Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Santiago de Compostela

Een reisinterview van Tessa Kramer

Camino de Santiago zijn de beroemde pelgrim routes naar Santiago de Compostela, Spanje. En vandaag spreek ik met Nicole die meer dan 300 kilometer van de route heeft gelopen! Ik ben onder de indruk van deze afstand en benieuwd naar haar verhaal. Lees hieronder het verslag van ons gesprek.

Wie ben je?

Ik ben Nicole, 26 jaar en woon in Maastricht. In mijn vrije tijd hike of fiets ik graag.

Hike
Klaar voor de hike!

Vertel….. Camino de Santiago?

Ja Camino de Santiago. Een mooie ervaring. In de zomer van 2013 bedacht ik pas 3 weken van tevoren dat ik de Camino wilde lopen. Dus ik deed een beetje onderzoek en besliste dat ik niet de `Franse` meest bekende route zou lopen, maar vanuit Portugal in Porto, omdat ik nog nooit in Portugal was geweest en natuurlijk ook zodat ik de bekende Port wijn kon proberen!

santiagoEn hoe was de Port wijn?

Heel lekker! Porto is trouwens ook een hele mooie stad voor gewoon een weekendje weg.

Porto
Porto

Maarre terug naar de Camino de Santiago, hoe was dat?

De eerste dagen moest ik echt wel inkomen in het zogenaamde `Pelgrimsritme`. Dat betekent vroeg opstaan rond een uur of 5/6 en dan hiken tot in de middag in de hitte naar het volgende Refugium (pelgrims hostel). Aangekomen bij het Refugium hopen dat er nog een bed vrij is, dan nog eten maken, even uitrusten, kleding wassen en dan naar bed. En dat de volgende dag weer opnieuw.

Tijdens het hiken ontmoet je gelukkig een hoop mensen en dat maakt het eigenlijk nog mooier

Wat maakte de Camino de Santiago voor jou zo speciaal?

Allereerst was het een reis die ik helemaal in mijn eentje maakte. Tijdens het hiken ontmoet je gelukkig een hoop mensen en dat maakt het eigenlijk nog mooier. Mensen van alle leeftijden en van over de hele wereld. Mensen die de route om religieuze reden lopen, maar ook mensen die van hiken of fietsen houden zoals ik.

Onderweg kom je hikers tegen van alle leeftijden en culturen

Heb je het gevierd toen je in Santiago de Compostela aankwam?

Ja natuurlijk. Wanneer je aankomt dan moet je naar het plein voor de kathedraal. Er hangt een gezellige sfeer, want iedereen die het gehaald heeft komt daar aan. Elke dag om 12 uur ´s middags is er een speciale pelgrimsmis, waar alle pelgrims welkom worden geheten. Als je meer 100km hebt gelopen dan kan je je Compostela certificaat ophalen. Als bewijs moet je je boekje met stempels laten zien, die je gedurende de tocht moet verzamelen.

Stempelboekje Camino de Santiago
Stempelboekje Camino de Santiago

Heb je nog tips voor toekomstige pelgrims?

Ja. Neem blarenpleisters mee en vergeet vooral geen oordopjes mee te nemen, de refugiums kunnen druk zijn. Mocht je na het bereiken van Santiago de Compostela nog tijd hebben, loop dan vooral nog even (echt nog heel even) door naar het zogenoemde `Eind van Wereld` in Fisterra, dit is het meest westelijke punt dat je kan bereiken. Hier vieren de Pelgrims het echte einde van hun hike tijdens de zonsondergang bij de vuurtoren.

Zonsondergang in Fisterra Pelgrims
Zonsondergang in Fisterra

Lees hier meer verhalen over outdoor in Spanje


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer