Ik deed een trailrunclinic in de Kennemer Duinen

Door Sabrina Gaudio

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik eigenlijk niet zo een hardloper ben. In ieder geval niet zo een renner waarbij het er allemaal zo gemakkelijk en natuurlijk uitziet. Je kent ze wel, die renners die met een gelukzalige glimlach op hun gezicht voorbij gelopen komen, en niet puffend en steunend, zoals ik. Die renners waar ik altijd met een heel klein jaloers oogje naar kijk, dus…

Toen ik hoorde dat ik deel mocht nemen aan een trailrunclinic, moest ik dus heel even nadenken of ik hier ja op ging zeggen. Héél even maar, want toen ik hoorde dat dit zich allemaal zou afspelen in de Kennermerduinen, toevalligerwijs één van mijn meest favoriete plekken van ons land, wist ik niet hoe snel ik mijn renschoenen uit de kast moest trekken.

Foto: Sabrina Gaudio

Hardlopen in de natuur, buiten de gebaande paden, met de wind in je haren. Dát is trailrunning. Oók in de winter. Dus daar stond ik dan, samen met een aantal andere dappere trailrunners, op een ijskoude zondagochtend in november. We bliezen onze handen warm en wreven de kou uit onze benen. Aan onze voeten kregen we speciale trailrunschoenen van Salomon, deskundig aangemeten door Robin Kinsbergen van Cairn Trails & Adventure.

Dus daar stond ik dan, samen met een aantal andere dappere trailrunners, op een ijskoude zondagochtend in november.

Omdat je op oneven terrein loopt is het belangrijk je voeten goed te beschermen. Speciale trailrunschoenen helpen daarmee. Vaak hebben deze schoenen speciale binnenzolen die harder zijn aan de voorkant en het midden van de schoen, en juist zachter bij de hak. Ook hebben ze altijd wat hardere buitenzolen om je voeten goed te beschermen tegen ruwer terrein. Maar, laat je hierin goed adviseren, want voor elk terrein bestaat er een specialistische schoen.

Foto: Sabrina Gaudio

Daar gingen we. Het was even inkomen, tijdens de warm-up in een hobbelige duinpan, maar als snel liepen we door de meest prachtige landschappen. Ik vergat al snel de kou in mijn bovenlijf, de ijzige wind in mijn gezicht, mijn stijve benen. Ik hoorde alleen het ritme van mijn eigen ademhaling en voetstappen nog en kon niet meer doen dan genieten van het lopen in de buitenlucht. Over heuvels, via kronkelende duinpaden en langs uitgestrekte weiden met daarin starende Schotse hooglanders.

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

Onderweg geeft coach Robin ons tips en leert ons de basis van trailrunning. Geen grote passen zoals ik gewend ben tijdens hardlopen over de harde weg, maar kleinere stappen. Je scant altijd het pad voor je, je houdt genoeg afstand van degene voor je. Een hoge snelheid aanhouden is niet belangrijk bij trailrunning. Tijd is van ondergeschikt belang. Competitie is er ook niet, trailrunners worden gedreven door passie. Er is een groot gevoel van saamhorigheid onder de renners, je groet elkaar en helpt elkaar waar nodig. Trailrunning ontlast je, het maakt je vrij in je hoofd. Je ontwikkelt je zintuigen. Je ziet, je ruikt, je voelt. En dat is precies wat ik deed.

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

Een aantal keer per jaar organiseert Intersport Nederland in samenwerking met Cairn Trails & Clinics in opdracht van Salomon Running deze clinics. Een echte aanrader als je erover nadenkt om te starten met trailrunning of gewoon nieuwsgierig bent naar wat het precies inhoudt. Hou www.salomon.com/experiences in de gaten om te zien wanneer deze clinics weer van start zullen gaan.

Foto: Sabrina Gaudio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer