Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Vertical K! Gewoon in Nederland

Door: Pauline van der Waal

Ken je de Vertical K? Nee? Nou, de naam geeft het eigenlijk al een beetje weg: het betekent niks meer en niks minder dan duizend meter omhoog klimmen. In een zo’n kort mogelijke tijd natuurlijk.

De Vertical K(ilometer) is een begrip

Een kilometer, of 1000 meter, is an sich niet zo’n grote uitdaging om te lopen of te wandelen. Dat verandert echter als je die meters niet horizontaal maar verticaal moet afleggen. En je gaat ook nog eens niet recht omhoog, dus je loopt veel meer meters dan dat. Als je gaat wandelen in de bergen, stijg je meestal zo’n 300 meter per uur, dus reken maar uit.

Bij de Vertical K is dat anders. De bedoeling is hier om een zo steil mogelijk parcours zo snel mogelijk af te leggen. Het geldt dan ook als een aparte discipline binnen het trailrunnen. Het nieuwste record is dit jaar nog gelopen, en staat met 28 minuten en 53 seconden op naam van de Italiaan Philip Götsch.

Nu ook in Nederland

Ondanks dat wij nogal weinig bergen hebben, hebben we wel een groepje fanatieke Vertical K-runners binnen onze landsgrenzen. Om die reden vond Trailrunningplatform MudSweatTrails het hoog tijd om ook in onze platte landje de Vertical K te runnen. En niet één wedstrijd, nee, het is direct een serie van vier! Alle wedstrijden worden ook nog eens in dezelfde maand gehouden.

In the Dutch Mountains?

Leuk bedacht natuurlijk, maar hoe gaan we dat doen dan, zonder bergen? Het was een beetje zoeken, maar ook Nederland heeft best plekken waar je flink bergopwaarts kunt rennen. Op 24 maart trappen de renners af op de Utrechtse Heuvelrug. Daar wordt de Pyramide van Austerlitz via de trappen beklommen. De obelisk op de top staat 36 meter hoog, dus daarna snel naar beneden en opnieuw omhoog. En dat dan net zo vaak tot je aan die 1000 meter bent. Reken maar uit!

De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt

Op 14 april is de 90 meter hoge Posbank op de Veluwe aan de beurt voor de volgende wedstrijd en een week later verschijnen de deelnemers aan de start op de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt. Dat lijkt al heel wat, maar om die 1000 meter te halen moet je dus meer dan 10 keer omhoog.

De absolute klapper van de Vertical K Series vindt plaats in Snow Planet in Spaarnwoude op 28 april. Binnen is het -5 °C en ligt er sneeuw. De uitdaging hier is de 35% steile helling van de indoorskibaan. Een pittige klim is nog een understatement…

Overzicht wedstrijden

Nog even de hele wedstrijdserie op een rijtje. In het voorjaar van 2018 worden de volgende wedstrijden gehouden:

24 maart – Piramide van Austerlitz (Utrecht)
14 april – Posbank (Gelderland)
22 april – Landgraaf (Zuid-Limburg)
28 april – Indoorskibaan Snowplanet Spaarnwoude (Noord-Hollland)

Let op: De eerste drie wedstrijden uit de serie staan open voor maximaal 25 deelnemers. Aan de Vertical K in Snowplanet in Spaarnwoude kunnen 250 mensen meedoen.

Wil je meedoen? Inschrijven kan hier.
Voor meer informatie kun je ook naar de website van MudSweatTrails

Foto: Ex-Wereldrecordhouder VK Urban Zemmer-©Daniele Molineris-La Sportiva

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.