Europa is een ontzettend veelzijdig continent. Enerzijds heb je de koude Scandinavische landen, anderzijds het warme zuiden aan de Middellandse Zee. Waar je ook bent in Europa, er valt altijd wat te beleven en vooral veel moois te zien. Vooral te voet kan je Europa’s mooiste parels ontdekken. Wij geven je een aantal van de mooiste Europese wandelingen mee. Trek je wandelschoenen maar alvast aan. Al wandelend ontdek je de verschillende landschappen en ontdek je de geheimen van een land. Wit-rode of geel-rode markeringen vind je langs heel wat wandelwegen terug.

Volg de GR

Deze markeringen maken deel uit van de Grote Routepaden (GR), een netwerk van ruim 80.000 kilometer door Europa. Deze wandelwegen bestaan al eeuwen en werden vroeger gebruikt door wie te voet of te paard op reis ging. Een aantal landen die het systeem van de GR toepassen zijn België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland en Italië. Maar er zijn ook andere internationale netwerken die doorheen Europa worden gebruikt, zoals de Fernwanderwege in Duitsland of de LAW (Lange Afstands Wandelpaden) in Nederland. Al deze routes sluiten op elkaar aan en maken dat je als het ware grenzeloos door Europa kan trekken.

Lange en minder lange wandelingen

Wie besluit Europa te voet te doorkruisen is een tijdje onderweg. Er zijn heel wat meerdaagse trektochten en dan ben je maar beter goed voorbereid. Voor activiteiten bij lage temperaturen zorg je natuurlijk voor warme kleding die wel tegen een stootje kan, zoals die van Stone Island. De kleding is ontworpen op basis van invloeden uit de militaire wereld, waardoor jij je trektocht zeker goed doorstaat. 

Wie een kortere wandeling wil maken, heeft geen behoefte aan een trekkingrugzak. Wil je graag comfortabel wandelen, dan trek je best ook comfortabele kledij aan, die ademend en elastisch is. Dat kan goed van pas komen tijdens lange en moeilijke wandeltochten. Uiteraard is een paar goede wandelschoenen onmisbaar tijdens je wandelingen.

Wil je trouwens echt over en op rotsen klimmen, dan is het belangrijk dat je losse sportkleding aantrekt. Het laatste wat je wil is dat je broek ineens scheurt. In bergachtige gebieden kan het weer ook snel omslaan, dus je zorgt er maar beter voor dat je kleding bestand is tegen water. Waar je ook heengaat, een goede voorbereiding en een passende uitrusting zijn altijd van het grootste belang.

Mythische wandelingen

Nu je weet wat je moet aantrekken en welke grote routes er door Europa lopen, kan je concrete plannen beginnen maken. Elke wandeling heeft zijn charme en er is ook in elk land veel fraais te zien. Toch zijn er een aantal mythische wandelingen die meer dan de moeite waard zijn. De beroemde West Highland Way in Schotland, bijvoorbeeld. 154 kilometer lang, maar toegankelijk voor ervaren en minder ervaren wandelaars. Je wandelt er door het ruige landschap en wordt regelmatige beloond met idyllische watervallen.

Photo by Krisjanis Mezulis on Unsplash

Is 154 kilometer maar een kleintje voor jou? Dan is de wandeling van 580 kilometer – waar je maar liefst vier weken over doet – over het Sint Olavspad in Zweden en een stukje van Noorwegen waarschijnlijk écht wat voor jou. Je beleeft er een prachtig en onvergetelijk avontuur met ontelbare adembenemende uitzichten. Bovendien mag je bijna overal vrij kamperen. Een uitdaging die lonkt, maar wel eentje waar je best niet onvoorbereid aan begint.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.