Je hoeft niet te kiezen tussen wandelen of zwemmen

Reis-inspiratie van Pauline van der Waal

Gek op bergen en water? Dan kan Trentino in het noorden van Italië wel eens jouw perfecte vakantiebestemming zijn. De regio wordt ook wel ‘de poort van Italië’ genoemd en is bekend van haar prachtige ligging in de Dolomieten en de bijna 300 meren die de streek rijk is. De bekendste zijn de meren van Caldonazzo, Ledro en natuurlijk het onder Nederlanders zeer geliefde Gardameer.

Zwemmen, varen en spelen in één van de 297 meren van Trentino © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - G. Panfili
Zwemmen, varen en spelen in één van de 297 meren van Trentino © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – G. Panfili

Start je hike in de bergen en eindig met een duik

Door de in totaal 297 meren die Trentino telt is er altijd water in de buurt. Ideaal voor waterratten! Nog leuker is om watersport te combineren met een lekkere wandeling. We hebben daarom vier prachtige wandelingen voor je uitgezocht waar je kunt hiken en zwemmen. Deze routes zijn niet zwaar, je bent wel op vakantie tenslotte. Je luncht onderweg en aan het einde van de wandeling neem je een verfrissende duik. Je hebt de keuze uit het Gardameer, het Ledromeer of het hoger gelegen Meer van Molveno. Laat je weten wat jouw favoriet is?

Maak een niet al te intensieve wandeling en neem aan het einde een duik © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A - D. Molineris
Maak een niet al te intensieve wandeling en neem aan het einde een duik © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A – D. Molineris

Een duik in een gletsjermeer

Start de eerste tocht bij het Santomeer. Vanaf daar wandel je naar berghut Potzmauer in Val di Cembra. De route loopt een stuk langs de bekende Europese Wandelroute E5 die van Bretagne in Frankrijk naar het Italiaanse Verona loopt. Je eet een heerlijke lokale lunch in de hut en op de terugweg kun je een stop maken bij het Santomeer, een pittoresk gletsjermeer op 1200 meter hoogte. Verfrissing gegarandeerd!

In Trentino heb je oneindig veel mogelijkheden om te hiken © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - E. Veronese
In Trentino heb je oneindig veel mogelijkheden om te hiken © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – E. Veronese

Start je wandeling met een rondje zwemmen

De tweede wandeling in het rijtje vertrekt vanaf het prachtige Ledromeer. Na een duik in het helderblauwe water start je je wandeling naar berghut Pernici. Je loopt door het dorp Pieve, waarna je een pad de vrije natuur in volgt. Wanneer je na een half uurtje lopen bij de hut aankomt wordt je verwelkomd met heerlijke streekgerechten. Je kunt in deze berghut overigens ook overnachten.

Uitzicht vanaf de berg op het Ledromeer © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - C. Baroni
Uitzicht vanaf de berg op het Ledromeer © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – C. Baroni

Prachtig uitzicht over het Gardameer

Het Gardameer is niet voor niets zo geliefd. Vanaf de berghut San Pietro heb je een geweldig uitzicht over dit prachtige meer. Deze hut is dan ook de bestemming van deze derde wandeling die zo’n anderhalf uur duurt. Je start met een rondje wandelen om het Meer van Tenno. Vanaf dit smaragdgroene meer volg je de borden naar Canale di Tenno. Dit is één van de mooiste dorpen van Italië en daarom een bezoekje waard. Tot slot wandel je richting San Pietro, gelegen bovenop de Monte Calino.

Het prachtig gekleurde Tennomeer ©isaac74 - stock.adobe.com
Het prachtig gekleurde Tennomeer ©isaac74 – stock.adobe.com

Neem de gondel om een wandeling van een uurtje te maken

Wanneer het een warme zomerdag is of als je je niet al te veel wilt inspannen is deze laatste wandeling perfect. Inclusief het ritje met de gondel vanaf Località Prendel) duurt deze wandeling naar het Meer van Molveno ongeveer een uurtje. Je hebt dan zelfs nog tijd om onderweg te stoppen bij Rifugio Croz Altissimo voor een koffiestop. Je eindigt met een duik in het prachtig turquoise meer. Hier is niets meer aan toe te voegen.

Het Molvenomeer bij zonsondergang. © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - C. Baroni
Het Molvenomeer bij zonsondergang. © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – C. Baroni

En er is meer… meer!

De uitgebreide beschrijving van de wandelingen vind je op de website van Trentino. In een gebied waar bijna 300 prachtige meren liggen zijn deze vier wandelingen natuurlijk slechts een voorproefje. Wil me meer weten over de meren en de vele watersporten die je er kunt beoefenen, dan lees je hier verder.


Lees hier meer over hiken in deze regio


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.