Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Van 16 augustus tot half januari rende ik 5.090 kilometer met 7,3 kilo bepakking naar Santiago de Compostela. Dagafstanden varieerden van twintig tot tachtig kilometer. Ik liep via het Sauerland waar mijn vader 75 werd en toen 2.000 kilometer door de Alpen via Genève en Monaco om daarna via de Cote d’Azur en de Pyreneeën de befaamde Camino Frances op te pakken. Ik had de tent, slaapzak en matje op de rug en sliep grotendeels in het wild.

Mensen die me volgden repten over een ongekende prestatie daar waar ik ervoer dat ik elke dag mocht buitenspelen en deed wat ik het liefste doe, rennen, bezinnen en het opschrijven van inzichten. Pas toen ik in Santiago aankwam en mijn telefoon opende zag ik 423 persoonlijke felicitaties en besefte me dat ik toch wel een aardig stukje had gelopen. Sterker: ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik het heb gedaan.

Elke lange reis begint met een eerste stap zei een wijs mens ooit. Ik heb vervolgens mijn tocht opgedeeld in mini-etappes van een paar honderd kilometer; koffie en massage in het Sauerland, twee vrienden zien en een trailtje lopen in Innsbruck, een vriend met fijn huis in Genève.

Bijzonder hoe geest en lijf samenwerken

Door de grote afstand op te delen, werd het beloopbaar en werd de spanningsboog niet te groot. Steeds als ik een tussendoel bereikte, brak het lijf af en gaf toe aan de vermoeidheid. Strompelend kwam ik aan op mijn adres. Bijzonder hoe geest en lijf in deze samenwerken. Op saaie rechte stukken telde ik mijn passen waardoor ik nu weet dat ik exact 63,3 passen nodig heb voor vijftig meter. Afleiding vond ik in de natuur, met name grote roofvogels en mijn iPod waardoor ik al die uren met plezier gelopen heb.

Op saaie rechte stukken telde ik mijn passen waardoor ik nu weet dat ik exact 63,3 passen nodig heb voor vijftig meter.

Gedurende de tocht viel ik 16 kilo af, met name in de Franse Alpen waar alle cols loodrecht op mijn pad lagen. Een vriendin stuurt een boost appje dat als ik zo doorga er niets van me overblijft. Gelukkig wist ik dat het tijdelijk was. Vanuit het perspectief voeding valt er geen zinnig woord te zeggen: ik at werkelijk alles binnen handbereik en viel nog steeds af.

Belangrijkste les

De belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat het lichaam ongelooflijk adaptief, ja zelfs vergevingsgezind is. Zeker als je bedenkt dat ik niet specifiek getraind heb voor dit avontuur behalve een renovatie van een boerderij gedurende vier maanden. Je kunt dag na dag afstanden van boven de vijftig lopen, met bepakking, over oneffen terrein. De pootjes soms een beetje stram, maar als het in de kop goed zit, volgt het lijf.

Misschien is het wel moeilijker om weer in Nederland te landen dan nog eens 5.000 kilometer rennen… Wie helpt me weer op pad?

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer