Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Van 16 augustus tot half januari rende ik 5.090 kilometer met 7,3 kilo bepakking naar Santiago de Compostela. Dagafstanden varieerden van twintig tot tachtig kilometer. Ik liep via het Sauerland waar mijn vader 75 werd en toen 2.000 kilometer door de Alpen via Genève en Monaco om daarna via de Cote d’Azur en de Pyreneeën de befaamde Camino Frances op te pakken. Ik had de tent, slaapzak en matje op de rug en sliep grotendeels in het wild.

Mensen die me volgden repten over een ongekende prestatie daar waar ik ervoer dat ik elke dag mocht buitenspelen en deed wat ik het liefste doe, rennen, bezinnen en het opschrijven van inzichten. Pas toen ik in Santiago aankwam en mijn telefoon opende zag ik 423 persoonlijke felicitaties en besefte me dat ik toch wel een aardig stukje had gelopen. Sterker: ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik het heb gedaan.

Elke lange reis begint met een eerste stap zei een wijs mens ooit. Ik heb vervolgens mijn tocht opgedeeld in mini-etappes van een paar honderd kilometer; koffie en massage in het Sauerland, twee vrienden zien en een trailtje lopen in Innsbruck, een vriend met fijn huis in Genève.

Bijzonder hoe geest en lijf samenwerken

Door de grote afstand op te delen, werd het beloopbaar en werd de spanningsboog niet te groot. Steeds als ik een tussendoel bereikte, brak het lijf af en gaf toe aan de vermoeidheid. Strompelend kwam ik aan op mijn adres. Bijzonder hoe geest en lijf in deze samenwerken. Op saaie rechte stukken telde ik mijn passen waardoor ik nu weet dat ik exact 63,3 passen nodig heb voor vijftig meter. Afleiding vond ik in de natuur, met name grote roofvogels en mijn iPod waardoor ik al die uren met plezier gelopen heb.

Op saaie rechte stukken telde ik mijn passen waardoor ik nu weet dat ik exact 63,3 passen nodig heb voor vijftig meter.

Gedurende de tocht viel ik 16 kilo af, met name in de Franse Alpen waar alle cols loodrecht op mijn pad lagen. Een vriendin stuurt een boost appje dat als ik zo doorga er niets van me overblijft. Gelukkig wist ik dat het tijdelijk was. Vanuit het perspectief voeding valt er geen zinnig woord te zeggen: ik at werkelijk alles binnen handbereik en viel nog steeds af.

Belangrijkste les

De belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat het lichaam ongelooflijk adaptief, ja zelfs vergevingsgezind is. Zeker als je bedenkt dat ik niet specifiek getraind heb voor dit avontuur behalve een renovatie van een boerderij gedurende vier maanden. Je kunt dag na dag afstanden van boven de vijftig lopen, met bepakking, over oneffen terrein. De pootjes soms een beetje stram, maar als het in de kop goed zit, volgt het lijf.

Misschien is het wel moeilijker om weer in Nederland te landen dan nog eens 5.000 kilometer rennen… Wie helpt me weer op pad?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer