaande padentips, de mooiste slaapplekken en de leukste activiteiten. Bekijk hier de herfstreizen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.